2v1, 3v1

Definice:

Takovou rozpustnou instantní kávu 2v1 s mlékem v praktickém balení si horkou vodou zalil už asi každý z nás. Jestliže se snažíte vyhýbat cukru a zároveň občas kupujete instantní kávu 2v1 nebo kávu 3v1, měl by vás zajímat výsledek hlavní složkou kávových směsí v balíčcích není kávový extrakt, ale v případě výrobků 2v1 to je glukózový sirup, u směsí 3v1 pak právě cukr.

Dělení:

Začlenění bělidla má za následek zmiňovaný vysoký obsah cukru v kávové směsi i přesto, že není slazená, a to kvůli glukózovému sirupu, který se při výrobě bělidla používá z technologických důvodů jako lepidlo. Drží jednotlivé složky pohromadě a má poměrně malou sladivost. Proto celkovou chuť neovlivňuje. V instantních směsích kávy 3v1 a kávy 2v1 proto může být srovnatelný podíl cukru, ačkoliv podle chuti to poznat nelze.

  • Káva 2v1. Podíl cukru u neslazených káv 2v1 se nejčastěji pohybuje mezi 8 a 9%, výjimku tvoří uvedený Jacobs 2in1 a Lidl/Monte Santos 2in1 Instant Drink (33,5%, respektive 21% cukru).
  • Káva 3v1. Žebříček v množství cukru vedou kávy Jacobs Original 3v1 (65,5%), Kaufland Coffee Drink 3v1 (65%) a Mokate Liquerino 3v1 (62%). Nejméně sladký slazený nápoj obsahuje 35% cukru (Penny/Casa Blanca 3v1), ve své kategorii je však spíše výjimkou. Všechny ostatní výrobky kávy 3v1 obsahují cukru více než 50%. Prakticky se tak v obou případech jedná o kávy 3v1, ačkoliv obal počítá jen do dvou. Nejvíce rozpustné kávy v jedné porci obsahuje Nescafé Strong káva 3v1, a to 2,5 gramu. Většina výrobků obsahuje mezi sedmi a osmi procenty kávového extraktu, což představuje 1 až 1,5 gramu kávy v jedné porci.

Původ:

i

Nápad vytvořit kávu 2v1 nebo kávu 3v1 přišel na podnikatele podnikatele Tan Wang Chu, který dříve exportoval počítačovou techniku, na počátku 80 let, poté, co si Tan uvědomil, že ve světě této technické revoluce budou mít lidé méně a méně času na přípravu chutné kávy. Nyní lidé nemusí trávit mnoho času u sporáku a vařit si vlastní kávu - místo toho si můžete vzít jen sáček, naplnit ho vroucí vodou a vychutnat si jedinečnou chuť.

Využití:

Stojí za to pít kávu „2v1, 3v1“?

Nic užitečného z toho, co je k dispozici v přírodní kávě s čerstvým krémem, nenajdete v kávě 2v1 a 3v1. Rozpustné kávy neobsahují pouze kofein - všechny ostatní složky jsou zničeny při dlouhodobém tepelném zpracování přírodní kávy. V mírném množství žádná ze složek kávy 2v1 a kávy 3v1 nepoškodí vaše tělo. Někdy se tedy můžete dopřát rychlé, snadné přípravě kávy, která chutná dobře. Mimochodem, z takové směsi se dají připravit chutné a originální dezerty.

Zajímavosti:

Pohár se zmrzlinou a šlehačkou

Suroviny:

  • 100 ml horká voda
  • 1 PL hořká čokoládová poleva
  • 18 g instantní káva 3v1
  • 1 PL rum
  • 1 ks vanilková zmrzlina (kopeček)
  • šlehačka
  • rozinky

Postup přípravy:

Rozinky nakrájíme na malé kousky. Hořkou čokoládovou polevu připravíme podle návodu na obalu. Balíček instantní kávy 3v1 zalijeme vařící vodou a přidáme 1 lžíci rumu. Necháme vychladnout. Vysokou sklenici, kterou nejdříve necháme asi 5 minut v mrazáku, naplníme kopečkem zmrzliny a řádně upěchujeme. Na zmrzlinu nalijeme tenkou vrstvu čokoládové polevy, která nám ihned zatuhne. Do poháru nalijeme studenou kávu s rumem, bohatě ozdobíme šlehačkou a posypeme nakrájenými rozinkami.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.