Moldavská vína

Definice:

Podíváme-li se na mapu, zjistíme, že Moldavsko se svým tvarem podobá hroznu vína. Je to skutečně příhodná symbolika, neboť Moldavsko bylo odpradávna vinařskou zemí. Díky mírnému kontinentálnímu klimatu a rozmanitosti druhů půd se v Moldavsku daří téměř všem odrůdám vinné révy.

Hlavní vinařské oblasti Moldavské republiky se nacházejí na 46 až 48° zeměpisné šířky. Na stejné zeměpisné šířce se nacházejí i vyhlášené vinařské regiony Francie – Bordeaux a Burgundsko.

Území Moldavska se dělí na čtyři oblasti: Centrální oblast, Jihovýchod, Jih a Sever. Každá z těchto oblastí má typické přírodní podmínky.

Původ:

Staří Moldavané pěstovali vinnou révu již v osmém století před naším letopočtem. Úrodná půda, dlouhé, teplé a suché podzimy zvýrazňují chuťové a aromatické vlastnosti moldavských vín. V nejvýznamnějších vinařských oblastech Moldavska se rodí vína výjimečné jakosti, což dokazuje celá řada ocenění na mezinárodních vinařských výstavách.

Základní surovinou pro výrobu bílého vína jsou hrozny tzv. bílých moštových odrůd révy vinné. Při jeho výrobě se rmut (rozdrcené bobule) ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení.

Pevné zbytky po lisování se nazývají matoliny. Odrůdy označované jako červené (mají načervenalé bobule – např. Tramín červený) rovněž slouží k výrobě bílých vín.

Bílé víno se však dá vyrobit i z modrých odrůd, pokud se zkvasí jen jejich mošt, který u většiny odrůd neobsahuje téměř žádná barviva. Bílé víno vyrobené z modrých hroznů bez nakvášení se může nazývat klaret.

Využití:

Oproti červeným vínům se jedná o lehčí, bílá vína, která jsou vhodná jako doplněk k řadě pokrmům, ale samozřejmě i jako zasloužená odměna po náročném pracovním dni.

A když jsme u pokrmů, tak i k jejich výrobě se bílá vína používají a to především díky jejich kyselosti, vůni či schopnosti změkčit maso a odsolit šťávy, které se v rámci vaření vyprodukují.

Jak bílé víno ovlivňuje zdraví?

Je pravda, že nejčastěji se ve spojitosti s blahodárnými účinky na zdraví setkáváme především s vínem červeným. Řada výzkumů však potvrzuje pozitivní účinky i u bílého vína a mnohdy i vyšší. Obecně bylo víno od nepaměti považováno za lék, do určité doby bylo dokonce možné jej získat i v lékárně na předpis.

Zajímavosti:

V bílých vínech lze ucítit velmi často aroma světlého ovoce, jako jsou např. citrusové plody, ananas, žlutý meloun, broskev, mango, a vonných květin, např. muškátu a růže, ale také lískové oříšky, sladké mandle, máslo či dokonce chlebovou kůrku.

A na základě studií zabývajících se polyfenolovými sloučeninami obsaženými v bílém víně bylo zjištěno, že tyrosol a kyselina kávová mají velmi silné antioxidační účinky. Kyselina kávová se také ukázala být jako velmi účinná při ochraně lidského organismu před nádorovými onemocněními a poškozením DNA.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.