Chilská vína

Definice:

Díky velmi příznivým klimatickým podmínkám mají chilská vína daleko silnější příchuť po ovoci než vína francouzská, jsou také měkčí. Podnebí Chile je ovlivněno na jedné straně Tichým oceánem a na druhé straně pohořím And. S horkým a suchým klimatem na severu kontrastuje chladnější a na srážky bohatší klima na jihu. Typickými bílými odrůdami jsou Sauvignon blanc (většinou se však jedná o Sauvignon vert), Sémillon a Chardonnay.

Původ:

Chile je země proslulá svými vynikajícími podmínkami pro pěstování vína. Chile má dlouhou vinařskou historii, která se datuje do 16. století, kdy španělští dobyvatelé v období kolonizace přivezli do oblasti vinnou révu. O pozdější rozšíření chilských vinic se zasloužili v 19. století přistěhovalci z Evropy.

Chilské vinařství se rozděluje do tří základních oblastí: severní, centrální a jižní.

Využití:

Oproti červeným vínům se jedná o lehčí, bílá vína, která jsou vhodná jako doplněk k řadě pokrmům, ale samozřejmě i jako zasloužená odměna po náročném pracovním dni.

A když jsme u pokrmů, tak i k jejich výrobě se bílá vína používají a to především díky jejich kyselosti, vůni či schopnosti změkčit maso a odsolit šťávy, které se v rámci vaření vyprodukují.

Jak bílé víno ovlivňuje zdraví?

Je pravda, že nejčastěji se ve spojitosti s blahodárnými účinky na zdraví setkáváme především s vínem červeným. Řada výzkumů však potvrzuje pozitivní účinky i u bílého vína a mnohdy i vyšší. Obecně bylo víno od nepaměti považováno za lék, do určité doby bylo dokonce možné jej získat i v lékárně na předpis.

Zajímavosti:

V bílých vínech lze ucítit velmi často aroma světlého ovoce, jako jsou např. citrusové plody, ananas, žlutý meloun, broskev, mango, a vonných květin, např. muškátu a růže, ale také lískové oříšky, sladké mandle, máslo či dokonce chlebovou kůrku.

A na základě studií zabývajících se polyfenolovými sloučeninami obsaženými v bílém víně bylo zjištěno, že tyrosol a kyselina kávová mají velmi silné antioxidační účinky. Kyselina kávová se také ukázala být jako velmi účinná při ochraně lidského organismu před nádorovými onemocněními a poškozením DNA.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.