Výčepní do 10°

Definice:

Rozdíl tří stupňů u výčepních piv je poměrně významný a musí se znatelně projevit v kvalitě. Zákazník se přitom nedozví, zda si kupuje desítku, nebo osmičku. Orientovat se může jen podle ceny. Přestože pivní stupně zmizely z lahví už před pěti lety s novým potravinářským zákonem, který přizpůsobil "pivní" vyhlášku evropské legislativě, zákazníci jsou na ně stále zvyklí. Výrobce je uvádět nemusí, ale může. Pokud je používá, ať už slovně například "Desítka", nebo číselným údajem "10%", musí stupně odpovídat skutečnosti. Za desítku je přitom považováno pouze pivo, které má obsah extraktu nad 10%, neboť naměřené hodnoty se zaokrouhlují na celé číslo směrem dolů.

Původ:

Pivo je kvašený alkoholický nápoj hořké chuti vyráběný v pivovaru z obilného sladu, vody a (nikoli nezbytně, ale většinou) chmele pomocí pivovarských kvasinek (eventuálně divokých kvasinek), který se těší značné oblibě v Česku i v zahraničí. Na území Česka se jedná o nejkonzumovanější alkoholický nápoj. Pivo je považováno za jeden z českých symbolů a od roku 2008 je název České pivo chráněno jako zeměpisné označení.

Pivo je vařeno již od nepaměti a je nemožné určit místo, kde bylo uvařeno první pivo. Jako země původu se uvádí Mezopotámie, a to přibližně již v 7 tisíciletí př. n. l. Ale možná Sumerové připravovali pouze kvas. Pivo je staroslověnské slovo, které označovalo „nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější“. V současnosti je pivo konzumováno prakticky na celém světě. K roku 2008 drží obyvatelé Česka přední pozici v průměrné spotřebě piva na osobu, která dosahuje v průměru 160 litrů na hlavu za rok. Avšak ve věkové skupině 35 až 44 let (s největší spotřebou) je týdenní spotřeba alkoholu mužů zhruba 9 litrů a žen 2 litry, což by odpovídalo ekvivalentu 450 litrů (10° piv), respektive 100 litrů ročně. Podle WHO to znamená průměrně přes 16 litrů čistého alkoholu celkem na dospělého (na neabstinujícího dospělého muže dokonce přes 26 litrů) a přes 8 litrů jen na pivo za rok.

i

Na Islandu bylo pivo nelegální až do roku 1989, od té doby slaví každý 1 březen jako Den piva.

Využití:

Vykoupejte se v něm. Napusťte si horkou vanu a vylijte do ní jeden tmavý ležák. Připravíte si tak přírodní kvasnicovou lázeň. Uvidíte, že vám vaše pleť poděkuje. Dodáte kůži potřebné vitamíny a trocha alkoholu pomůže uvolnit napjaté svalstvo.

Dokonalá marináda. Pivo je lehce kyselé, proto je dokonalou přísadou do marinády. Nejen, že maso výtečně provoní, ale pomůže tělu lépe strávit bílkovinu. Nejčastěji se používá při nakládání vepřového masa. Stačí z něj vyrobit marinádu a nechat v ní flák dobroty několik hodin odpočívat.

Upečte si opilý chléb. Budete potřebovat:

  • 500 ml vlažné vody
  • 1 lžíci octa
  • 1 lžíci oleje
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml světlého piva
  • půl kostičky čerstvého droždí
  • 1 lžíci kmínu
  • semínka

Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto. Hotové těsto dejte na vál a vytvarujte do bochníčku. Vložte do kulaté misky vysypané moukou a nechte asi hodinku přikryté kynout. Vykynuté opatrně vyklopte na plech vyložený pečícím papírem, potřete vodou, posypte kmínem, semínky a dejte do předehřáté trouby na 220 °C. Pečte asi 10 minut, a pak ztlumte na 180 °C. Dopékejte asi 35 minut a ještě 3x potřete vodou.

Zajímavosti:

Strach z prázdné pivní sklenice má svůj název – Cenosillicaphobia. Řekla bych, že v České republice se nám poměrně úspěšně daří se tomuto strachu vyhýbat. Všichni nám totiž vždycky říkali, že prevence je nejdůležitější.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.