Nealko

Definice:

Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým. Např. v USA se používá označení non-alcoholic beer, v EU alcohol-free beer, v obou případech však nápoj může obsahovat až 0,5% alkoholu, a přesto smí být nazýván nealkoholickým. Ve Velké Británii se jako no alcohol nebo alcohol-free označují pouze piva s obsahem alkoholu menším než 0,05%. Piva s objemovým procentem alkoholu v rozmezí 0,05% – 0,5% nesou označení dealcoholised. V islámských zemích se naopak důsledně požaduje, aby nealkoholická piva neobsahovala vůbec žádný alkohol.

i

V České republice platí evropský úzus a jako nealkoholické pivo může být označen sladový nápoj s obsahem alkoholu menším než 0,5% obj. Vedle korektního nealkoholického piva se lze setkat také se zkráceným pojmenováním nealko pivo či s názvy vzniklými synekdochickým přenesením jmen značek (Pito, Birell) na všechny nápoje tohoto druhu (pito, birell).

Dělení:

  • Piva nealkoholické ochucená - je typ míchaného nápoje s nízkým obsahem alkoholu, který vzniká smícháním piva a ovocné limonády nebo šťávy. Poměr obou hlavních složek je obvykle 50%.
  • Piva nealkoholické neochucená - je označení kvašeného nápoje s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu.

Původ:

K prvním pokusům o výrobu nealkoholického piva došlo po druhé světové válce ve Švýcarsku a Německu. Na otázku, jak zpřístupnit oblíbený nápoj i těm, kteří z nějakého důvodu nemohou či nechtějí pít alkohol, měli technologové té doby vesměs stejnou odpověď: odstraněním alkoholu z tradičního (tj. alkoholického) piva. Jednou z prvních metod, která se k tomuto účelu začala používat, byla tzv. vakuová destilace. Od té doby se inventář postupů používaných při výrobě nealkoholického piva značně rozšířil, stejně jako počet jeho spotřebitelů. Většina současných pivovarnických společností má ve svém produktovém portfoliu nějaký nápoj na pivní bázi s minimálním obsahem alkoholu a často také jedinečnou (ve větší či menší míře utajovanou) technologii, kterou při jeho výrobě používá.

Využití:

Prodej nealkoholického piva v mnoha zemích roste. Spotřeba nealkoholického piva byla odhadnuta na průměrně asi 0,6% celosvětové spotřeby piva; pivo s nízkým obsahem alkoholu - asi 2,2%. Vědci zaznamenali popularitu takového piva v některých zemích Blízkého východu a severní Afriky (až 6%).

Zajímavosti:

i

Pití nealkoholického piva může mít stejné blahodárné účinky jako pití jeho alkoholické podoby. Němečtí odborníci tvrdí, že chmelový mok bez alkoholu může ochraňovat lidské srdce a pomáhá předcházet onemocnění oběhové soustavy.

Předběžná studie prokázala, že nealkoholické pivo ovlivňuje dva biochemické procesy v lidském těle, které jsou spojeny s onemocněním srdce. "Protože pití alkoholu má řadu vedlejších negativních účinků a je návykové, pití nealkoholických nápojů by mohlo v budoucnosti přinášet stejné blahodárné působení bez vedlejších účinků," prohlásil vedoucí výzkumu doktor Steffen Bassus z německého Wiesbadenu.

Tlumí tvorbu trombinu

Vědci míní, že klíč k blahodárnému působení je skryt nejen v alkoholu, ale také v dalších látkách, a proto má smysl zkoumat nealkoholické varianty piva. Nealkoholické pivo totiž dokáže tlumit tvorbu trombinu, který hraje klíčovou roli při vzniku krevních sraženin, jež mohou způsobit ucpání cév. Alkoholické pivo a čistý líh naopak vznik těchto sraženin podporují. Na druhou stranu je někdy omezování tvorby trombinu nebezpečné, protože tato látka pomáhá zastavit krvácení při poranění. Další studie však musí rovněž sledovat, zda je pro zdraví člověka příznivé také dlouhodobé pití nealkoholického piva, protože pilotní studie prokázala pouze krátkodobé účinky.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 56

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 56

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr