Limonády

Definice:

Limonáda je nápoj vyrobený z ovocné šťávy nasycený oxidem uhličitým. Citronová limonáda byla poprvé připravena 20. srpna 1630 v Paříži. Limonáda jako nealkoholický nápoj může mít v ČR dle vyhlášky 335/1997 Sb. nejvýše 0,5 % objemových ethanolu při teplotě 20 °C. Vyrábí se z vody (či sodové vody), ovocných šťáv, sladidel a umělých příchutí a barviv.

Ačkoliv slovo „limonáda“ je zjevně odvozeno od citrónu, v Čechách se jím běžně označují sycené nealkoholické nápoje s jakoukoliv ovocnou i jinou příchutí. Ve slovenštině se podobně univerzálním způsobem používá slovo „malinovka“. Na Moravě se pro ochucené ovocné sycené nápoje univerzálně používá slovo sodovka, zatímco sodová voda se moravsky nazývá sifon.

Dělení:

Colové limonády - Kola (řidčeji cola) je druh sladkého nealkoholického nápoje syceného oxidem uhličitým, obvykle obarveného karamelem a obsahujícího kofein.

Název pochází od názvu oříšku kola, semena kolovníku, který byl původně používán jako zdroj kofeinu. První koly se začaly vyrábět v druhé polovině 19. století.

Existuje několik desítek značek limonády tohoto typu.

Tonic - (z anglického tonic posilující, osvěžující, tonizující, tonikum) je perlivý nealkoholický nápoj obsahující chinin, který nápoji dodává specifickou výrazně hořkou chuť.

Limonády jsou často nahrazovány umělými sladidly různých příchutí.

Citrónové limonády - nealkoholický nápoj s příchutí citrónu

Pomerančové limonády - nealkoholický nápoj s příchutí pomeranč

Malinové limonády - nealkoholický nápoj s příchutí maliny

Zázvorové limonády - nealkoholický nápoj s příchutí zázvoru

Původ:

Podle encyklopedií byla citronová limonáda poprvé připravena 20. srpna 1630 v Paříži.

Ale už ve dvanáctém století Ibn Jami´, osobní lékař slavného muslimského vládce Saladína, napsal rozsáhlé pojednání o blahodárných účincích citronů a nápoje z nich.

Historie limonády však sahá ještě dál. Citrony, původem z Indie, Číny a Barmy, se v 7. století dostali do Persie, Iráku a Egypta. Ale byli to Egypťané, kteří jako první pochopili, že citronovník nemusí být jen okrasná rostlina. První zmínka o tom, že si připravovali limonádu, tedy nápoj stvořený z vody, medu a citronové šťávy, je v kronice perského básníka a cestovatele Nasira Ibn Khusrawa, který žil v 11. století. Egypťané limonádu dokonce úspěšně vyváželi.

Využití:

Hledáte osvěžení v horkých letních dnech? Vyzkoušejte pět fantastických receptů na domácí limonády. V hlavní roli maliny, meloun, máta a další čerstvé ovoce.

Překvapte přátele zajímavým a nealkoholickým drinkem. Jejich příprava zabere jen několik minut a výsledek bude skvělý.

Domácí malinovka

Limonáda, v kterém se snoubí voňavá máta a ledové maliny.

Budete potřebovat:

  • 170 g mražených jahod
  • 6 snítek máty
  • 500 g dřeně z melounu
  • cukr

Postup

Do skleničky vložte lístky máty a dvě lžičky cukru. Spolu s odpeckovanou dužinou melounu a malin dejte do odšťavňovače. Limonádu promíchejte a podávejte s kostkou ledu. Komu bude líto lahodných malin, klidně jen vše rozmíchejte a podávejte jako smoothie.

Okurková limonáda

Zelenina má velký potenciál.

Budete potřebovat:

  • 1 salátovou okurku
  • 2 limetky
  • 0,5 l sodovky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • led

Postup:

Oloupejte okurku a nakrájejte na menší kostky, které důkladně rozmixujte na pyré. Do takto připravené směsi přilijte 0, 5 l sodovky a nechte asi 15 minut v lednici odpočinout. Před podáváním přelijte přes sítko, přidejte limetkovou šťávu a oslaďte třtinovým cukrem. Servírujte s ledem a kolečkem okurky s limetkou.

Mátová limonáda

Netradiční chuť, která vás bude bavit.

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce cukru
  • velkou hrst máty
  • 4 citrony
  • vodu
  • led

Postup:

Vymačkejte všechny citrony a ke šťávě přidejte hrst máty. Vše důkladně rozmixujte. Zelenou pěnu dejte do skleničky a zalijte vodou. Určitě nezapomeňte na led a dozdobit lístkem máty.

Mrkvová limonáda

Zdravá a originální.

Budete potřebovat:

  • 450 g mrkve
  • 750 ml ananasového džusu
  • 190 ml vymačkané citronové šťávy
  • led

Postup:

Oškrábejte mrkev a hoďte do hrnce. Zalijte 500 ml vody a přiveďte k varu. Pak plamen snižte a vařte 30 minut. Mrkev sceďte a rozmixujte na kaši. Přilijte 250 ml ananasového džusu a rozmixujte dohladka. Následně dolijte džbán a nechte dvě hodiny odpočívat v ledničce.

Levandulová limonáda

Využijte modrou bylinku a potěšte své chuťové buňky

Budete potřebovat:

  • 250 ml vody
  • 1 litr vychlazené vody
  • 1 lžíci sušených levandulových květů
  • 200 ml citronové šťávy

Postup:

Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr, levandulové květy a přiveďte k varu. Vařte asi čtyři minuty a nechte vychladnout. Přeceďte, přilijte citronovou šťávu a dolijte studenou vodou s ledem.

Zajímavosti:

Okurková, malinová, zázvorová, jahodová, mrkvová, melounová…, nevím, kolik jich vůbec existuje. Najdete je téměř v každé restauraci. Zaručeně zdravé, z nejlepších surovin, pravé domácí. Takové jsou slogany na upoutávkách na limonády. Prodávají se čím dál více, podléhají jim rodiče, kteří se tímto krokem snaží eliminovat u dětí oblibu průmyslových nápojů silných značek. Jak je to ale s těmito nápoji doopravdy?

Nejprve je třeba si definovat, co vlastně limonáda je.

Jde o slazený nápoj s obsahem přírodní šťávy do 25%, sycený oxidem uhličitým. Jeho složení je poměrně volné (může obsahovat barviva, jako sladidla jsou možné cukr, glukózo-fruktózový sirup, nebo jiné náhradní sladidlo), přírodní šťáva může dokonce být nahrazena umělými aromaty.

To ale není všechno. První nápoj tohoto typu se zrodil v poslední čtvrtině sedmnáctého století v Paříži. Tehdy ještě nesycený – bublinky přišly zhruba o devadesát let později. Důležitější však je složení této první limonády – základní ingrediencí byla citrónová šťáva. Ta vedle osvěžující síly má také mnoho zdraví prospěšných vlastností, jako jsou detoxikace organismu, zlepšení zažívání, potlačení chuti k jídlu, podpora imunitního systému, kladný vliv na kardiovaskulární systém či antiinfekční prevence. Pokud však nápoj neobsahuje minimálně 10% citrónového sirupu, nejde o limonádu.

Jejich popularita a rozšíření se podobá pandemii, není snad restaurace hodné toho jména, která by nenabízela svou vlastní „domácí“ limonádu. V drtivé převaze nejsou nápoje sycené. Ošidný je i zdravotní aspekt, který je hybatelem velké části konzumentů. Neznámé složení, neprůhledný způsob přípravy, leckde pouhé povaření, nebo spíš jen prohřátí na sporáku vedle vývaru, časté využití umělých ingrediencí, to vše vyvolává jisté pochyby.

Restauratéři povýtce používají průmyslově vyráběné sirupy, přihodí do nápoje dva tři kousky příslušného ovoce, a „domácí“ produkt je hotov. Je tedy na vás, na kolik vám taková varianta učaruje, ale věřte. Pokud neznáte původ ani složení použitých surovin, potom mohou domácí nápoje především díky cukru napáchat stejnou paseku, jako ony často zatracované produkty nápojových gigantů. Je otázkou, zda při rozhodování o nealko nápojích pro restauraci nesáhnout po nabídce některých osvědčených výrobců domácích. Nebo těch nově vzniklých s odpovědným programem akcentovaným na zdraví.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 287

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 287

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr