Kávoviny

Definice:

Pod pojmem kávoviny, nebo také stále užívaným termínem náhražky kávy, si většinou představíme nápoje, které se zrodily v dávných dobách jen proto, aby mohly zastat roli jakéhosi „náhradníka“ a v případě nedostatku nahradit svůj dražší a hůře dostupný „originál“, tedy pravou kávu. I dnes stojí kávoviny stále ve stínu tolik oblíbené kávy, na kterou řada jejich konzumentů nedá dopustit. Pokud se blíže podíváme na složení těchto nápojů, je na první pohled zřejmé, že se jedná o naprosto odlišné nápoje připravované z odlišných surovin. Zatímco káva obsahuje povzbuzující látku kofein, kvůli jejímž stimulujícím účinkům bývá zejména vyhledávána, kávovinové nápoje kofein neobsahují a na rozdíl od kávy mají také nezanedbatelnou energetickou hodnotu. Často proto bývají vhodnou alternativou pro osoby, které by nápoje obsahující kofein konzumovat neměly (např. těhotné a kojící ženy, nebo děti).

Původ:

Náhražky kávy patřily v dřívějších dobách (zejména v první polovině 20 století) mezi nejoblíbenější nápoje nejen u nás, ale i v celé střední Evropě. Dnes je však jejich význam ve srovnání s kávou, která představuje jednu z nejdůležitějších komodit světového obchodu, naprosto zanedbatelný. Důležitým momentem pro dějiny kávových náhražek bylo období napoleonských válek. V roce 1806 byl vydáním Berlínského dekretu Napoleonem Bonapartem vyhlášen tzv. kontinentální systém, který způsobil omezení dovozu surovin ze zámoří, mimo jiné i kávy. Napoleon se domníval, že tímto dekretem omezí ekonomickou hegemonii Velké Británie. Proto vzrostla snaha nahradit tento mezi Evropany již poměrně oblíbený nápoj náhražkami z domácích surovin.

Využití:

Kávoviny jsou náhražky kávy, obvykle bez kofeinu. Známé jsou jako nápoje z praženého obilí, čekanky i jiných plodin. U nás je nejznámější melta nebo cikorka. Kávoviny jsou někdy používány k přípravě jídel určených dětem nebo lidem, kteří se běžné kávě vyhýbají.

i

Kávoviny se nejčastěji připravují pražením nebo vývarem různých obilných zrn.

Připravte si také kakao nebo horkou čokoládu s kvalitních kakaových bobů nebo nápoj z karobu, který je náhražkou kakaa. Karob je vhodný pro ty, kteří mají alergii na čokoládu, ale i pro trpící dnou jelikož má čokoláda vysoký obsah purinů, které způsobují zvýšenou kyselinu močovou a nebo chtějí jen nahradit kakao za karob.

Zajímavosti:

Na konci 18 století pruský král Fridrich Veliký během německo-francouzské války podporoval výrobu tzv. pruské kávy z pražených obilovin, čekanky a dalších příměsí. Němečtí vojáci jí říkali Muckefuck, což bylo zkomolené francouzské mocca faux, tedy falešná káva.

Před 2 světovou válkou byly kávoviny ve střední Evropě nejvíce konzumovaným nápojem. Jejich spotřeba značně převyšovala nejen spotřebu kávy nebo čaje, ale dokonce i piva. V dobách, kdy se zrnková káva stala nedostupnou, se vyvíjel kávovinový průmysl rychleji než jindy a na trhu přibývalo více druhů. Objevovaly se příměsi jako slad, fíky či jadérka z hroznů vinné révy.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.