Gruzínská vína

Definice:

Gruzie bývá nazývána „kolébkou vína“, neboť na základě archeologických nálezů je potvrzeno, že výroba vína zde byla známa již před 8 tisíci lety.

Červené gruzínské víno vyrábí se pouze z modrých hroznů. Při jeho výrobě se mošt nechá několik dní kvasit se rmutem (nakvášení). Slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Kvašení probíhá delší dobu a zpravidla za vyšší teploty než u bílého gruzínská vína. V červeném gruzínské vínu jsou tak ve vyšší míře třísloviny.

Původ:

Kvevri – je objemná keramická nádoba podobná amfoře, která se používá v Gruzii na výrobu červené gruzínské vína tzv. kachetinskou metodou.

Po vylisování hroznů vinný mošť nalívají do kvevri, pak k tomu přidávají celé množství vlatních slupek a třapin a nechávají kvasit dohromady. Pak hermeticky uzavírají nádoby kvevri na několik měsíců, pro zrání červené gruzínské vína.

Do země zakopaný kvevri udržuje pravidelnou teplotu 13-15 °C. Během kvašení potřebuje míchání 4-5 krát denně. V Kachetii kvevri zakopávají do země ve vinném sklepě (Marani), ale v západní Gruzii hermeticky uzavřené čuri (kvevri) zakopávají do země venku. Takto se rodí červené gruzínské víno.

Využití:

Červené gruzínská vína vás vtáhnou do symfonie vůní a chutí. Svou kvalitou je pověstné červené gruzínske víno Saperavi, které se hodí k archivaci. Jeho temně rubínová barva oslňuje již při prvním pohledu. Intenzivní aroma zralých třešní a tmavého ovoce s jemnými tóny dřeva vás přenese do prosluněného ovocného sadu, ať už zrovna sedíte kdekoliv.

Z odrůdy Saperavi se připravuje i červené gruzínské víno Mukuzani, čemuž odpovídá sytá červená barva tohoto gruzínská vína. Jeho sametová chuť připomíná zralé višně a tmavé ovoce. Celkový dojem je podtržený sladkými mandlemi a okořeněný pepřem. Odrůda skvělé doplňuje pokrmy ze zvěřiny a sýrů.

Zajímavosti:

Dnes je v Gruzii kolem 150 000 ha vinohradů. Gruzie má velmi dobré subtropické klimatické podmínky, dostatek srážek a Kavkaz vinice chrání před studenými severními větry.

Gruzínská vína se navíc nefiltrují a celý proces umožňuje vinařům vytěžit z hroznů maximum od barvy, přes vůni až po chuť. I díky tomu byla Kachetinská technologie výroby bílá a cervená gruzínská vína připsána v roce 2013 na seznam nehmotného dědictví lidstva UNESCO.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.