Bez kofeinu

Definice:

Káva bez kofeinu je káva, ze které byl odstraněn kofein, resp. jeho koncentrace snížena asi o 97%. Doporučuje se místo klasické kávy pro kardiaky a lidi trpící hypertenzí. Na světové spotřebě kávy se podílí asi 10%. K dostání je jak klasická mletá káva bez kofeinu, tak i rozpustná. Jeden pohár kávy bez kofeinu (240 ml) obsahuje zhruba 2–12 mg kofeinu, šálek klasické kávy zhruba 100 mg a více.

Původ:

Káva bez kofeinu se poprvé patentovala Ludwigem Roseliusem v roce 1906. Už předtím se ale oddělováním kofeinu od kávových zrn zabýval Friedlieb Ferdinand Runge v roce 1820. Rungemu se podařilo izolovat sloučeninu, nedozvěděl se ale příliš mnoho o chemických vlastnostech kofeinu a nepokoušel se získané poznatky použít komerčně k výrobě kávy bez kofeinu. Ludwig Roselius přišel na metodu odstraňování kofeinu náhodou, když se náklad s jeho kávou namočil do mořské vody a ztratil velké množství kofeinu a téměř žádnou chuť.

i

Káva bez kofeinu se poprvé patentovala na technologickou přípravu v Čechách v roce 1962. Patent pro výrobu byl udělen panu Zdeňku Žáčkovi.

Využití:

  • Káva bez kofeinu - Evropský proces. Takzvaný evropský proces je vůbec nejčastějším způsobem výroby kávy bez kofeinu. Probíhá tak, že se ještě nepražená káva namáčí ve vodě a jakmile se rozevře zelené zrno, tak se promývá v methylenchloridu. Ten slouží k urychlení celého procesu a minimalizaci účinků, které může mít na chuť kávy přítomnost vody. Methylenchlorid absorbuje kofein, v dalším kroku se káva znovu promyje ve vodě a vysuší. Díky tomuto procesu je káva bez kofeinu plná aroma a do velké míry zachová svou původní chuť.
  • Káva bez kofeinu - Švýcarský vodní proces. Metoda dekofeinizace probíhá bez chemické reakce. K odstranění kofeinu z kávy se používá horká voda a pára. Káva se vyluhuje v horké vodě a páře a kofein se odstraňuje pomocí filtrů s aktivním uhlíkem. Kávové boby se posléze opět namáčejí do roztoku zbaveného kofeinu. Nasáváním roztoku do sebe opět dostávají aroma a chuť. Na závěr se zrna suší a posílají do pražírny. Nevýhodou tohoto procesu je, že se kromě kofeinu odstraňují také éterické oleje a aromata. Káva bez kofeinu je však bez vůně a chuti.

Zajímavosti:

  • Káva bez kofeinu - extrakce pomocí organických rozpouštědel. Zelená zrna jsou ponořena do horké vody nebo vystavena páře, aby se stala porézní. Poté jsou vložena do lázně s organickým rozpouštědlem, které extrahuje pouze kofein. Nakonec jsou zrna opláchnuta a vysušená.
  • Káva bez kofeinu - extrakce ve vodě. Kávová zrna jsou promývané v čisté vodě po dobu několika hodin, aby se přirozeně zbavili kofeinu. Pak je voda filtrována aktivním uhlím. Získaný extrakt bez kofeinu je zpět začleněn do zrn, které ho zcela absorbují. Tak zelená zrna bez kofeinu uchovají maximálně své aromatické kvality.
  • Káva bez kofeinu - extrakce oxidem uhličitým. Tekutý oxid uhličitý umožňuje extrakci kofeinu bez použití rozpouštědel. Tento postup je jediný, který umožňuje odstranit kofein z kávy označené jako bio, neboť je bez chemických přísad.
Zobrazení Mřížka Seznam

2 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

2 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr