Ochucená

Definice:

Radler (též „ochucené pivo“ nebo „pivní mix“, případně „ovocné pivo“, které je ale vařeno) je typ míchaného nápoje s nízkým obsahem alkoholu, který vzniká smícháním piva a ovocné limonády nebo šťávy. Poměr obou hlavních složek je obvykle 50%. Nápoj pochází z Bavorska. Obsah alkoholu obvykle nepřesahuje 2,5%, existují však i výrobky s vyšším obsahem alkoholu. Dnes se jeho obliba rozšiřuje i do ostatních evropských zemí. Pivovary jej nabízejí v lahvích nebo plechovkách, případně se míchá přímo ve výčepu.

Původ:

Rozšířená legenda, že radlera vynalezl v roce 1922 Franz Xaver Kugler, se ukázala jako smyšlená. Kugler v té době vedl výletní restauraci Kugler Alm v obci Oberhaching na jih od Mnichova, kterou vyhledávali především cyklisté. Jedné soboty v červnu 1922 mu prý kvůli velké poptávce hrozilo, že dojde pivo. V nastalé nouzi smíchal pivo napůl s citrónovou limonádou a hostům pak nápoj servíroval jako „cyklistický máz“ (Radlermaß). V literatuře ale najdeme důkazy, že Radlermaß byl znám pravděpodobně už kolem roku 1900, o jeho čepování se zmiňuje např. bavorská spisovatelka Lena Christová ve své knize „Erinnerungen einer Überfüsssigen“ z roku 1912. A protože se vyprávění vztahuje k roku 1900, musel radler existovat již v oné době. Proto se u této legendy nejedná o nic jiného než dobře vymyšlenou historku, která má do Kugler Alm přilákat více hostů. Momentálně se má za to, že Radlermaß vymysleli na konci 19 století v jednom ze sociálnědemokratických cyklistických klubů. Je ale velmi nepravděpodobné, že bychom se ještě mohli dopátrat pravého vynálezce radlera.

Využití:

Od pradávna je pivo díky svým bohatým složením známé svými léčivými vlastnostmi. Především stojí za zmínku vysoký obsah železa v pivu. Je známo, že pro člověka je hemoglobin nezbytný. Složení piva také zahrnuje takové užitečné látky, jako je vápník, fosfor, sodík, hořčík, draslík. Pivo obohacené o vitaminy PP, B1 (thiamin) a B2 (riboflavin) bylo také používáno k léčbě nemocí, jako je kurděje. To však neodůvodňuje častou konzumaci omamných nápojů.

Zajímavosti:

Milujete ochucená piva? Pak neváhejte a vyzkoušejte recept na domácí radler. Kdo by to byl před několika lety řekl, že se ochucené pivo stane hitem. Vždyť první pokusy o zařazení na trh ztroskotaly hned v začátcích. O pár let později, jiný pivovar, slaví velké úspěchy s citronovou příchutí. Konzervativní český pivař nad radlerem dodnes kroutí hlavou. Ti, co ovocná piva milují si je dopřejí jako skvělé osvěžení.

i

Co je radler? Míchaný nápoj, kde 50-60% tvoří pivo a zbytek připadá ovocné limonádě. Obsah alkoholu se běžně pohybuje v rozmezí 2-2,5%. Po požití sice nemůžete usednout za volant, ale organismus se s jedním radlerem vyrovná mnohem rychleji, než s běžným pivem.

Radler k tlačence? Nikdy!

Pijeme-li ochucená piva, dostáváme do našeho těla i dostatek kalorií a umělých sladidel. Klasické české pivo nám pomůže s trávením, zato ochucené pivo si k tlačence nejspíš nedopřejeme. Co je každopádně pozitivní, že po vypitá jednoho půllitru ochuceného piva nám tolik neztěžknou víčka a odpolední siesta proto nebude tolik zapotřebí. Pivovary nečekají, že by do budoucna nahradila ovocná příchuť klasický zlatavý dobře vychlazený mok, ale už teď je jasné, že radlery jsou vítanou alternativou (nejen) pro ženy a mladé lidi, kteří si své chuťové buňky teprve vytvářejí. Navíc už výrobci přišli s několika nealkoholickými příchutěmi, což je pro řidiče zdravější osvěžení, než si dát přeslazenou točenou limonádu.

Recept na domácí ochucené pivo bez Éček

Budete potřebovat:

  • 500 ml perlivé vody
  • 500 ml světlého ležáku citronová šťáva citron
  • na ozdobu třtinový cukr

Do džbánku nalijte trochu perlivé vody, vymačkejte půl malého citronu (množství podle chuti) a doslaďte třtinovým cukrem. Vše důkladně promíchejte, aby se krystalky cukru ve vodě dobře rozpustily. Vody nalijte opravdu málo, aby vám při zuřivém míchání nevyprchaly bublinky. Po rozmíchání doplňte zbytkem perlivé vody a dobrým světlým ležákem. Už jen opatrně zamíchejte, abyste neponičili říz. Na závěr můžete přihodit do džbánku kolečko citronu.

Pár tipů:

  • Pozor na dužinu z citrusů, v radleru patří mezi rušivé ingredience.
  • Určitě používejte perlivou vodu, dodá drinku větší šmak.
  • Přidávejte podle chuti: grepový juice, bezinkovou šťávu, pomeranče.
  • Na ozdobu používejte třeba jedlé květy.
Nelze najít produkty odpovídající výběru.