Piva

Definice:

Pivo je slabě alkoholický nápoj, vyrobený zkvašením obilného rmutu. Cukr nutný pro kvašení je získáván sladováním ječmene či jako v Německu, pšenice. A to zejména v Bavorsku, kde jsou pšeničná piva v oblibě. V USA, severní a jižní Americe, Maďarsku a Chorvatsku se přidává podíl kukuřice nebo v Asii rýže. Ročně se prodá přibližně 1 500 000 000 hl piva, což dělá z piva nejprodávanější nápoj na světě a jeho prodej stále stoupá. Největšími současnými producenty jsou Čína a USA. Česká republika drží primát nikoli ve výrobě piva, zde jsme klesli na sedmnácté místo ve světě, ale ve spotřebě piva na osobu a rok – asi 160 litrů.

Dělení:

  • Výčepní pivo do 10° - obsahuje 7,00 až 10,99 % hmotnostního extraktu původní mladiny.
  • Ležáky do 12° - obsahuje 11,00 až 12,99 % hmotnostního extraktu původní mladiny.
  • Pivní speciály od 13° - obsahuje 13,00 až 17,99 % hmotnostního extraktu původní mladiny.
  • ALE („Ejl“) – jedná se o nejběžnější styl svrchně kvašených piv. Piva můžou mít rozličnou barvu i stupňovitost. „Ejly“ se vyznačují širokou škálou chutí a vůní, často zanechávají po vypití tóny citrusů či rozličných koření. S označením ale se lze setkat i v souvislosti s označením i celé skupiny svrchně kvašených piv. „Ejly“ se dělí především podle oblastí, kde byly uvařeny.
  • Pšeničná pivo - je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%. Pšeničné pivo tak, jak je známe dnes, bývá nejčastěji světlé až slámové barvy (přestože existují i tmavší typy) a vyznačuje se vysokou nasyceností a bohatou pěnou. Pšeničné pivo se také převážně prodává nefiltrované.
  • Tmavé pivo. Základními skupinami jsou skupina světlá, polotmavá, tmavá (z tmavého nebo karamelového sladu).
  • Ochucená pivo (též Radler) je typ míchaného nápoje s nízkým obsahem alkoholu, který vzniká smícháním piva a ovocné limonády nebo šťávy. Poměr obou hlavních složek je obvykle 50%. Nápoj pochází z Bavorska. Obsah alkoholu obvykle nepřesahuje 2,5%, existují však i výrobky s vyšším obsahem alkoholu. Dnes se jeho obliba rozšiřuje i do ostatních evropských zemí. Pivovary jej nabízejí v lahvích nebo plechovkách, případně se míchá přímo ve výčepu.
  • Nealko pivo. Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým. Piva nealkoholické ochucená - je typ míchaného nápoje s nízkým obsahem alkoholu, který vzniká smícháním piva a ovocné limonády nebo šťávy. Poměr obou hlavních složek je obvykle 50%. Piva nealkoholické neochucená - je označení kvašeného nápoje s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu.
  • Malé pivovary. Malý nezávislý pivovar (často též minipivovar) je v Česku dle § 82 Zákona o spotřebních daních č. 353/2003 Sb. takový pivovar, jehož výstav včetně piva vyrobeného v licenci, není větší než 200 000 hl, a zároveň splňuje další podmínky. Minipivovary sdružuje Českomoravský svaz minipivovarů, který rozlišuje své členy na: domácí vařiče piva s domácí výrobou piva s ročním výstavem do 200 hl a minipivovary s roční kapacitou výstavu piva do 10 000 hl piva, které jsou malými nezávislými pivovary dle ust. § 82 zák.č. 353/2003 Sb. o spotřebních daních.
  • Rakouske pivo. Kdo dokáže ocenit vysoce kvalitní pivo a má rád rozmanitost chutí jednotlivých druhů, ten se bude v Salcburku cítit dobře.
  • Belgické pivo. V Belgii najdeme na dva tisíce různých piv. Belgie je mekkou spontánně kvašených piv. Jde o prastarý způsob kvašení, kdy se kvasnice nepřidávají uměle, ale nechají se do piva spadat z okolí.
  • Německé pivo. Nejstarší dochované pivovary na světě se nachází právě v Německu.
  • Britské pivo. Piva ze Spojeného království Velké Británie a Severního Irska typu Ale, IPA, Stout nebo Porter.
  • Italské pivo. Pivo s ústřicemi nazvané Perly sviním, další pivo s jahodami, tabákovými lístky či vinným moštem: jedinou hranicí pro pěnivý mok v Itálii se zdá být pouze představivost sládka.
  • Multibalení. V této kategorii můžete vybírat z různých značek piv.
  • Sudové pivo. V této kategorii můžete vybírat z různých značek piv.

Původ:

i

Pivo je nejstarší alkoholický nápoj na světě. Po čaji a vodě je rovněž nejvíce konzumovaným nápojem.

Za kolébku piva se považuje Mezopotámie, oblast tzv. úrodného půlměsíce mezi řekami Eufratem a Tigridem. Již v 7 tisíciletí před n. l. zde pěstovali obilí Sumerové, Akkadové, Babyloňané a Asyřané. Předpokládá se, že pivo bylo objeveno náhodně, díky tehdejšímu skladování obilí v hliněných nádobách. Do některých nádob nejspíše natekla voda a došlo ke kvašení, jehož výsledkem byla voda s příjemnou omamnou chutí. Následně se začaly z obilí připravovat kvašené nápoje cíleně, což byl jakýsi druh piva Sumery nazývaný kaš, Babyloňany šikarum. Vaření piva bylo do rozvoje technické metody jeho přípravy většinou doménou žen. Nicméně se objevily i archeologické důkazy, že pivo může být i starší a že původní motivací výroby bylo šlechtění obilnin.

Sumerské pivo kaš bylo na rozdíl od současného piva připravováno bez chmele, který v té době ještě nebyl znám. Kaš vznikl z ječného chleba a sladu, které byly společně umístěny do velikého džbánu, ve kterém docházelo ke kvašení. Bez přítomnosti chmelu kaš nezískával hořkou chuť a pro její dodání se muselo využívat jiného postupu. Většinou se využívalo pražení chleba v horkém popelu či přidávání zelené hořčice či sezamových semínek.

V roce 1516 byl vypracován bavorský Reinheitsgebot („záruka čistoty“), aby zajistil produkci kvalitního piva. „Zákon o čistotě piva“ (německy Reinheitsgebot, Deutsche Reinheitsgebot nebo Bayerische Reinheitsgebot) znamená, že pivo obsahuje pouze chmel, slad, kvasinky a vodu.

V druhé polovině 20 století došlo ke změně trendů vyrábět většinu piva v masových pivovarech a začaly se zakládat malé pivovary, které se v první fázi objevily převážně na území Velké Británie.

Využití:

7 způsobů, jak pivo chytře využít jinak než k pití

Češi jsou přeborníci v konzumaci piva, to je známá věc. Ale tenhle nápoj se hodí i jako nečekaný pomocník v domácnosti a na zahradě. Tady je sedm tipů a triků na jeho netradiční využití:

