Bílá vína

Definice:

Základní surovinou pro výrobu bílého vína jsou hrozny tzv. bílých moštových odrůd révy vinné. Při jeho výrobě se rmut (rozdrcené bobule) ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení. Pevné zbytky po lisování se nazývají matoliny. Odrůdy označované jako červené (mají načervenalé bobule – např. Tramín červený) rovněž slouží k výrobě bílých vín. Bílé víno se však dá vyrobit i z modrých odrůd, pokud se kvasí jen jejich mošt, který u většiny odrůd neobsahuje téměř žádná barviva. Bílé víno vyrobené z modrých hroznů bez nakvášení se může nazývat klaret.

Paradoxní je, že víno nemá bílou barvu, ale spíše žluto-zelenou, žluto-zlatou či slámově žlutou. Jeho rozmanitost je dána pěstovanou odrůdou, cukernatostí hroznů při sběru, technologií výroby, oblastí, půdou a samozřejmě v neposlední řadě i počasím, které si každý rok s vinaři pohrává jinak a tudíž je i každý ročník úplně jiný. Zároveň však o kvalitě vína rozhoduje řada dalších drobných nuancí, které oddělují zrno od plev.

Oproti červeným vínům se jedná o lehčí, osvěžující vína, která jsou vhodná jako doplněk k řadě pokrmům.

Dělení:

  • Francouzská vína

Francie vždy byla a stále je považována za nejdůležitější vinařskou zemi světa, i když o pozici největšího světového producenta vína se přetahuje s Itálií, v těsném závěsu se Španělskem. Francouzská vína jsou i přes vliv modernějších vín z Nového světa měřítkem standardu, tradice a hlavně špičkové kvality. Historické záznamy o pěstování vinné révy a výroby vína jsou zde již v 6. století př.n.l. a většina regionů produkovala víno již v době římské říše. Základním principem označování francouzských vín je tzv. apelační systém, Appellation d'origine contrôlée (AOC).

  • Italská vína

Itálie je aktuálně největším výrobcem vína na světě a svou roční produkcí pokrývá cca 20% světové produkce vína. Historie vinařství v Itálii sahá do doby etruského a řeckého osídlení, v době římské říše byly vinohradnictví a výroba vín hojně rozšířené a dobře organizované. Římané byly průkopníky v produkci ve velkém měřítku a v technikách uchovávání vín, jako je výroba sudů a lahvování. V dnešní době jsou italská vína nedílnou součástí středozemní kuchyně a dotvářejí moderní a temperamentní životní styl.

Pro Itálii je typická velká rozmanitost odrůd, často autochtonních, pestrá škála vín a velký počet vinařských regionů, které pokrývají celou zemi, od hornatého severu až po horký jih, včetně ostrovů, které k Itálii patří. Italská vína jsou populární všude ve světě, setkáme se zde s lehkými, snadno pitelnými víny, ale i s plnými, komplexními a proslulými víny, jako jsou Barolo, Brunello di Montalcino, Chianti či Vino Nobile di Montepulciano.

  • Chilská vína

Chilská vína mají dlouhou historii pro vinařské New World regionu, jako tomu bylo v 16. století, když španělští dobyvatelé přinesli Vitis vinifera révy s nimi, když kolonizovali oblast.

Chile je země proslulá svými vynikajícími podmínkami pro pěstování vína. Mezi chilskými víny najdete nejčastěji odrůdu Chardonnay a Pinot Noir. I přes krátkou historii chilského vinařství je víno z Chile velmi populární. Chutné, ovocné chilské víno osloví laiky i skutečné znalce vín. Chilská vína nabízejí to, co podmiňuje vlastnosti velkých červených vín: plnost, jemnost, oheň. Údolí Aconcagua severně od Santiaga je například jednou z nejrenomovanějších oblastí pěstování modrých odrůd.

  • Argentinská vína

Tato země z jižního cípu Ameriky je pátou největší vinařskou zemí světa. Kořeny místního vinohradnictví nalezneme ve Španělsku - v průběhu španělské kolonizace přivezl Juan Cedrón první vinnou révu již v roce 1557. Katoličtí kněží poté zakládali vinice kolem svých klášterů, aby získali víno pro své svaté mše.

  • Vína z Austrálie a Nového Zélandu

Rostliny vinné révy byly do Austrálie přivezeny již v roce 1788 s prvními osadníky původní britské trestanecké kolonie. Vinařské regiony každého státu produkují vína různých odrůd a stylů, ovlivněná specifickým terroirem, klimatem a typy půdy.

Nový Zéland je výjimečná země a novozélandská vína jsou ve světě unikátní. Velmi speciální kombinace půdních typů, klimatu a čisté vody, inovativní duch místních vinařů a velký důraz na kvalitu, to vše společně přináší čistý, intenzivní a odlišný zážitek v každé sklence.

  • Vína z Jihoafrické republiky

Jihoafrická republika je vyhlášená pěstováním vinné révy. Na stovkách hektarů zrají ty nejlepší odrůdy, ze kterých se vyrábí červené, bílé i růžové víno.

  • Gruzínská vína

Gruzie se právem může nazývat “kolébkou vína”, neboť archeologické nálezy poblíž Tbilisi velmi sofistikovaných vinařských artefaktů a peciček hroznů, které pocházejí z 6. tisíciletí před Kristem, potvrzují existenci vinohradnictví již před osmi tisíci lety. Původní předek révy vinné, Vitis vinifera sativa, rostl samovolně v celém kavkazském regionu.

  • Portugalská vína

Portugalsko má velmi dlouhou historii v pěstování vína, která se datuje ke Keltům, Féničanům, Řekům a Římanům. Portugalsko produkuje velmi kvalitní červená i bílá vína. Nejznámějším pojmem portugalského vína je dolihované Portské víno.

  • Česká a moravská vína

V České republice se pěstuje více než padesát odrůd, což zaručuje, že si to své oblíbené najde opravdu každý. Řada odrůd je navíc přímo na našem území vyšlechtěná, takže se jim zde také daří nejlépe a dávají zde ta nejkvalitnější vína. Mimořádnou pestrost oceňují rok co rok i degustátoři na vinařských soutěžích napříč celým světem.

Původ:

První zmínky sahají hluboko hluboko do minulosti, až 7500 let zpět, do míst dnešního Íránu.

Jak již víme, první zmínky jsou dochovány již z dob před 7500 lety. Nicméně z vykopávek nebylo možné věrohodně určit, kdy přesně se opravdu víno začalo vyrábět. Každopádně z řady vyobrazení a popisů je zřejmé, že nás víno provází již tisíce let. Z oblasti dnešního Íránů se postupně dostalo přes Mezopotámii až do Evropy.

Využití:

Bílé víno lze použít při vaření. Neexistuje přísné pravidlo, pokud jde o použití bílého vína. Bílé víno používané v kuchyni nemá být (s výjimkou např. sýrové fondue) příliš suché a nemá se používat do omáček obsahujících mléko a smetanu.

Víno se používá v křesťanství. Mešní víno je označení vína, používaného některými křesťanskými církvemi jako svátostná materie při eucharistii, jež musí splňovat zvláštní požadavky na způsob výroby; tyto požadavky se u jednotlivých církví liší. Římskokatolická církev používá z praktických důvodů nejčastěji bílé víno (purifikatorium, textilie, jíž se vytírá kalich po eucharistii, se snáze pere), pravoslavné církve používají symbolické červené. Neoficiálně a spíše slangově se za „mešní víno“ označuje víno bez přídavku cukru.

Zajímavosti:

Během 20. století vzkvétalo vinařství i v místech, ve kterých dříve pěstování vinné révy nebylo zvykem. Dnes tak můžeme narazit na lokální bílá vína téměř v jakémkoliv státě Evropy.

8 faktů o bílém víně

  1. Bílé víno se vyrábí jak z bílých, tak z červených hroznů.
  2. Aromatická vína jsou téměř bez výjimky bílá.
  3. Vůni po citrusu či pomerančích lze nalézt takřka pouze u bílých vín. Díky tomu působí bílá vína svěžeji a lehčeji než vína červená.
  4. Sladká vína se většinou vyrábějí z bílých odrůd révy vinné. Existuje sice několik druhů sladkých červených vín, zejména pak ty s vyššími přívlastky a vína ledová, ale jedná se spíše o výjimky. Nejslavnější sladká vína jsou výhradně bílá.
  5. Bílá vína jsou obvykle kyselejší než vína červená.
  6. Bílé víno se vyrábí ve všech zemích světa, která se vinařstvím zabývají. Za typické lze ovšem považovat především země střední a severní Evropy, tedy Německo, severní Francii, Rakousko, Čechy, Moravu, Slovensko, ale i Maďarsko a Slovinsko.
  7. Velká bílá vína jsou nejtrvalejší víny na světě. Některé skvosty vydrží po desítky let, a to díky vysokému obsahu cukru, částečně i kyselině nebo taninu.
  8. Bílé víno prospívá zdraví. Z fenolů, které jsou prospěšné pro krev a krevní oběh, jich vlastní sice méně než víno červené, fenoly bílého vína jsou však efektivnější. Bílá vína jsou stejně fascinující a mnohostranná jako jejich červení souputníci.
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 878

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 878

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr