Instantní káva

Definice:

Běžné pěstování zrnkové kávy s následnou sklizní a zpracováním je dlouhodobý a náročný proces. Sklizená káva se vypere, usuší a vyloupe, po vytřídění se pak mísí a praží a na závěr ještě obvykle mele. Tímto procesem prochází i instantní káva, ovšem s tím rozdílem, že po tomto všem nastupuje ještě další část zpracování kávy. A to tak, že se z pražené mleté kávy, která se uvaří a odpařením vody (vysušením) vyrobí kávový extrakt. Toho je dosaženo zpravidla dvěma základními metodami, metodou sušení rozprašováním (sprejováním) nebo sušení mražením.

  • Sušení rozprašováním. Během sušení je kávový koncentrát společně s horkým vzduchem vstřikování do vysoké věže. Díky vháněné horkému vzduchu se voda vypaří a na dno věže pak dopadne pouze sušený kávový extrakt (prášek). Tato technologie má své nesporné výhody v rychlosti a jednoduchosti, rovněž se snižují náklady na výrobu kávy. Pozitivní je také lepší rozpustnost i vzhled kávy.
  • Sušení mražením. Při této technologii se kávový koncentrát zmrazí na teploty kolem – 40°C. To způsobí, že částečky vody v koncentrátu krystalizují. S využitím sublimace je led následně extrahován z mražených granulí a vzniká káva typického krystalového tvaru. Metoda zmrazení je náročnější na energii, a tím i nákladnější. Odměnou spotřebiteli je však zachování tolik ceněného aroma. Proto, aby se z instantní kávy stal nápoj alespoň vzdáleně připomínající chuť a vůni kávy, je ho nutné chemicky aromatizovat, protože samotná instantní káva nevoní.

i

Instantní káva existuje už více než sto let. Znalci nad ní ohrnují nos, ale je praktickým vynálezem, díky němuž si můžeme dát oblíbený povzbuzující nápoj téměř kdykoli a kdekoli.

Původ:

Pokusy o instantní kávu můžeme sledovat již od konce 19 století v Japonsku, ale ještě to nebylo ono. Hned z kraje dvacátého století si výrobu instantní kávy (téměř takovou, jak ji známe dnes) nechal patentovat vynálezce a obchodník George Constant Washington (ne, nejde o toho prezidenta), který celý „instantní byznys“ vlastně odstartoval. Washington a jeho společnost G. Washington Coffee Company dodávala instantní kávu (nejen) vojákům na frontu během první světové války. Ve své době dokonce svými plakáty firma nabádala, aby se lidé vzdali klasické přípravy kávy. Svoji kampaň postavila na tom, že se jedná prakticky o to stejné, akorát že instantní káva je pro žaludek lépe stravitelná, zůstává po ní žádný odpad a hlavně – je levnější.

Díky zdokonalené procesu při výrobě instantní kávy mohla společnost Nestlé v roce 1938 nabídnout znatelně lepší chuť a převzít tak pomyslnou štafetu od Washingtona a jeho Coffee Company. Díky technologickému vývoji během druhé světové války doznaly i procesy výroby instantní kávy velkých změn – k lepšímu. Především američtí vojáci si mohli již během války pochutnávat na vcelku kvalitní instantní kávě.

i

Zajímavé je, že s postupem doby se chuť a vůně instantní kávy zdokonaluje, a to až tak, že té instantní dává přednost většina Britů, Dánů a Švédů.

Využití:

  • Mléčné koktejly a smoothies. Váš rituál zdraví může chutnat trochu jinak: pár zrnek instantní kávy si rozumí s mlékem, ovocem a ořechy.
  • Káva a snídaně v jednom. Miska snídaňových obilninových křupek nebo ovesných vloček s jogurtem/mlékem a trochou instantní kávy může být úplně novým začátkem dne.
  • Nejen do tiramisu. Zkuste přidat lžičku dvě instantní kávy do čehokoliv čokoládového, ozvláštněte tmavé třené nebo lité těsto. Použijte ji do šlehačky a krémů z tvarohu nebo mascarpone.
  • Do salátu. Nebudete tomu věřit, ale vážně to chutná dobře: vinný ocet, olivový olej, trocha instantní kávy, med, sůl a pepř. Dobře se hodí ke směsi zelených salátů, rukole, grilovanému masu a jarní cibulce.
  • K sýru. Neobvyklá chuťovka pro všechny, kteří už zkusili všechno. Smíchejte dvě lžíce medu s půl lžičkou instantní kávy a podávejte se sýrem s modrou plísní a slanými sušenkami.

Zajímavosti:

Jak jste si všimli, instantní káva není tak „svěží“ jako ta, kterou si čerstvě umele, připravit v kávovaru, French Pressu nebo třeba v moka konvičce. Instantní káva má oproti té „normální“ slabší aroma a chuť, některé výrobky mohou být směsí kávy a náhražek, aby došlo k úsporám – objevuje se cikorka, fíkový prášek nebo některé druhy obilnin. Aroma je nutno dodat chemicky, protože běžná instantní káva jako káva moc nevoní. Instantní káva má taky méně kofeinu a menší zastoupení antioxidantů. Pokud tedy mluvíme o tom, že je dobré dát si nějaký ten šálek denně, o instantní kávě to tak úplně neplatí.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 115

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 115

na stránce
Nastavit sestupný směr