  • Pivní past na slimáky. Žerou vás, protože žerou vaši pracně vypěstovanou zeleninu. Tady pomůže pivo – tenhle fígl je na českém venkově docela známý. Jak funguje? Zakopejte do záhonku zavařovací sklenici bez víčka, tak aby její okraj přesně splýval s povrchem půdy. Pak do ní nalijte trochu piva (zbytečně neplýtvejte, stačí pár centilitrů) a už jen sledujte, jak jsou škůdci bez milosti přitahování silou jeho aromatu až na samé dno. Čeká je nezvratný pivní osud.
  • Vyleštěte stůl. Až vám po party nebo grilování zase někdo nechá na stole nedopitou lahev piva, v duchu mu poděkujte. Podle portálu MSN jde totiž o skvělou přírodní leštěnku. Aplikace trochu piva na dřevěný nábytek a následné vyleštění suchým hadříkem prý dřevu dodá oslnivý lesk. Nejprve ale možná raději celý postup vyzkoušejte na té části nábytku, která není tolik vidět. Jistota je jistota.
  • Nablýskejte i jemné kovy. Ano, nejen dřevo a kocovina, ale i měď a mosaz si se zlatavým mokem skvěle rozumějí. Pokud jste šťastnými majiteli měděných hrnců a pánví nebo mosazného stolního nábytku, jako jsou lampičky, stojany na svíce, těžítka či kliky, máte vyhráno. Pivo z nich skvěle odstraní fleky a patinu. Stačí opět jen nanést trochu na hadřík a vesele leštit.
  • Vydrhněte kohoutky. A do třetice jedna čistící finta. Máte-li zašlé kohoutky nebo madla v koupelně, vytáhne vás i tady z bryndy odstáté pivo (které už byste stejně nepili, že ano?). Naplňte pivem igelitový sáček, ponořte do něj kohoutek nebo držadlo a zavažte sáček tak, aby se kov mohl v roztoku pár hodin máčet. Potom už se jen kochejte, jak vaše koupelna připomíná tu z katalogu. Jestli přemýšlíte, co propůjčuje pivu zázračné schopnosti k odstraňování špíny, vězte, že za to může oxid uhličitý, kterým je pivo standardně syceno. V břiše vám tedy paseku neudělá, žádný strach.
  • Pivní lázeň pro váš trávník. Nejlepší recept na povadlý trávník je údajně speciální domácí hnojivo ve složení: 1 šálek amoniakového roztoku, 1 šálek dětského šamponu (značka je údajně na vás) a 1 plechovka piva (opět dle vaší preference). Zní to možná legračně, ale jde o vyzkoušenou metodu, se kterou už slaví úspěch nejeden zahrádkář. Minimálně za ty udivené pohledy sousedů, jak poléváte zahradu pivem, to přece stojí vyzkoušet.
  • Hmyz vykažte na zápraží. Mouchy a komáři umějí být za teplých letních večerů pěkně otravní. Vyzkoušejte tuhle vychytávku: nechte trochu piva v mělké misce na zápraží (nebo prostě vedle místa, kde sedíte). Uvidíte, že místo obtěžování vás a případných hostů bude hmyzí teroristy najednou mnohem víc zajímat právě ona miska a dopadne to s nimi podobně jako se slimáky v bodě číslo 1.
  • Rozprašte rez. Pokud vám rez někde v domě komplikuje život natolik, že se šrouby a matice, které potřebujete vyměnit či odmontovat, absolutně nehnou z místa, zkuste opět pivo – pozor, tentokrát čerstvé! Oxidace nápoje by měla na rez zapůsobit natolik, až šrouby povolí. Obecně platí, že čím déle pivem kov smáčíte, tím snadnější manipulace je. Takže prolévejte dle potřeby a vítězství oslavte zbytkem piva.

Zajímavosti:

i

Nejsilnější pivo na světě má 67,5% alkoholu.

  • Pracovníci, kteří stavěli egyptské pyramidy byli vyplácení pivem. Dostávali 4 litry za den.
  • Nejstarší recept na pivo má přes 4000 let. Vymysleli ho Sumerové.
  • Momentálně je na celém světě 0,7%, tedy 50 milionů lidí opilých z piva.
  • Nejdelší kocovina na světě trvala 4 týdny poté, co jistý Skot vypil 30 litrů piva.
  • V Amsterdamu platí za čištění ulic pivem. Úřady nabízí 5 plechovek piva za celodenní práci, plus 10 euro a tabák.
  • Do roku 2013 se pivo v Rusku nepovažovalo za alkoholický nápoj.
  • Až do roku 1970 se stolní pivo v Belgii podávalo ve školních menzách.
  • Ve Finsku existuje mistrovství světa v nesení manželky. První cenou je pivo o hmotnosti nesené manželky.
  • V Africe vaří pivo z banánů. Jmenuje se Raha.
  • Wat Pa Maha Chedi Kafm je chrám v Thajsku, který byl postavný z 1 milionů lahví Heinekenu a místního piva.
  • Více piva Guinness se pije v Nigérii, než v Irsku.
  • V Egyptě za dob faraonů bylo pivo národní měnou.
  • V Argentině mají politické strany své vlastní značky piva.
  • V Norsku byl vyřešen únos letadla poté, co se únosce vzdal své zbraně výměnou za další pivo.
  • Když v roce 1922 získal vědec Niels Bohr Nobelovu cenu, pivovar Carlsberg mu postavil potrubí až k domu, kterým mu posílal až do konce jeho života pivo
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 351

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
  1. Birell Ledový čaj 24x500ml
    Akční cena 358,40 Kč Běžná cena 448,00 Kč
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 351

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr