Tequila

Definice:

Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco, 50 km od Guadalajary. Vyrábí se z mexického druhu Agave tequilana, zvané Weberova modrá agáve. Nejběžnější druhy tequily obsahují 38 až 40 % alkoholu. Někdy se chybně uvádí, že vynálezci tequily jsou jihoameričtí indiáni. Ti však vůbec neznali proces destilace. První tequilu začali vyrábět až španělští kolonizátoři.[zdroj?]

Podle mexických zákonů se může tequila vyrábět pouze v pěti oblastech. A to v celém státě Jalisco, kde je nejvíce rozšířen výskyt Weberovy modré agáve. Dále pak v určitých oblastech států Guanajuato, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas.

Na každé láhvi tequily by mělo být označení NOM a číslo. Název NOM znamená zkratku „Norma Oficial Mexicana“. Je to ochranná známka tequily mexickým zákonem. Číslo připojené ke zkratce NOM uvádí místo, kde byla tequila vyrobena.

Původ:

Mexické zákony chrání tento národní poklad před lacinými padělky a přesně určují, odkud musí pravá tequila pocházet a z čeho musí být vyrobena. Jak už víme, tequila musí být vyrobena pouze z modré agáve a pouze ve státě Jalisco a v omezeném množství ve státech Guanajuato, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas. Tuto mexickou ochrannou známku respektuje více než 40 států, včetně USA, států EU, Kanady, Japonska a mnoho dalších.

Nejčastěji se tequila vyrábí s obsahem alkoholu 38%, ale najdeme i silnější tequilu až do 55%.

Historie

První zmínky o výrobě alkoholického nápoje z agáve sahají až do dob starých Aztéků, ale obecně se má za to, že první tequilu jak jí známe dnes, vyrobili Španělé někdy v průběhu 16. století. Když španělským conquistadorům došli zásoby španělské brandy, vyzkoušeli nedaleko města Tequila vypálit destilát z agáve a tím vytvořili první tequilu na světě.

Přibližně v roce 1600 Don Pedro Sánchez de Tagle, Altamirský markýz, založil první lihovar na výrobu tequily právě v oblasti Jalisco. Někdy kolem roku 1884 Don Cenobio Sauza, v té době starosta města Tequila, se stal prvním, kdo exportoval tequilu do USA a jeho vnuk Don Francisco Javier se zasloužil, o prosazení zákona, aby tequila mohla pocházet pouze ze státu Jalisco.

Dnes je registrováno více než 100 lihovarů a 900 značek na výrobu tequily a každá láhev musí nést označení 100% agáve, společně s označením NOM – norma oficial mexicana.

Výroba tequily

Na rozdíl od mnoha dalších odvětví, výroba a především pěstování agáve se provádí stejně jako před 400 lety. Pěstování a sklízení agáve i dnes probíhá ručně, jenom s minimem mechanických zařízení. Lidé, kteří sklízejí rostliny agáve, se jmenují Jimadores a umění jak pěstovat a sklízet rostliny se dědí z generace na generaci. Jimadores musí pečlivě určit správný čas kdy je agáve připraveno. Používají k tomu speciální nůž, který se jmenuje coa, připomínající lopatu, s ním odříznou několik listů a určí připravenost rostliny. Pro výrobu tequily se používá plod rostliny, takzvaný piňa, podobá se přerostlému ananasu, který váží 70 až 110 kg a pokud se plod sklidí příliš brzy nebo pozdě, nebude mít dostatek cukrů pro kvašení.

Využití:

Tequilu lze v současné době ochutnat snad v každém baru či hospodě, ale můžete si ji zakoupit i v obchodech.

Jaké jsou druhy tequily?

  • Stříbrná tequila (Bianco). Má ostřejší chuť, neboť zraje maximálně čtyři týdny.
  • Zlatá tequila (Gold). Vyrábí se z tequily stříbrné, a to pouze dobarvením.
  • Uleželá tequila (Reposado). Nápoj zraje 2 až 11 měsíců, a to v dubových sudech. Od nich získává světle zlatavou barvu a má kvalitní chuť.
  • Tequila Anejo a Extra Anejo. Zrají opět v dubových sudech, a to 1 až 3 roky. Jsou tedy nejvyzrálejší, mají tmavší barvu a plnou chuť.

Tequila z hlediska zdraví

Tequila je silný alkoholický nápoj, takže přílišná a častá konzumace zdraví rozhodně neprospívá. Na druhou stranu se o ní jako o jednom z mála nápojů s obsahem alkoholu píše i v souvislosti s pozitivními účinky. Ostatně z modré agáva se vyrábí i agávový sirup, který se řadí mezi nejzdravější sladidla současnosti. Tequila by měla mít kladný vliv na zdraví kostí, může pomoci při nespavosti a podporuje trávení. Působí totiž probioticky. Navíc pozitivně působí i na přebytečné kilogramy.

Zajímavosti:

13 věcí, které jste nevěděli o tequile

  1. Tenhle lahodný nápoj je pojmenovaný podle mexického městečka Tequila
  2. Na výrobu jednoho litru tequily je potřeba sedm kilogramů rostliny agáve
  3. Slovo agáve pochází z řečtiny a znamená "obdivuhodný"
  4. Agáve je zralé mezi sedmým a desátým rokem života
  5. Listy podobné ananasu se ořežou, a do palírny jde jen hlava rostliny
  6. Bílá/stříbrná tequila je ta, která vyjde z destilačních kotlů. Ta se už dá pít, ale...
  7. ...když se nechá uzrát v dubových sudech dva měsíce, říká se jí reposado - uleželá. A to už je trochu o něčem jiném
  8. Po dvanácti měsících se z ní stává aňejo - vyzrálá. A je rozdíl mezi zlatou tequilou a "zlatou" tequilou. Do té falešné si přidává karamel, nezískává tedy barvu v dubovém sudu.
  9. Pokud pálenka není vyrobena minimálně z 51% šťávy z modré agáve, pak se nazývá mezcal a ne tequila
  10. Indiánům sloužil nápoj z agáve k rituálním účelům, pít ho mohli jen kněží
  11. Nejstarší továrna na tequilu byla založena v roce 1758 podnikatelem Jose Cuervem
  12. Ještě v polovině minulého století měla většina tequily obsah 45 až 48 stupňů, dnes už je to jen kolem 38
  13. Starousedlíci z Tequily vám potvrdí, že pít se má jen tequila označená "100% z agáve aňejo". Nechlazená. Nemíchaná. Mexičané si rozhodně neolizují ruku se solí.
Zobrazení Mřížka Seznam

13 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

13 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr