Tonic

Definice:

Tonik (z anglického tonic posilující, osvěžující, tonizující, tonikum) je perlivý nealkoholický nápoj obsahující chinin, který nápoji dodává specifickou výrazně hořkou chuť.

Chinin byl přidáván do nápojů jako profylaktikum proti malárii v tropických oblastech Jižní Asie a Afriky, kde je tato nemoc endemická. Míchaný nápoj gin s tonikem vznikl v Indii (která byla tehdy britskou kolonií), když si tamější britské obyvatelstvo zpříjemňovalo hořký lék právě ginem.

Původní tonik, podávaný jako lék, obsahoval pouze oxidem uhličitým sycenou vodu a velké množství chininu. Dnešní toniky však obsahují z lékařského hlediska jen zanedbatelné množství chininu, který je přítomen už jen pro samotné dochucení. Nápoj je tedy méně hořký a navíc je obvykle slazen – většinou obilným sirupem nebo cukrem. Někteří výrobci taktéž vyrábějí dietní tonik obsahující náhradní sladidla. V USA je podíl chininu v nápoji kontrolován úřadem FDA (Food and Drug Administration) a je limitován na hodnotu 83 ppm (zde mg na litr), což odpovídá 0,25 % – 0,50 % koncentrace užívané v původním lékařském toniku.

Tonik je často přimícháván do koktejlů, obzvláště těch s ginem nebo vodkou. Tonik s citronem nebo jeho příchutí je znám pod jménem „bitter lemon“. Tyto drinky jsou oblíbeny spíše v Evropě než v USA.

Tonik díky obsahu chininu světélkuje pod ultrafialovým zářením. Ve skutečnosti je chinin na UV záření citlivý tak, že světélkuje i na přímém slunečním světle.

Původ:

Mixologie toniku s alkoholem se pomalu, ale jistě začala odvíjet již v 19. století, kdy britská armáda okupovala Indii. Nebyl to však typický tonik v podobě, v jaké jej známe dnes, ale jakýsi prapůvodce. Tato verze toniku obsahovala velký podíl chininu. Bohužel v té době v Indii řádila epidemie malárie a britští vojáci potřebovali nějaký tlumič horečky či preventivní prostředek proti případným příznakům této nemoci. Vojáci začali fasovat „lék“, který se skládal z chininu, jenž je nezbytnou součástí pravého toniku. Právě kvůli intenzivní hořkosti chininu vznikl první primitivní nápoj, který se skládal ještě ze šťávy z limety, třtinového cukru, vody a ginu. Tehdy ještě vůbec nikdo netušil, jaký trend se později z této kombinace stane a že z toho bude takový hit, že se někteří rozhodnou otevřít bar na tak jednoduchém konceptu, jako je právě gin a tonik.

Využití:

Nejlépe si tonik rozumí s vodkou a ginem, obzvláště pokud se jedná o toniky s citronovou příchutí. Britští obyvatelé Indie vymysleli nestárnoucí mix ginu a toniku, protože samotný tonik nepovažovali za přílišnou delikatesu. Dnešní toniky jsou ovšem o mnoho jemnější, doplněné kofeinem a také doslazované, než ty před stovkou let. Přesto jsou častými doplňky koktejlů. Oblíbené jsou s karlovarským bylinným likérem nebo s fernetem, tequillou a kubánským rumem.

Pokud si necháte nápoj namíchat na baru s ultrafialovým zářičem, určitě si povšimnete fluorescenčních vlastností chininové vody. Mnohdy tonik září i za přímého slunečního světla.

Gin tonic recept:

Suroviny

  • 50 ml gin
  • 2 plátek citron
  • tonik

Do vyšší skenky tumblerového typu dáme 4 kostky ledu, přilijeme gin, vložíme 2 plátky citronu a dolijeme tonikem. Krátce promícháme. Nápoj je velmi osvěžující, vhodný zejména v pozdních hodinách oslav.

Zajímavosti:

A jak je to s tím chininem?

Vždycky nás moc zajímalo, kolik chininu vlastně v dnešním toniku je. Oproti historii, kdy se podle některých pramenů údajně na léčbu malárie užíval prášek o hmotnosti dvou stříbrných mincí, je dnes jeho množství v toniku téměř zanedbatelné (oproti původnímu množství se jedná pouze o desetiny procent). Na etiketách tento údaj bohužel většinou nenajdeme.

V rámci České republiky množství chininu v nápojích reguluje zvláštní vyhláška, stanovující pro nealkoholické nápoje na bázi vody maximálně 75 mg/l, u alkoholu pak nejvíce 300 mg/l. Na jednu sklenici toniku tak vychází průměrně 15-20 mg chininu - samozřejmě ale záleží na druhu použitého chininu či stáří stromu. Každý tonik tedy obsahuje jiné množství. Dle dostupných informací je tonikem s nejvyšším obsahem chininu na trhu East Imperal Burma Tonic Water (který je mimochodem strašně dobrý!).

Smrtelná dávka chininu je přitom pro člověka přibližně 8-10 g. Tonik nám tedy určitě neublíží, přesto bychom si na jeho konzumaci měli dávat v některých případech pozor.

Proč může být chinin ve větším množství nebezpečný? Ačkoli se dodnes vedle syntetických léků používá  jako antimalarikum či na léčbu bolesti a teploty, při předávkování může dojít například k poškození srdce.

Není tajemstvím, že se konzumace toniku také nedoporučuje těhotným ženám (vyvolává stahy svalstva, tedy i dělohy) a dětem.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.