Absinth

Definice:

Absint (též absinth; francouzsky absinthe; z latinského absinthium a řeckého ἀψίνθιον apsinthion, pelyněk) je tvrdý alkoholický nápoj, jenž se vyrábí z pelyňku, anýzu a fenyklu (jedná se o tzv. svatou trojici). Pro dochucení se často využívají další bylinky, kupř. yzop lékařský, meduňka lékařská nebo badyán. Absint má přírodní zelenou barvu, ale může být taktéž bezbarvý. Nápoj je zřídkakdy označován jako „zelená víla“.

Pojmenování absint je kodifikováno v pravidlech českého pravopisu, nicméně kvůli velkému exportu českých absintů jsou výrobky pojmenovány absinth, případně absinthe, což je nyní mezinárodně uznávaný název tohoto nápoje. Absint lze dělit na dva základní druhy. První je francouzský, který se někdy označuje přídomkem pravý. Druhým typem je východoevropský absint, titulovaný přídomkem český nebo bohémský; často je modravé barvy. Jejich rozdíl netkví v místě vzniku, ale ve způsobu výroby. Pravé absinty se vyrábějí máčením výše zmíněných tří a dalších bylin v alkoholu, jeho následné destilaci a barvením, kdežto české absinty zpravidla vynechávají některé bylinné složky, obcházejí následnou destilaci a výsledný produkt se pouze filtruje, tudíž je oproti pravým absintům velmi hořký. Někteří zastánci pravého absintu tyto „bohémské“ absinty za absint nepovažují a toto základní rozdělení popírají.

Roku 1915 byl absint v USA a takřka v celé Evropě (kromě Portugalska, Rakouska-Uherska, Španělska, Švédska a Velké Británie) zakázán. Přestože byl na konci své doby označen za zdraví škodlivý, do dnešního dne nebyl doložen důkaz o tom, že by se jednalo o škodlivější produkt, než kterýkoliv jiný vysokoprocentní alkoholický nápoj. Psychotropní účinky absintu jsou i dnes nikoli výjimečně přeceňovány.

Oživení absintu přišlo v 90. letech 20. století, kdy Evropská unie znovu povolila jeho výrobu a prodej; bylo to však podmíněno regulacemi, týkajícími se obsahu thujonu. Počátkem roku 2008 se na světě vyrábělo kolem dvou set značek absintů; mezi zeměmi původu své zastoupení měly Česko, Francie, Německo, Španělsko a Švýcarsko.

Původ:

Absint vznikl ve švýcarsku v oblasti Neuchâtel. Dosáhl velké popularity jako alkoholický nápoj koncem 19. a začátkem 20. století ve Francii, zvláště u pařížských umělců a spisovatelů. Je asociován s bohémským životem a s „prokletými básníky“ jako Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, dále tento nápoj s oblibou konzumovali malíř Vincent van Gogh, Oscar Wild a Aleister Crowley. Absint byl vykreslen jako nebezpečná návyková psychotropní droga. Nadměrná konzumace absintu údajně způsobovala tzv.absinthismus (epileptické záchvaty, poruchy řeči, poruchy spánku, mentální zpoždění, sluchové a vizuální halucinace, úmrtí). Vina byla přičtena pelyňku, avšak neexistovaly přesvědčivé důkazy, není ani jisté zda tento syndrom vůbec existoval. V roce 1915 byl absint zakázán v USA a ve většině evropských zemích včetně Velké Británie, Švédska, Španělska, Portugalska a Rakousko-Uherské říše. Obnova absintu začala v 90. letech 19. století, kdy se začal vyrábět v EU. V únoru 2008 existuje téměř 200 značek absintu vyráběných v tuctech zemích, nejvíce ve Francii, Švýcarsku, Španělsku a také v České Republice.

Využití:

Ve světě je rozšířeno několik způsobů, jak se absint pije. Těmi částmi jednotlivých postupů, které vzbuzují největší pozornost, jsou metody míchání absintu s vodou, což má za následek změnu jeho barvy. Nejen Francouzi tento proces označují slovem loucher nebo louche, což doslova znamená kalit se, kalný. Pokud se smíchá pravý absint s vodou, mělo by dojít k jeho pozvolnému zakalení a změně barvy – ze smaragdově zelené na mléčnou. Změna barvy má svou podstatu v silicových složkách, jež se ve vodě začnou srážet a odlučovat se od alkoholové složky – dochází ke srážení v koloidní suspenzi. Součástí některých metod ředění absintu vodou je nalití vody do skleničky s absintem přes kostku cukru na lžičce, což má za následek rozpuštění cukru a zjemnění chuti nápoje; tento způsob konzumace je velmi rozšířen po celém světě.

Absint se původně naléval do speciálních sklenic, naprostá většina z nich že měla rozšiřující se kulatou nožku tvaru skleněné kuličky; objem sklenice se pohyboval okolo 75 ml. Přes sklenici byla položena speciální děrovaná lžička, na niž se pokládala kostka cukru. Původní pijáci absintu si vždy nápoj připravovali sami; příprava nápoje číšníkem by byla urážkou. Tento tradiční způsob konzumace se společně s replikami absintového příslušenství pozvolna vrací.

Ředění absintu vodou by mělo být v poměru 3:1 až 6:1. Doporučení se liší v závislosti na konzumované značce.

Na české půdě se po revoluci objevil nový způsob úpravy absintu před konzumací, který se stal úspěšným marketingovým tahem. Na lžičku se položí kostka cukru, jež se namočí do sklenice s absintem. V důsledku vysokého podílu alkoholu je možno kostku s absintem zapálit a vznikající karamel nechat odkapávat do sklenice. Ihned po dohoření se lžička s karamelem ponoří do absintu, celá směs se rozmíchá a následně podává ke konzumaci. Procedura je opticky velmi efektní a získává si množství turistů a absintových nováčků. Tento rituál je vhodný spíše pro bohémský absint.

V Rusku je rozšířeným zvykem podávat absint silně vychlazený a zapíjet ho sklenicí vodky.

Zajímavosti:

Absint v Čechách

Jednou z mála zemí, kde se v 19. století mohl absint popíjet byly právě Čechy. V roce 1920 Albín Hill založil likérku Hills a absinth, díky čemuž se nápoj stal velmi populárním – především mezi českými umělci, kteří ho popíjeli v uměleckých kavárnách a vinárnách.

Zobrazení Mřížka Seznam

1 položka

na stránce
Nastavit sestupný směr
  1. Absinth Euphoria Original 0,5 l
    Akční cena 458,00 Kč Běžná cena 582,00 Kč
Zobrazení Mřížka Seznam

1 položka

na stránce
Nastavit sestupný směr