Ledové čaje

Definice:

Ledové čaje nejsou novodobým rozmarem zmlsaných teenagerů. Historie osvěžujících nápojů s kostkami ledu sahá až do poloviny 19. století. Vynikajících chuťových nuancí lze dosáhnout zchlazením čajů ovocných, černých, ale i Rooibosu nebo vybraných směsí se zeleným čajem. Ne každé ingredienci to ale v orosené sklenici sluší. Skvělý ledový čaj je proto dobré připravit ze surovin, které zchlazením získávají vynikající chuť.

Snad nejoblíbenější jsou ledové čaje připravené z ovocných směsí. Kombinace sladkých a kyselých chutí obohacené o vanilku nebo hřebíček mají schopnost příjemně povzbudit a doplnit pitný režim i malým dětem. Další kapitolou jsou černé ledové čaje obsahující tein, nebo naopak směsi s Rooibosem vhodné i pro batolata. V ledových čajích se výborně uplatňuje ibišek i různé druhy lyofilizovaného tropického ovoce.

Dělení:

Zelené ledové čaje - chlazené nápoje připravené na základě zeleného čaje. Můžou být ochucené ovocnými či bylinnými sirupy.

Černé ledové čaje - chlazené nápoje připravené na základě černého čaje. Můžou být ochucené ovocnými či bylinnými sirupy.

Původ:

Ledový čaj, známý také jako Ice Tea, se začal v USA objevovat v 60. letech 19. století. Zpočátku byl vnímán jako novinka, ale už o pár let později zaznamenal pořádný rozmach. První tištěný záznam o ledovém čaji pochází z roku 1879. Marion Cabell Tyree doporučila ve své publikaci Houskeeping nechat vylouhovat jeden den zelený čaj, pak naplnit pohár ledem, dvěma lžičkami cukru a následně přilít tento čaj. Postupně se osvěžující nápoj dostal do menu nabídek hotelů nebo si jej lidé mohli zakoupit na železničních stanicích. Mezitím se objevovaly i další recepty na jeho přípravu, na skutečný "boom" si však musel ještě pár let počkat.

Jeho oblíbenost nejvýrazněji stoupla poté, co ho majitel čajových plantáží Richard Blechynden představil na Světové výstavě v roce 1904 v St. Louis. Teplé počasí ho inspirovalo k nové receptuře. Jednoduše ke svým ochutnávkám čaje přidal led a osvěžující nápoj se téměř okamžitě stal velkým hitem. Rozšířil se po celé Severní Americe a stal se nedílnou součástí mnoha domácností a událostí.

Popularita ledového čaje vedla i ke vzniku nového druhu příboru. Začaly se používat lžičky s dlouhou rukojetí, vhodné na promíchání cukru ve vysokých sklenicích.

Využití:

Příprava domácího ledového čaje z teplého nápoje (rychlá varianta):

Tato varianta se hodí pro přípravu ledového čaje z ovocných směsi, z většiny druhů černého čaje, rooibosu a honeybushe. Příprava je rychlá a zabere jen několik minut.

  1. Na 1 litr čaje použijte 7 lžiček libovolného sypaného čaje či čajové směsi. Případně 7 nálevových sáčků porcovaného čaje. Teplota vody 100 °C ( pro zelený čaj 80 °C), vody cca 0,5 litru (doplníte později ledem).
  2. Nechte louhovat podle návodu daného čaje, obvykle 2 - 4 minuty.
  3. Můžete dochutit medem či cukrem. Přidejte do teplého čaje, ať se dobře rozpustí.
  4. Přidejte led - prudkým schlazením nedojde k znehodnocení čaje jako při pomalém chladnutí.
  5. Dochuťte citrónem, mátou, ozdobte kouskem citrusu a můžete si vychutnat domácí ledový čaj.

Příprava domácího ledového čaje louhováním ve studené vodě

Časově náročnější příprava a vhodná především pro zelené čaje. Čaje a čajové směsi, které se musí připravovat vařící vodou při této metotě zpravidla potřebují i dvojnásobný čas pro přípravu. Čistě ovocné směsi Vám touto metodou nedoporučuji k přípravě.

