Italská vína

Definice:

Itálie je domovem pro některé z nejstarších vinařských oblastí na světě. Italské vinařské oblasti jsou známé pro svou bohatou škálu stylů vína. Itálie, těsně následován ve Španělsku a ve Francii, je největším světovým producentem vína podle objemu. Jeho přínos je o 45 až 50.000.000 hl ročně, a představuje asi jednu třetinu světové produkce.

Není jen italská červené vína vyvezeny na celém světě, to je také velmi populární u Italů. Italové pořadí pátá na seznamu světového spotřeby vína o objemu 42 litrů se spotřeba na osobu. Vinná réva se pěstuje téměř ve všech regionech země, a existuje více než jeden milion vinice obdělávaných.

Původ:

Historické záznamy o pěstování vinné révy a výroby vína jsou zde již v 6. století př.n.l. a většina regionů produkovala víno již v době římské říše.

Víno si v italské gastronomii drží privilegované místo, není se čemu divit, už kdysi dávno tady vinná réva našla ideální podmínky.

Červené víno se vyrábí pouze z modrých hroznů a to z těch odrůd, ve kterých se nachází červené barvivo. U červeného vína je požadováno daleko vyšší množství barviva a tříslovin, než u bílého vína.

Čím dál tím častěji se italská červená vína nechávají zrát (školí) v dubových sudech, tzv. barrique, díky toho nabývají velmi zajímavých aroma a chutí.

Využití:

Italská červená vína jsou vína velmi ovocná, svěží. Jižněji, v oblasti Piemonte a Toskánsku jsou již těžší vína, kde se využívá barik pro zvyráznění aroma a barvy vína.

Mají autentickou plnou chuť ale i lehkost. Italská červená vína mají už tisíciletou tradici.

Červené víno je vhodné kombinovat ke kvalitní večeři, založené hlavně na masovém základu, případně některé starší ročníky vychutnat v příjemném prostředí s přáteli.

Zajímavosti:

Vína v Itálii jsou dělena dle románského systému s důrazem na místo původu. Tento systém vzniká spolu s celým vinařským zákonem roku 1963. Systém zatřídění vín je klasifikován dle francouzského vzoru, avšak s více úpravami a striktními pravidly.

Mezi nejznámější italské vinařské oblasti patří Toscana, Piemonte, Veneto, Abruzzo, Sicilia nebo Trentino-Alto Adige.

Rada sommeliéra ohledně servírování

Při výběru Italsky červeného vína kvalitní značky a slušného ročníku, neměli byste podcenit rovněž servírování.

Pokud otevíráte lahev vína staršího ročníku, postupujte opatrně, abyste nerozmíchali depot – přirozenou usazeninu na dně lahve. Pro otevření a nerozmíchání depotu se doporučuje tzv. dekantace, díky níž se červené víno hezky provzdušní, čímž se lépe rozvine jeho vůně a chuť.

Postup při dekantaci je následující:

 Začištěné hrdlo otevřené lahve přelévejte nad plamenem svíčky do karafy tak, abyste viděli, kdy už do hrdla stéká i depot a v ten moment s přeléváním přestaňte.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.