Tequila

Definice:

Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco, 50 km od Guadalajary. Vyrábí se z mexického druhu Agave tequilana, zvané Weberova modrá agáve. Nejběžnější druhy tequily obsahují 38 až 40 % alkoholu. Někdy se chybně uvádí, že vynálezci tequily jsou jihoameričtí indiáni. Ti však vůbec neznali proces destilace. První tequilu začali vyrábět až španělští kolonizátoři.[zdroj?]

Podle mexických zákonů se může tequila vyrábět pouze v pěti oblastech. A to v celém státě Jalisco, kde je nejvíce rozšířen výskyt Weberovy modré agáve. Dále pak v určitých oblastech států Guanajuato, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas.

Na každé láhvi tequily by mělo být označení NOM a číslo. Název NOM znamená zkratku „Norma Oficial Mexicana“. Je to ochranná známka tequily mexickým zákonem. Číslo připojené ke zkratce NOM uvádí místo, kde byla tequila vyrobena.

Původ:

Mexické zákony chrání tento národní poklad před lacinými padělky a přesně určují, odkud musí pravá tequila pocházet a z čeho musí být vyrobena. Jak už víme, tequila musí být vyrobena pouze z modré agáve a pouze ve státě Jalisco a v omezeném množství ve státech Guanajuato, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas. Tuto mexickou ochrannou známku respektuje více než 40 států, včetně USA, států EU, Kanady, Japonska a mnoho dalších.

Nejčastěji se tequila vyrábí s obsahem alkoholu 38%, ale najdeme i silnější tequilu až do 55%.

Historie

První zmínky o výrobě alkoholického nápoje z agáve sahají až do dob starých Aztéků, ale obecně se má za to, že první tequilu jak jí známe dnes, vyrobili Španělé někdy v průběhu 16. století. Když španělským conquistadorům došli zásoby španělské brandy, vyzkoušeli nedaleko města Tequila vypálit destilát z agáve a tím vytvořili první tequilu na světě.

Přibližně v roce 1600 Don Pedro Sánchez de Tagle, Altamirský markýz, založil první lihovar na výrobu tequily právě v oblasti Jalisco. Někdy kolem roku 1884 Don Cenobio Sauza, v té době starosta města Tequila, se stal prvním, kdo exportoval tequilu do USA a jeho vnuk Don Francisco Javier se zasloužil, o prosazení zákona, aby tequila mohla pocházet pouze ze státu Jalisco.

Dnes je registrováno více než 100 lihovarů a 900 značek na výrobu tequily a každá láhev musí nést označení 100% agáve, společně s označením NOM – norma oficial mexicana.

Výroba tequily

Na rozdíl od mnoha dalších odvětví, výroba a především pěstování agáve se provádí stejně jako před 400 lety. Pěstování a sklízení agáve i dnes probíhá ručně, jenom s minimem mechanických zařízení. Lidé, kteří sklízejí rostliny agáve, se jmenují Jimadores a umění jak pěstovat a sklízet rostliny se dědí z generace na generaci. Jimadores musí pečlivě určit správný čas kdy je agáve připraveno. Používají k tomu speciální nůž, který se jmenuje coa, připomínající lopatu, s ním odříznou několik listů a určí připravenost rostliny. Pro výrobu tequily se používá plod rostliny, takzvaný piňa, podobá se přerostlému ananasu, který váží 70 až 110 kg a pokud se plod sklidí příliš brzy nebo pozdě, nebude mít dostatek cukrů pro kvašení.

Využití:

Tequilu lze v současné době ochutnat snad v každém baru či hospodě, ale můžete si ji zakoupit i v obchodech.

Jaké jsou druhy tequily?

  • Stříbrná tequila (Bianco). Má ostřejší chuť, neboť zraje maximálně čtyři týdny.
  • Zlatá tequila (Gold). Vyrábí se z tequily stříbrné, a to pouze dobarvením.
  • Uleželá tequila (Reposado). Nápoj zraje 2 až 11 měsíců, a to v dubových sudech. Od nich získává světle zlatavou barvu a má kvalitní chuť.
  • Tequila Anejo a Extra Anejo. Zrají opět v dubových sudech, a to 1 až 3 roky. Jsou tedy nejvyzrálejší, mají tmavší barvu a plnou chuť.

Tequila z hlediska zdraví

Tequila je silný alkoholický nápoj, takže přílišná a častá konzumace zdraví rozhodně neprospívá. Na druhou stranu se o ní jako o jednom z mála nápojů s obsahem alkoholu píše i v souvislosti s pozitivními účinky. Ostatně z modré agáva se vyrábí i agávový sirup, který se řadí mezi nejzdravější sladidla současnosti. Tequila by měla mít kladný vliv na zdraví kostí, může pomoci při nespavosti a podporuje trávení. Působí totiž probioticky. Navíc pozitivně působí i na přebytečné kilogramy.

Zajímavosti:

13 věcí, které jste nevěděli o tequile

  1. Tenhle lahodný nápoj je pojmenovaný podle mexického městečka Tequila
  2. Na výrobu jednoho litru tequily je potřeba sedm kilogramů rostliny agáve
  3. Slovo agáve pochází z řečtiny a znamená "obdivuhodný"
  4. Agáve je zralé mezi sedmým a desátým rokem života
  5. Listy podobné ananasu se ořežou, a do palírny jde jen hlava rostliny
  6. Bílá/stříbrná tequila je ta, která vyjde z destilačních kotlů. Ta se už dá pít, ale...
  7. ...když se nechá uzrát v dubových sudech dva měsíce, říká se jí reposado - uleželá. A to už je trochu o něčem jiném
  8. Po dvanácti měsících se z ní stává aňejo - vyzrálá. A je rozdíl mezi zlatou tequilou a "zlatou" tequilou. Do té falešné si přidává karamel, nezískává tedy barvu v dubovém sudu.
  9. Pokud pálenka není vyrobena minimálně z 51% šťávy z modré agáve, pak se nazývá mezcal a ne tequila
  10. Indiánům sloužil nápoj z agáve k rituálním účelům, pít ho mohli jen kněží
  11. Nejstarší továrna na tequilu byla založena v roce 1758 podnikatelem Jose Cuervem
  12. Ještě v polovině minulého století měla většina tequily obsah 45 až 48 stupňů, dnes už je to jen kolem 38
  13. Starousedlíci z Tequily vám potvrdí, že pít se má jen tequila označená "100% z agáve aňejo". Nechlazená. Nemíchaná. Mexičané si rozhodně neolizují ruku se solí.
Zobrazení Mřížka Seznam

19 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
  1. 1800 Reposado 100% de Agave 0,7 l
    Akční cena 746,00 Kč Běžná cena 1 096,00 Kč
Zobrazení Mřížka Seznam

19 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr