Bylinný likér

Definice:

Likér je sladký alkoholický nápoj, často ochucený ovocem, bylinkami, kořením či jinými plody a někdy smetanou. Slovo likér pochází z latinského liquifacere, což znamená rozpustit.

Jägermeister a Becherovka. Nejznámější bylinné likéry, které vám jistě nejednou pomohly na rozbouřený žaludek.

Původ:

Likéry se do Evropy začaly rozšiřovat z arabského světa. Tehdy to ale nebyla pochutina, oceňoval se jejich léčivý účinek. Jako lék se tak užíval v malém množství a uklidňoval žaludek. Často jej na žaludeční obtíže využívali vojáci při taženích skrze Evropu směrem na východ.

Byliny se ale do alkoholu nakládaly všude. Hořká chuť ale nebyla pro každého. Drsní chlapi si s ní poradili, jemným dámám se však likéry sladily medem a ty už se blížily tomu, co známe dnes.

V Itálii je to amaretto nebo rosilio s brandy, ve Irsku se whisky míchá se smetenou a vzniká Bailyes, v Mexiku je zase populární Malibu, brazilci pijí cachacu. A v Čechách? Tady máme už léta svuj bylinný likér Becherovku. Ušlechtilé likéry mají tradici v podávání před i po jídle. Podporují trávení a po vydatném obědě splní rol závěrečné tečky.

Využití:

Becherovka je ikonický český bylinný likér. Tento oblíbený alkoholický nápoj, který má místo při všech důležitých událostech vašeho života, je 100% přírodním produktem bez jakýchkoli chemických konzervačních látek, umělých barviv a emulgátorů. Becherovka se vyrábí z karlovarské vody, vysoce kvalitního lihu, přírodního cukru a tajné harmonické směsi bylinek a koření. Becherovka má plnou chuť, kterou si můžete vychutnat samotnou nebo v koktejlech.

CRANBERRY BETON

INGREDIENCE

40 ml - Becherovky (bylinný likér)

50 ml - toniku        

50 ml - brusinkového džusu       

OZDOBA

plátky čerstvé limetky

PŘÍPRAVA

Do sklenice plné ledu odměříme Becherovku (bylinný likér) a dolijeme brusinkovým džusem. Lehce promícháme lžičkou, brčkem nebo míchátkem a přidáme plátky čerstvě nakrájené limetky.

APPLE BETON

NGREDIENCE

40 ml Becherovky (bylinný likér)

50 ml toniku 

50 ml jablečného džusu   

OZDOBA

plátky jablka a máty

PŘÍPRAVA

Do sklenice plné ledu odměříme Becherovku (bylinný likér) a dolijeme kvalitním jablečným džusem. Lehce promícháme lžičkou, brčkem nebo míchátkem, vložíme plátky jablka a snítku máty.

Zajímavosti:

V 2011 roce Karlovarská Becherovka (bylinný likér) pod vedením Anthonyho Schofielda vykázala tržby ve výši 1,3 miliardy korun a zisk 208 milionů.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.