Rum

Definice:

Rum je alkoholický nápoj destilovaný z melasy nebo ze šťávy získané z cukrové třtiny. Původ slova rum není jasný. Odborníci uvádějí dvě varianty. Podle první teorie je slovo rum odvozeno od slova rumbullion, což je anglicky „velký ruch“. Podle druhého tábora pochází pojmenování tohoto nápoje od latinského názvu „sacharum officinarium“.

Většina producentů rumu se tak nachází v oblastech, kde je rozvinuto zpracování cukrové třtiny, jako je Austrálie, Indie, ostrov Réunion či oblast Karibiku (zde zejména Jamajka a Kuba). Jeho vlastí jsou Antily (souostroví, které představuje dominantní část Karibiku), kde se vyvinula na každém ostrově specifická varianta tohoto destilátu.

Existuje několik druhů rumu. Světlý rum (Blanco) se často využívá na přípravu míchaných nápojů, zlatý a tmavý rum (tmavnoucí postupným zráním v sudech) bývá konzumován samostatně jako tzv. sipper či využíván pro vaření.

V Česku se tradičně vyrábí alkoholický nápoj, který byl označovaný jako „tuzemský rum“, vyrábí se však uměle, dochucením zředěného lihu (nejčastěji vyráběného kolonovou destilací z cukrové řepy) rumovou esencí. Toto označení však nevyhovuje předpisům EU (kde se názvem rum smí označovat jen třtinový rum), takže se tento produkt od vstupu Česka do EU musí prodávat pod jinými názvy, např. pod označením Tuzemák.

Původ:

Rum má také velmi zajímavou historii. Původní zmínky o rumu pocházejí z ostrova Barbados. Dle dokumentu z roku 1651 byl popsán nápoj vyrobený destilací cukrové třtiny jako „rumbullion“. Nápoj byl také označen jako „kill – devil.“ Toto označení dokazuje, že první pokusy o výrobu kvalitního destilátu byly nejspíše neúspěšné. První zmínky popisují rum jako „horký, pekelný a hrozný likér.“(Bacardi training 2009).

Jelikož poptávka po cukru byla v 17. a 18. století obrovská bylo zapotřebí značného množství levné a zejména odolné pracovní síly. Vznikl nechvalně proslulý třístranný obchod s otroky. Evropané přiváželi do Afriky zboží jako oblečení, sůl a zejména zbraně. Zboží bylo vyměněno za otroky. Ti byli převezeni na karibské plantáže cukrové třtiny a prodání plantážníkum, aby pracovali na jejich polích. Lodě byly naloženy cukrem, tabákem a dalšími surovinami, aby celý náklad směřoval opět do mateřské země. Tento trojstranný obchod byl nesmírně efektivní a nebyl ničím limitován. Na konci 17. století navíc vznikl druhý obchodní trojúhelník s otroky. Kolonie v Nové Anglii se rozhodli na místo dovozu vyrábět vlastní rum. Ten se stal velmi oblíbený u vlastníků afrických otroků. Rum byl vyměněn za africké otroky, kteří byli převezeni na plantáže v karibské oblasti. Zde následovala další výměna a to v podobě koncentrované melasy, která byla prodávána opět v Nové Anglii. Vznikly teda dva obchodní trojúhelníky, aby na konci 17. Století dosáhl obchod s otroky svého vrcholu. Například dovoz otroků anglickými loděmi činil dvacet tisíc otroků ročně. Je také nutno uvést, že při plavbách na karibské ostrovy byla značná úmrtnost. Dalším významem těchto událostí byl vznik pirátství. Obchod s rumem pomohl vyvolat americkou revoluci v roce 1764, avšak obliba rumu dále pokračovala. Díky tomuto obchodu vznikla obrovská bohatství, ze kterých dnešní státy jako jsou Anglie, Španělsko či Francie těží dodnes. Například v roce 1999 vyjádřila Liverpoolská městská rada veřejnou omluvu za tyto události. (ministryofrum.com).

S rumem je spojený i denní příděl rumu pro námořníky označovaný jako „tot“. Původně se jednalo o příděl rumu s obsahem 70% alkoholu v neředěné formě nebo s přidáním citronové šťávy. To mělo zaručit vyšší odolnost námořníků proti nemocem a také vyšší výkonnost. Dle dostupných informací se denní dávka pohybovala 0,5 litru rumu. V případě, kdy došlo na moři k bojovému konfliktu, byla dávka zvýšená a dalších 0,5 litru rumu. Následkem však byla vysoká úmrtnost námořníků a tak došlo ke vzniku známého nápoje „grog“. Jeden díl rumu byl naředěn dvěma díly vody. Tento příděl byl zrušen až 31 července roku 1970. V dnešní době platí příděl „tot“ pro námořnictvo Nového Zélandu.

S novodobou historií rumu je spojen zejména Don Facundo Bacardi Massó. V roce 1862 byla založena společnost Bacardi na Kubě ve městě Santiago de Cuba. Rumy Bacardi se proslavily čtyřmi převratnými kroky ve výrobě, které většina lihovarů používá dodnes. Prvním krokem bylo použití speciálního kmenu kvasinek La Levadura Bacardi při fermentaci. Do této doby se rum stáčel ihned po destilaci, a tedy druhým převratným krokem bylo staření v dubových sudech. Třetím významným krokem byla filtrace přes tajně vyrobené dřevěné uhlí, které daný destilát zbavilo přebytečné ostrosti, zjemnilo jeho chuťové vlastnosti, odstranilo nečistoty a také odstranilo zabarvení po sudu na čirý produkt.

Rum je nejčastěji a to z 80% vyráběn z melasy cukrové třtiny. Ze zbylých 20% se vyrábějí rumy přímo z fermentované šťávy cukrové třtiny. Guatemalský výrobce rumů Botran a Zacapa využívá k výrobě speciálně zkaramelizovanou a zahuštěnou šťávu.

Využití:

Servis a mixologie

V otázce podávání rumů snad příliš nejasností nepanuje – když host požádá o čistý rum, pak rámcově platí, že ten kvalitní vyzrálý servírujete v pokojové teplotě do skleničky na nožce, ostatní může na led.

Mnohem pestřejší možnosti nabízí rum jako báze koktejlů, od jednoduchých dvousložkových mixů přes lehké ovocné long drinky, exotické tiki, klasické krátké koktejly až po horké nápoje. Seznam všech rumových koktejlů, které byste měli být schopni připravit, by byl příliš dlouhý, proto uvádíme jen ten úplný základ, který prostě znát musíte.

Cuba Libre (rum, cola, limeta), Mojito (rum, máta, limeta, třtinový cukr, soda), Daiquiri (rum, limetová šťáva, cukrový sirup), Strawberry Daiquiri – frozen (rum, limetová šťáva, jahody, jahodový sirup, ledová tříšť), Piña Colada (rum, kokosový sirup, ananasový džus, smetana), Caipiriñha (cachaça, limeta, třtinový cukr).

Zajímavosti:

Věděli jste, že:

Více než 80% světové produkce rumu pochází z okolí Portorika pro nejkvalitnější cukrovou třtinu. Největším výrobcem na světě je společnost Bacardi, která sídlí v hlavním městě.

První američtí kolonisté byli rumem nadšeni natolik, že ho během osídlování ročně vypili na dvanáct milionů galonů, tedy téměř padesát milionů litrů.

Nejcennější rum na světě pochází z jamajské distillerie Wray and Nephew. Podle všeho zbývají na světě čtyři lahve, jejichž cena se odhaduje na 40 tisíc dolarů.

I rum má svůj mezinárodní den a můžete si na něj připít 16. srpna.

Rum se vyrábí z cukrové třtiny. Její pěstování vyžaduje podstatně teplejší klima a proto v Čechách zpravidla vyrábíme rum z…? Ano, z cukrové řepy. Získáme z ní líh, který ochutíme rumovou esencí. Na základě nařízení EU se tak musí prodávat pod zvláštními názvy.

Barva rumu by měla zpravidla odpovídát jeho stáří. Bílé rumy jsou proto ideální do míchaných drinků, ty tmavé si raději vychutnejte čisté.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 176

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 176

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr