Ovocný likér

Definice:

Likér je sladký alkoholický nápoj, často ochucený ovocem, bylinkami, kořením či jinými plody a někdy smetanou. Slovo likér pochází z latinského liquifacere, což znamená rozpustit. To odkazuje na rozpouštění chuťových složek v alkoholu při přípravě likéru. Likéry většinou nejsou stařené po dlouhou dobu, ale mohou při výrobě nějakou dobu „stát“, aby se jejich složky správně spojily.

Pomeranč, mandarinka, kiwi, broskev, nebo jiné ovoce? Ano, ovocné likéry můžou být různých chutí a o to skvělejší nápoj to je. Každý si může najít ten svůj oblíbený z ovoce jeho srdci nejbližšímu. Ovocné likéry mají velmi příjemnou chuť, nižší procento alkoholu a vyšší obsah cukru.

Ovocné likéry můžeme rozdělit na pravé ovocné likéry, které jsou připravené buď přímo z ovoce nebo jeho šťávy, a likéry umělé, které jsou vyrobené pouze z tresti nebo jiných aromatických přípravků. Ty pravé jsou samozřejmě kvalitnější a lahodnější.

Ovocné likéry jsou vyrobeny z různých druhů ovoce. Mezi nejpopulárnější patří pomerančové likéry z palírny Grand Marnier nebo Cointreau (proslulý také jako triple sec). Používají se i různé jiné ovoce jako například maliny, borůvky či banán, ale i další exotické ovoce jako meloun (Midori) nebo granátové jablko. Hodí se na přípravu míchaných nápojů nebo v kombinaci s ledem. Většinou jsou příjemně aromatické a pro svou typicky ovocnou chuť i snadno zapamatovatelné.

Původ:

Historie ovocných likérů

Základem pro výrobu ovocných lihovin je přírodní destilát. Lihovarnický průmysl přišel s myšlenkou výroby těchto lihovin koncem 60. let a rozvíjel ji dále. Průlom vytvořil nový druh výrobku s názvem „Berentzen Apfel“ v polovině 70. let. Výrobek se stal nejúspěšnější inovací lihoviny po 2. světové válce, neboť se prodalo přes 20 mil. ks lahví s obsahem 0,7 l.

Využití:

Becherovka Lemond je lehký ovocný likér, ve kterém se snoubí mnohasetleté zkušenosti v oblasti výroby likérů, dokonalé porozumění bylinkám, ale i nový svěží přístup.

Becherovka Lemond připravila dva nové originální koktejly – Lemond Fashion a Lemond Spring. Recept na jejich přípravu přinášíme níže.

Lemond Fashion

Návod na přípravu:

6 cl Lemond (ovocný likér), lžička pomerančové marmelády, pomeranč, limeta, citrón (vymíchávat s ledem do rozpuštění marmelády), dozdobit plátkem pomeranče

Lemond Spring

Návod na přípravu:

4 cl Lemond (ovocný likér), dolít Sprite (na kostky ledu), lze dozdobit plátkem grepu, pomeranče nebo limety

Zajímavosti:

Margarita je mexický koktejl, který se pyšní povídkou o svém vzniku jako vystřiženou z románu! Posuďte sami: jednoho pozdního odpoledne zkoušel jistý barman Don Carlos Orozco umíchat různé nápoje, když vtom mu vstoupila do podniku velice známá osobnost Margarita Henkel. Don Carlos jí dal ochutnat svůj nejlepší výtvor, ten jí pochopitelně zachutnal, a tak jej pojmenoval po ní – Margarita!

Tato exotická lahoda se podává výhradně ve speciální sklenici na stopce, která má úzkou dolní a širokou horní část, na jejím okraji se pro celkový požitek často vytváří krusta ze soli.

Limetková margarita

Ingredience

  • 30 ml melounového likéru
  • 45 ml blanco tequily
  • 30 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 1 kolečko limetky na ozdobu

První tři přísady prošejkujte a sceďte do ledem naplněné sklenice, tu pro potěšení oka ještě zkrášlete kolečkem limety.

Jedna porce obsahuje: 165 kalorií, 11 g sacharidů a 0 g cukru. 

Zobrazení Mřížka Seznam

13 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
  1. Likér Vana Tallinn 40% 0,5 l
    Akční cena 328,00 Kč Běžná cena 364,00 Kč
Zobrazení Mřížka Seznam

13 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr