Whisky likér

Definice:

Whisky likér - likéry na bázi whisky tu byli už velmi brzo. Skotové pili tradiční nápoj "Brose", který je na bázi whisky, medu a ovesných vloček po celá staletí. Zatímco nejznámější (non-smetana) whisky likér zůstává Drambuie, existuje spousta alternativ.

Původ:

Tradice výroby whisky sahá daleko před počátek 19. století, kdy oficiálně vznikaly první palírny whisky tak, jak je známe dnes. Prvotní místo výroby whisky je velice obtížné určit a to z jednoho prostého důvodu – Skotové tvrdí, že to oni dali whisky světu, Irové tvrdí přesný opak.

Většinu rané historie whisky tak utváří dochované legendy. Ty se ovšem shodují v jednom - této lihovině se říkalo aqua vitae, tedy „voda života”. Slovo whisky je pak poangličtěním gaelského slova „uisge“ neboli voda.

Rostoucí popularita whisky i nové metody výroby

Dalším milníkem ve výrobě whisky bylo patentování kolonové destilace v roce 1831 - ta umožnila jednodušší, efektivnější a tedy i levnější destilaci whisky. Andrew Usher v roce 1850 vyrobil první blended whisky, ve které byla smísena jak whisky z kolony, tak i ta vyrobená pomocí původní prosté „kotlíkové” destilace.

Whisky se postupné stávala lihovinou číslo jedna nejen ve Spojeném království, ale po celém světě. Pomohlo tomu nejen precizované umění "blendu", tedy míchání různých druhů whisky, čímž se dosahovalo sofistikovaných chutí, ale také devastace francouzských vinic révokazem v 80. letech 19. století, která tehdy vyřadila ze hry francouzský koňak.

Dnes je kvalitní whisky celosvětově oblíbeným nápojem, který je spojován se sofistikovaným a luxusním stylem života. Whisky se naučili kromě Irů a Skotů pálit a sudovat i další země, například Japonsko či Nizozemsko.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.