Chilská vína

Definice:

Chile je země proslulá svými vynikajícími podmínkami pro pěstování vína. Díky velmi příznivým klimatickým podmínkám mají chilská vína daleko silnější příchuť po ovoci než vína francouzská, jsou také měkčí. Podnebí Chile je ovlivněno na jedné straně Tichým oceánem a na druhé straně pohořím And. S horkým a suchým klimatem na severu kontrastuje chladnější a na srážky bohatší klima na jihu.

Mezi chilskými víny najdete nejčastěji odrůdu Chardonnay a Pinot Noir. I přes krátkou historii chilského vinařství je víno z Chile velmi populární. Chutné, ovocné chilské víno osloví laiky i skutečné znalce vín. Chilská vína nabízejí to, co podmiňuje vlastnosti velkých červených vín: plnost, jemnost, oheň. Údolí Aconcagua severně od Santiaga je například jednou z nejrenomovanějších oblastí pěstování modrých odrůd.

Nejrozšířenější odrůdou vinné révy v Chile byl až donedávna País, dnes je nerozšířenější pěstovanou odrůdou Cabernet Sauvignon. Chilský Cabernet Sauvignon charakterizuje jemná kyselinka, příchuť máty, černého rybízu, oliv a kouře. K dalším často se vyskytujícím odrůdám patří např. Merlot, Carménère, Zinfandel, Syrah nebo Petite Sirah.

Původ:

Chile má dlouhou vinařskou historii, která se datuje do 16. století, kdy španělští dobyvatelé v období kolonizace přivezli do oblasti vinnou révu. O pozdější rozšíření chilských vinic se zasloužili v 19. století přistěhovalci z Evropy.

Chile má velmi podobné klimatické podmínky jako Kaliformie nebo Bordeaux. Chilská červené vína jsou proto v mnoha ohledech podobná těm Francouzským. Nejvýznamější vinařskou oblastí Chile je provincie Mendoza, která se nachází na východním úpatí And ve stínu hory Aconcagua. Červené vína z Chile je v mnoha ohledech vyjímečné například proto, že hrozny pro výrobu některých chilských vín pochází z jedněch z nejvýše položených vinic na světe (až 1100 metrů nad mořem).

Využití:

Při volbě chilská vína k určitému pokrmu je v první řadě důležité dodržovat rovnováhu mezí chutí a vůní jídla a vína. Chilská červené vína se podávají k masovým jídlům s různými druhy omáček.

Zajímavosti:

Je to dobré čtyřicet, co se Chile také prosadilo jako země s vynikajícími podmínkami pro pěstování vína.

Přes krátkou vinařskou historii této země jsou chilská červené vína velmi populární a vyhledávaná. Za příznivou cenu platí příjemná, ovocná, nezaměnitelná a dostupná buketní vína pro mírné i pro znalce.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.