Zrnková káva

Definice:

  • Mezi nejvýznamnější druh kávovníku patří Arabský kávovník. Roste ve vysokých nadmořských výškách. Kávovníky rostoucí v těchto výškách jsou méně odolné proti škůdcům a chorobám, jsou také velmi choulostivé na mrazíky. Vyhovují mu mírnější teploty nepřesahující 24 °C. Jeho plody poskytují nejkvalitnější kávová zrna. Zrnková káva z tohoto druhu má nízký obsah kofeinu a její chuť je jemná a nasládle lahodná. Tvoří až 70% z celkové produkce kávy na světě. Její zpracování je poměrně náročné, zrna se zpracovávají takzvanou „mokrou metodou“, což znamená, že káva projde procesem fermentace. Tento způsob zpracování je finančně náročnější, a proto je také výsledná cena této kávy vyšší než u ostatních druhů.
  • Druhým významným kávovníkem je robusta. Plody tohoto kávovníku neposkytují tak lahodná zrna jako arabský kávovník. Robusta ale není tolik náročná na pěstování, je odolnější proti škůdcům a poskytuje vyšší výnosy. Tomuto kávovníku vyhovuje stálejší počasí s vyššími teplotami. Nejlépe snáší teploty kolem 30 °C. Kávová zrna jsou výraznější, a proto má zrnková káva tmavou barvu, drsnější chuť a vyšší obsah kofeinu. Kávová zrna jsou zpracována tzv. „suchou metodou“, která není tak finančně náročná jako u druhu arabika, proto je výsledná cena této kávy výrazně nižší. Tato zrnková káva se používá především do směsí s ostatními druhy. Ve směsi s arabikou snižuje celkovou cenu kávy.
  • Nejméně významným druhem kávovníku je liberica. Ze všech druhů kávovníku je nejvyšší (oproti maximální výšce 10 metrů, které dorůstá Robusta) - může být vysoký až 18 metrů. Je velmi silný a jeho plody mají i velká kávová zrna, která jsou hořké chuti. Liberica sice poskytuje velké výnosy, bohužel zrnková káva má pouze průměrnou kvalitu.

Původ:

i

Jediným místem na zemi, kde roste zrnková káva plně v přírodě, je Etiopie - skutečná vlast kávovníku. Kávovníky potřebují dostatečné množství vláhy a slunce. Nejvíce se tedy pěstují ve vlhkém tropickém pásmu. Stromy nebo keře se dožívají úctyhodného věku - až třiceti let, ovšem produkce zrna úměrně k jejich věku klesá.

Podle pověsti pak byly bobule kávovníku přeneseny otroky do tehdejší Arábie (dnešního Jemenu), kde se začalo s pěstováním a šířením této rostliny. Arabové si kávu velmi střežili a dovolili vyvážení zrnkové kávy pouze ve stavu, kdy již nemohla klíčit. V roce 1616 se však Holanďanům podařilo propašovat několik rostlin kávovníku do Nizozemska. Započalo tak pěstování na Srí Lance. Postupně přibývaly oblasti pěstování a nyní se setkáme s kávou všude tam, kde je pro její růst příznivé podnebí, a kde jsou vhodné podmínky. Každé místo zanechá v zrnkové kávě své jedinečné kouzlo, a tím jí činí ještě zajímavější.

Využití:

  • Odpuzování komárů a dalšího hmyzu. Až budete o letních večerech sedět na terase nebo jen tak venku a bude vás obtěžovat hmyz, máme pro vás tip. Dejte vedle sebe misku s kávovou sedlinou nebo jí trošku posypejte okolí.
  • Urychlení kompostování. Při výrobě kompostu nezapomeňte přidat kávovou sedlinu. U částí kompostu, jako jsou listy nebo sláma, urychluje kávová sedlina proces kompostování.
  • Čištění hrnců a pánví. Kávová sedlina je účinný čisticí prostředek. Posypejte skvrny na dně hrnců a jako obvykle houbičkou vyčistěte. Nádobí poté důkladně omyjte.
  • Vypěstujte krásně modré květy. Pokud do hlíny u pěstování hortenzií přidáte trochu mleté zrnkové kávy nebo sedliny, získají modrou barvu. Důvodem je fakt, že kávová sedlina pomáhá rostlině absorbovat hliník. Ten u hortenzií způsobí modré květy.
  • Peeling těla. Pomocí zrnkové kávy nemusíte čistit jen obličej. Přimíchejte trochu kávové sedliny do tělového mléka (směs umíchejte např. v keramické misce) a naneste na tělo. Zrníčka ze sedliny jemně odstraní suchou kůži. Podle pocitu případně opláchněte.

Zajímavosti:

První kavárna v Čechách

Na území dnešního Česka vznikla první kavárna v Brně v roce 1702. Založil ji turek Achmet, který získal koncesi od brněnské městské rady. Za udělení koncese se tehdy přimlouval i vídeňský arcibiskup a hrabě Kollonitsche.

Kávová prohibice

Může se to zdát až neuvěřitelné, ale v historii byla na pití zrnkové kávy vyhlášena prohibice. Došlo k tomu v roce 1675 ve Spojeném království, kdy král Karel II. Stuart zakázal kavárny. Důvodem byla jeho domněnka, že je nejvíce pomlouván při pití kávy. Zda tomu tak opravdu bylo, již nezjistíme.

Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach pamatoval na kávu i ve své tvorbě. Napsal Kantátu o kávě. V libretu otec vytýká své dceři, že příliš pije kávu. Při tom jí hrozí, že jí nebude pořizovat nové šaty a stuhy na klobouky. Ona se však kávy nevzdá. Bez zrnkové kávy by se z ní prý stal jen kus sušeného hovězího.

Kávové lázně

Proč zrnkovou kávu jen pít? Zajeďte si do lázní, kde se v ní můžete vykoupat. Právě takové lázně se nachází v Japonsku v městě Hakone. Kávová lázeň má relaxující účinek.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 184

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 184

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr