Gruzínská vína

Definice:

Gruzie bývá nazývána „kolébkou vína“, neboť na základě archeologických nálezů je potvrzeno, že výroba vína zde byla známa již před 8 tisíci lety.

Předchůdce révy vinné se vyskytoval v celém zakavkazském regionu. Motivy révy a hroznů jsou nerozlučně spojené s gruzínskou kulturou a náboženstvím, najdeme je v lidovém umění, v architektuře a dokonce i v písmu.

Původ:

Kvevri – je objemná keramická nádoba podobná amfoře, která se používá v Gruzii na výrobu gruzínská vína tzv. kachetinskou metodou.

Po vylisování hroznů vinný mošť nalívají do kvevri, pak k tomu přidávají celé množství vlatních slupek a třapin a nechávají kvasit dohromady. Pak hermeticky uzavírají nádoby kvevri na několik měsíců, pro zrání bílá gruzínského vína.

Do země zakopaný kvevri udržuje pravidelnou teplotu 13-15 °C. Během kvašení potřebuje míchání 4-5 krát denně. V Kachetii kvevri zakopávají do země ve vinném sklepě, ale v západní Gruzii hermeticky uzavřené kvevri zakopávají do země venku. Takto se rodí bílá gruzínské víno.

Využití:

Opravdovou chloubou bílých odrůd gruzínská vína je Tsinandali. Slámová barva s ovocným buketem a jemnou chutí doslova pomazlí chuťové buňky. Díky své intenzivní chuti jablek a citrusů protkané cedrem a okořeněné vanilkou bílá gruzínská vína skvělé hodí k pokrmům z mořských plodů a zeleniny.

Zajímavosti:

Gruzínská vína se navíc nefiltrují a celý proces umožňuje vinařům vytěžit z hroznů maximum od barvy, přes vůni až po chuť. I díky tomu byla Kachetinská technologie výroby cervená a bílá gruzínská vína připsána v roce 2013 na seznam nehmotného dědictví lidstva UNESCO.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.