Mletá káva

Definice:

Mletá káva je vhodná pro všechny, kteří mají doma pákový kávovar, překapávač, Moka press nebo French press, ale nemají mlýnek, na kterém by si kávu sami pomleli. Různé druhy přípravy kávy vyžadují různou hrubost mletí. Na espresso je například potřeba káva pomletá jemněji než na French press, Moka Press nebo na překapávanou kávu. Vybírejte tedy pečlivě s ohledem na to, jakým způsobem kávu doma připravujete.

Původ:

Jedna z původních metod přípravy kávy vznikla podle legendy ve francouzském Provence. Jistý muž si ve svém rodném kraji připravoval kávu obvyklým způsobem. Namletou kávu zalil horkou vodou. Jednoho dne to ale udělal naopak, nalil nejprve vodu do šálku, a pak přisypal kávu. Na povrchu vznikla kávová krusta, takže se káva nedala vypít. Muž potkal náhodou cizince putujícího z Itálie, který měl u sebe železné sítko. S jeho pomocí krustu stlačil na dno hrníčku a nápoj byl na světě.

Využití:

  • Jemně mletá káva se užívá při přípravě turecké kávy.
  • Středně mletá káva je vhodná pro přípravu kávy filtrované.
  • Hrubě mletá káva vyhovuje pro přípravu espressa.

i

Obecně platí, že čím jemněji je káva mletá, tím je k výrobě šálku kávy potřebné menší množství.

Káva semílaná na velmi jemný prach hořkne, čímž nápoj ztrácí svou charakteristickou chuť. Je to způsobeno vyšším zahříváním kávy při delším mletí, které způsobuje větší únik aromatických látek a žluknutí tuku, přítomného v kávových zrnech. Například středně mletá káva se využívá při přípravě kávy překapávané přes textilní nebo papírový filtr. K prodloužení trvanlivosti mleté kávy je užíváno balení v ochranné atmosféře, vakuu či pressurizace (stlačení kávové směsy inertním plynem v plechovce).

i

Káva po otevření obalu poměrně rychle ztrácí své aroma (asi 40% během 2 týdnů). Mletou kávu je proto vhodné skladovat v uzavřených dózách a spotřebovat ji v poměrně krátké době (kupovat raději častěji menší balení).

Zajímavosti:

  • Káva má svůj svátek 1 října.
  • Průměrná celosvětová úroda činí 550 kg/ha.
  • Pouze 20% zrn arabika je kvalitních, ostatní spadají do nižších jakostních tříd.
  • Robusta vyžaduje vyšší průměrnou teplotu než arabika a lépe se jí daří v rovníkových oblastech.
  • Coffea arabica je samoopylující rostlinou, zatímco Coffea canephora (robusta) není.
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 146

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 146

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr