Česká a moravská vína

Definice:

Víno je nápoj získaný úplným nebo částečným alkoholovým kvašením čerstvých rozdrcených nebo nerozdrcených vinných hroznů nebo hroznového moštu.

Moravským a českým vínům věnuje poučený konzument na základě jejich jedinečné kvality postupně vyšší a zaslouženou pozornost.

Česká a moravská vína červených vínech se snoubí temperament a vášeň s klidem a pohodou. Jsou to vína za odměnu, vína pro přátele. Nejsou prvoplánově líbivá, žádají si od nás větší péči a ochotu naslouchat jejich řeči. Odmění nás ale nevšedním zážitkem.

Původ:

V některých publikacích se lze dočíst, že počátky pěstování vinné révy na jižní Moravě začínají ve 3. století a jsou spojeny s velkým rozmachem pěstování vinné révy v Pannonii za císaře Proba. Tato teorie je však dosti sporná. Přímé důkazy o výsadbě vinic v této oblasti pocházejí až z přelomu 8. a 9.století.

Od 11. století se pak o vinařství začínají objevovat první písemné dokumenty a zejména díky klášterům zaznamenalo v následujících staletích vinařství u nás velký rozmach. Významnou roli zde sehrál i také Karel IV., který byl velkým fanouškem vína a zasadil se o jeho rozvoj.

Dnes má Česká republika 17 531 ha vinic, z jejichž hroznů vinaři vyrábějí jedinečná česká a moravská vína s rukopisem tradiční moravské a české vinařské školy a otiskem našich unikátních půdních a klimatických podmínek.

Využití:

Víno je živý „organizmus“, který se i po nalahvování stále vyvíjí. Víno je třeba správně skladovat, má-li zůstat kvalitním. Základními předpoklady dobrého uchování jsou správná teplota, vzdušná vlhkost a nepřítomnost světla.

Lehká červená vína ovocného typu je dobré pít jako mladá maximálně do 2 – 3 let. Česká a moravská červená vína, která např. zrála v barikových sudech či sudech obecně, je dobré nechat zrát několik let.

Připravte si s námi dokonalou hostinu podle receptů špičkových kuchařů. Česká a moravská červená vína skvěle ladí jako doplněk jídla i jako jeho ingeredience.

Zajímavosti:

Současným trendem výroby česká a moravská vína je tzv. řízené kvašení, kdy se během procesu hlídá určitá teplota tak, aby se ve víně uchovalo více přírodních aromatických látek, vína byla odrůdově charakteristická a omezilo se nežádoucí rozmnožování mikroorganismů.

Moravská a česká červená vína dosahují cenných úspěchů i ve srovnání s konkurencí z vinařských velmocí a nejvyhlášenějších vinařství celého světa.

Na mezinárodních soutěžích pravidelně získávají četné medaile a jejich pověst dávno přesahuje uzavřené kruhy vinařských profesionálů.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.