Moldavská vína

Definice:

Podíváme-li se na mapu, zjistíme, že Moldavsko se svým tvarem podobá hroznu vína. Je to skutečně příhodná symbolika, neboť Moldavsko bylo odpradávna vinařskou zemí. Díky mírnému kontinentálnímu klimatu a rozmanitosti druhů půd se v Moldavsku daří téměř všem odrůdám vinné révy.

Hlavní vinařské oblasti Moldavské republiky se nacházejí na 46 až 48° zeměpisné šířky. Na stejné zeměpisné šířce se nacházejí i vyhlášené vinařské regiony Francie – Bordeaux a Burgundsko.

Území Moldavska se dělí na čtyři oblasti: Centrální oblast, Jihovýchod, Jih a Sever. Každá z těchto oblastí má typické přírodní podmínky.

Moldavsko stejnou zeměpisní šíři jako Burgundsko a kontinentální klíma poskytuje krátkou a relativně mírnou zimu a dlouhé teplé léta, které v kombinaci se specifickou půdou a ušlechtilými odrůdami hrozen umožňují vyrábět skutečně výjimečné vína.

Původ:

Staří Moldavané pěstovali vinnou révu již v osmém století před naším letopočtem. Úrodná půda, dlouhé, teplé a suché podzimy zvýrazňují chuťové a aromatické vlastnosti moldavských vín. V nejvýznamnějších vinařských oblastech Moldavska se rodí vína výjimečné jakosti, což dokazuje celá řada ocenění na mezinárodních vinařských výstavách. Mezi nejzajímavější a jedinečná vína patří Pastoral (dříve Kagor).

Někdy byl dokonce Kagor ztotožňován s elixírem života, za což vděčí mimořádnému množství zdraví prospěšných látek, které obsahuje. Je prokázáno, že má velmi kladné účinky mimo jiné na čištění krve, zvýšení hemoglobinu v krvi, vyzdvihován je u něho jeho protinádorový efekt a posiluje imunitní systém při nachlazení.

V dnešní době se při vyslovení názvu Kagor většině vinařů vybaví Moldávie, odkud pochází slavné víno Kagor Pastoral. Jedná se o likérově červené víno s obsahem alkoholu 16 % a zbytkovým cukrem 160 g/l. Toto víno je vyráběno z odrůdy Cabernet Sauvignon prostřednictvím zastavení kvašení a přidáním vinného destilátu.

Využití:

Ať už si vyberete moldavské červené víno, budete příjemně překvapeni plností chuti a vyzrálostí.

Při volbě vína k určitému pokrmu je v první řadě důležité dodržovat rovnováhu mezí chutí a vůní jídla a vína. Červená vína se podávají k masovým jídlům s různými druhy omáček. Dezertní vína jsou ideální k ovoci, zmrzlinám a sladkým delikatesám.

Víno Kagor se doporučuje podávat vychlazené na teplotu 15-18 ºC. Po otevření je možné jej konzumovat i po několika týdnech. Doporučuje se podávat k dezertům, a to jako aperitiv i digestiv.

Zajímavosti:

Moldávie je šestý největší producent vína v Evropě. A to, co do počtu obyvatel, jich je dohromady méně než tři milióny.

Vinaři v Moldávii vyrobí ročně celkově zhruba 1500 tisíc hektolitrů vína a z toho tvoří 38 % červená vína. Registrují tu 215 velkých i menších průmyslových výrobců vína. Nejslavnější červené víno Kagor.

Spor o značku Kagor

Vinaři se zájmem sledovali spor, jenž se rozhořel v minulých letech právě o značku Kagor. Iniciovalo jej zmiňované městečko Cahors a také jej vyhrálo. To znamená, že ostatní výrobci směli používat název Kagor pouze do konce roku 2017. Výše zmiňované moldavské víno tedy od začátku tohoto roku muselo změnit své označení. Dřívější Kagor se nyní nazývá Pastoral a každý výrobce tuto značku ještě označuje svým dodatkem, kupříkladu Pastoral Alianta nebo Pastoral Modern. Pokud se tedy nebudete moci při svém nákupu doptat značky Kagor, zkuste se zeptat na název vína Pastoral.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.