Sušené mléko a smetana

Definice:

Sušení je osvědčený konzervační způsob s úspěchem aplikovatelný i na mléčné výrobky. Timto technologickým postupem získáváme výrobek umožňující ekonomický transport mléka na větší vzdálenosti do oblastí s nedostatkem mléka, snadnou skladovatelnost a jeho snadnou obnovitelnost. Sušené mléko je vzhledem k nízkému obsahu vody stabilnější, nemohou v něm probíhat nebo se velmi zpomalí mikrobiologické kažení, enzymatické procesy a oxidace. Sušené mléčné výrobky musí být v průběhu skladování, expedice a distribuce ochránění před vlhnutím, čí sekundární kontaminací mikroorganismy. Udržitelnost těchto výrobků je závislá na druhu výrobku, kvalitě obalu, teplotě skladování a obsahu kyslíku.

Dělení:

  • Sušená smetana do kávy. S mlékem či smetanou mají pramálo společného, jedině snad efekt zbělení kávy. Instantní přípravky do kávy se prodávají pod různými názvy – coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka nebo pěna do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Důvodů pro použití bělidel do kávy může být několik. Hlavní výhodou je, že je můžete dlouho skladovat, navíc bez zvláštních nároků na teplotu. Nejspíš proto se s bělidlem můžete setkat i v kávových automatech, kde je jejich používání maskováno například pod názvem „bílá káva“. Další výhodou je nízká cena (od 6 Kč za 100 gramů směsi).
  • Sušené mléko. Při výrobě sušeného mléka se dosahuje odstranění vody ve dvou technologických stupnich. Nejprve je mléko zahušťování na vakuové odparce na sušinu např. 45-50% a teprve pak je sušené, obvykle v rozprašovací sušárné, na výslednou sušinu 96-98%. Důvodem je především nižší energetická náročnost zahušťování, zvýšení kapacity sušárenské linky a také menší redukce velikosti částic mléka při odpaření vody v sušárně a tedy vznik pravidelnější a větších částic sušeného mléka. Existují dva typy sušeného mléka a liší se v tom, kolik určitých látek je obsaženo v jednom gramu prášku. Prvním typem je plnotučné mléko. Jeho trvanlivost je relativně malá a jeho obsah kalorií je skvělý. Druhý typ je sušené mléko bez tuku. Obsahuje 25 krát méně tuku než v prvním případě zbývající látky - zhruba stejné. Vzhledem k extrémně nízkému obsahu tuku je odstředěné mléko skladováno déle než plnotučné sušené mléko a požadavky na jeho podmínky skladování nejsou tak přísné.

i

Složení sušeného mléka, které není horší než přírodní, zahrnuje vápník, který je nezbytný pro naše zuby a kosti, a také draslík, který má příznivý účinek na kardiovaskulární systém. Sušené mléko má dostatek vitamínu A, což je dobré pro naše oči a kůži, a také obsahuje dostatek vitamínu D. Důležité je, že mléko obsahuje cholín, který pomáhá normalizovat cholesterol v lidském těle.

Původ:

Sušené mléko se objevilo v roce 1832 díky ruskému lékárníkovi Michailu Dirchovovi a jeho vzhled znamenal pro mlékárenský průmysl hodně. Avšak sušené mléko nevynalezl. Dirchov byl jako první uveden do liniové výroby a autor myšlenky jako vždy neodvolatelně zapadl do léta historie. Ale pokud se ponoříte do literatury, najdete dřívější odkazy na sušené mléko. Je tedy známo, že v záznamech organizace nazvané Svobodná ekonomická společnost bylo v roce 1792 uvedeno, že na východě je obvyklé zmrazovat mléko, aby se vyráběly mléčné ledovce, které by mohly být skladovány po dlouhou dobu. To samozřejmě není sušené mléko, ale myšlenka je blízko. V 1802, lékař na Nerchu údajně dostal sušené mléko. A to je pouze podle oficiálních údajů. V žádném případě nelze popřít, že existovali vědci, kteří tento produkt obdrželi, ale z nějakého důvodu ho nepatentovali. Proto není možné přesně určit, kdo vynalezl sušené mléko.

Využití:

  • Sušená smetana se používá při vaření, při výrobě pekařských a cukrářských výrobcích nebo při výrobě různých nápojů, například kávy.
  • Sušené mléko se běžně používá při výrobě průmyslové a domácí zmrzliny, také i v cukrářském průmyslu. Při výrobě zmrzliny je mléčný prášek měkčí a sytější. Používáte-li jako nápoj - sušené mléko má mnohem delší trvanlivost než tradiční mléko a lze ho snadněji zpracovat. Sušené mléko je vhodné použít, když není možné pravidelně používat běžné mléko přidávat do kávy, například v kanceláři.

Zajímavosti:

Pomocí sušené smetany můžete snadno připravit krém na domácí pečení. K tomu smíchejte 4 polévkové lžíce suchého krému, se dvěma sklenicemi vody, jedním žloutkem a 1 polévkovou lžičkou mouky. Výslednou hmotu porazte šlehačkou nebo míchadlem, ochlaďte a použijte jako nádivka pro přípravu koláčů a sušenek.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.