  1. Do jednoho litru studené vody vsypejte 7 lžiček Vámi zvoleného sypaného čaje nebo 7 sáčků porcovaných čajů (doporučuji především zelený).
  2. Nechte louhovat v chladu nekolik hodin, ideálně v ledničce. Mně se osvědčilo nechat přes noc (tedy ccca 8 hodin). Čaj pak přefiltrujte.
  3. Můžete dochutit cukrem, citrónem, ovocným sirupem. Záleží jen na Vás.
  4. Před podáváním můžete přidat led, plátek citrusu a máte přípravu ledového čaje hotovou.

Pro mne se nejvíce osvědčili pro přípravu domácího ledového čaje studenou cestou japonské čaje Sencha. Které naleznete i v našem eshopu.

Příprava ledového čaje z koncentrátu

Jednoduchá verze a velmi rychlá příprava domácího ovocného ledového čaje. Stačí nalít jednu porci pečeného čaje (55 ml) do 0,5 l studené vody, doplníte ledem a za několik minut máte připravený osvěžující nápoj, který bude chutnat i dětem.

Zajímavosti:

Ledové čaje nejrůznějších příchutí se v posledních letech těší stále větší oblibě po celém světě.

1) I ledový čaj má svůj den

Možná vás to překvapí, ale i ledový čaj už má svůj den. Vlastně co den? Ledový čaj je v současnosti tak populární, že mu patří celý jeden měsíc. V USA je totiž měsíc červen stanoven jako měsíc ledového čaje. A aby toho nebylo málo, tak se může pyšnit i svým Dnem ledového čaje, který připadá na 10. 6.

2) Má za sebou bohatou historii

Ledový čaj, známý také jako Ice Tea, se začal v USA objevovat již v 60. letech 19. století. První tištěný záznam o ledovém čaji pochází z roku 1879. Marion Cabellová Tyreeová doporučila ve své publikaci Houskeeping nechat vylouhovat jeden den zelený čaj, pak naplnit pohár ledem, dvěma lžičkami cukru a následně přilít tento čaj.

3) Za „boom“ může Světová výstava

Oblíbenost ledového čaje výrazně stoupla poté, co ho majitel čajových plantáží Richard Blechynden představil na Světové výstavě v roce 1904 v St. Louis. Teplé počasí ho inspirovalo k nové receptuře. Jednoduše ke svým ochutnávkám čaje přidal led a osvěžující nápoj se téměř okamžitě stal velkým hitem.

4) Není čaj jako čaj

I v případě ledových čajů platí - jiný kraj, jiný mrav. V různých zemích se můžete setkat s různým způsobem zpracování a odlišnou chutí. V některých evropských zemích můžete koupit nesycené i sycené ledové čaje. V Japonsku zase preferují neslazený zelený čaj, který je běžně dostupný v prodejních automatech. Indický ledový čaj (Chai) dostanete na mnoha místech kolem světa a obsahuje indické koření, zatímco thajská verze je slazená cukrem a kondenzovaným mlékem. V jižních částech USA je oblíbený sladký čaj, v jiných končinách země se podává neslazený.

5) Nepřeberné množství variant po celém světě

Dnes jsou ledové čaje rozšířeny po celém světě. Zákazníci mají na výběr z bohaté nabídky chutí - od klasických zelených čajů až po čaje s ovocnými příchutěmi. Jedním z nejpopulárnějších ledových čajů je Lipton Ice Tea. Lipton představil svou první verzi ledového čaje - ve formě práškové směsi - v USA v roce 1964. Cestu do Evropy si našla o 14 let později a od té doby značka neustále roste. V roce 1991 Lipton začal uvádět na trh porcovaný lahvový ledový čaj. V současnosti je k dispozici ve více než sto různých zemích po celém světě.

6) Nebojte se párování chutí

Patříte-li mezi milovníky párování nejrůznějších chutí, dopřejte si k obědu či večeři i skleničku ledového čaje, který vytváří ideální kombinaci s různými druhy jídla. Například černý ledový čaj s citronovou příchutí se skvěle hodí k uzené rybě, broskvová varianta je zase vhodná k čerstvé rybě či červenému masu. Lehce nakyslá chuť zeleného ledového čaje je pak ideální například k pokrmům z bílého masa nebo ryb.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 72

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 72

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr