Francouzská vína

Definice:

Červené víno je přírodní suché víno vyráběné z hroznů modrých odrůd vinné révy. Červené víno je velmi široká kategorie vína, od lehkých vín s minimem tříslovin, která mírně chladíme, až po vína vhodná pro dlouholeté zrání.

Francouzské červené  víno je považováno za celosvětovou špičku. Různorodé klimatické podmínky země galského kohouta umožňují pěstovat kompletní skupinu klasických odrůd. Francie je zároveň největším světovým výrobcem vína jemnými a lahodnými červenými víny z oblasti Burgundsko.

Původ:

Hned po sklizni se začíná oddělovat stopka od bobulí. Vše musí proběhnout velice šetrně, protože nesmí dojít k poškození peciček. Ty by do vína uvolnily hořké a olejovité látky.

Celé školení je složitý proces, který má velký vliv na charakter vína, a proto vyžaduje zdatného sklepmistra.

Na charakter vína má vliv také způsob jeho skladování a zrání. Skladovat se může v nerezových nádobách nebo v dřevěných sudech. Právě v dřevěných sudech se však více rozvíjí aroma červeného vína.

Využití:

Francie vždy byla a stále je považována za nejdůležitější vinařskou zemi světa. Francouzská vína jsou i přes vliv modernějších měřítkem standardu, tradice a hlavně špičkové kvality.

Víno vždy pily všechny společenské vrstvy, jak lidové, tak majetné. Víno bylo vždy více než pouhý nápoj a podílelo se na společenských kontaktech. Dnes je nápojem, který sdílejí lidé při večírcích a v barech.

Ve Francii se víno pije mnohem více než v Čechách, červené víno snad každý den, bílé méně často a v některých krajích se naopak velké oblibě těší Rosé. Víno je zkrátka synonymem Francie.

Francouzská červená vína - víno z Bordeaux, Burgundské víno, Víno z Rhônské oblasti, Víno z Languedoc-Roussillon, Víno z Údolí Loiry, Víno z Alsaska, Víno z Champagne, Pastis, Koňak, Calvados.

Po staletí je víno tradicí ve francouzském životním stylu. Pití vína se stalo rituálem, doprovází pokrmy, které konzumujeme společně. Žádnou slavnost si ve Francii nelze představit bez vína.

Zajímavosti:

Červenému vínu se připisuje zajímavý medicínský úkaz, který je známý pod názvem „Francouzský paradox“.

Rostlinné látky obsažené v červeném víně jsou spojovány s řadou kladných účinků na vaše zdraví. Například zmírňují zánět, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny a prodlužují život.

Pití 1 – 2 skleniček červeného vína denně může snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice. Nicméně konzumace vyššího množství červeného vína naopak riziko těchto onemocnění zvyšuje.

Někteří odborníci se domnívají, že červené víno stojí za dobrým zdravotním stavem Francouzů a je hlavním důvodem takzvaného „Francouzského paradoxu“.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.