Dezertní vína‎

Definice:

Dezertní víno je víno, které obsahuje vyšší podíl cukru či alkoholu. Cukr i alkohol může být uměle zvyšován během výroby.

Současný vinařský zákon jasně specifikuje aromatizovaná vína a likérová vína, tedy fortifikovaná vína s přídavkem destilátu, ale jasně neříká, co to jsou vína dezertní.

Původ:

Fortifikovaná vína jsou doslova vína posilněná vybraným vinným destilátem či neutrálním alkoholem, a jak už to u dobrých věcí bývá, vznikla náhodou. Sherry, portské, Madeira, Marsala či Vermut, slyšel o nich snad každý. Podle způsobu výroby se dělí na vína likérová a aromatizovaná. Zažívala boom v 17. století v souvislosti s nástupem Malé doby ledové a zámořskými plavbami. Nejprve slavila úspěch jako aperitivy či drahá digestiva, dnes jsou oblíbenou součástí koktejlů a naleznete je i na seznamu ingrediencí chutných moučníků.

Existují různá dezertní vína. Nejoblíbenější - Portské víno, Sherry, Marsala a Madeira

  •  Portské víno

Portské nebo vinné do Porto je jedno z nejznámějších fortifikovaných vín, které se vyrábějí od 17. století. Pojmenováno bylo po městě Porto ležícím v ústí řeky Douro v severním Portugalsku. V rámci EU se nachází chráněná značka a jeho exklusivita spočítat v místě výroby, v údolí Douro. Tento region je třetí nejstarší (1756) chráněné oblasti pro výrobu vína v Evropě, mladší je už jen oblast Tokaj-Hegyalja v Maďarsku (1730) a Chianti v Itálii (1716). Ostatní vína portského typu cestující z USA, Austrálie, Indie, Argentiny či Jižní Afriky se nepodávají portské.

  • Sherry

Víno z Jerezu má podobnou historii i dobu vzniku jako portské. Vyrábí se z hroznů bílých odrůd a jeho domovem je Andalusie na jihu Španělska. U jeho zrodu stáli Holanďané a Angličani během války s Francií. Na počátku bylo Sherry obyčejné bílé víno, do kterého se doléval alkohol, aby přečkalo dlouhou cestu po moři. Jeho obliba raketově vzrůstala a již ke konci 17. století byla zavedena řada opatření a předpisů ohledně výběru odrůd, kvality půdy podle obsahu vápence, způsobu zpracování a doby stárnutí. Smyslem byla kontrola nad výrobou Sherry, aby se vyrábělo jen v určitých stylech a s různou hladinou zbytkových cukrů.

  • Marsala

Toto fortifikované víno se vyrábí v okolí stejnojmenného města na Sicílii v odstínech zlaté, jantarové a rubínové barvy a zraje v sudech metodou in perpetuum (solera) 1 rok až 10 let. Způsobem výroby se podobá sherry, nejen zráním, ale i přidáním destilátu až po ukončení fermentace. Víno má vysoký obsah alkoholu, 15 až 20 % obj. Marsalu pro svět objevil anglický obchodník John Woodhouse, který roku 1773 přicestoval na Sicílii. Víno začal vyvážet do Anglie jako levnější verzi Sherry a portského vína.

  • Madeira

Toto portugalské fortifikované víno pochází z ostrovů Madeiry, „utopených“ v Atlantickém oceánu západně od afrických břehů. V době zámořských objevů byla Madeira vyhledávaným přístavem, kde zaoceánské koráby nabíraly zásoby a víno na dlouhou plavbu do Nového světa a Východní Indie. První madeirská vína nebyla ještě fortifikovaná a měla drobný nedostatek. Vlivem horka se totiž pravidelně kazila. Po vzoru výroby portského vína začali místní vinaři přidávat do toho madeirského malé množství lihoviny, která se získávala destilací třtinového cukru. Tropické a subtropické podnebí, v němž lodě pluly, a ustavičné pohupování na vlnách, přeměňovaly dolihované víno v sudech v lahodný nápoj. Na to se přišlo náhodou, když se sud Madeiry vrátil po dlouhé plavbě domů. Víno dostalo název vinho da roda neboli víno, které obeplulo v kruhu svět, a záhy se stalo populární.

Využití:

Dezertní vína neboli likérová vína jsou vína s vyšším obsahem cukru. Obsahují nad 15 % alkoholu, tedy více než běžná vína. Chutí i silou připomínají likéry, pijí se jako aperitiv - ideálně vychlazené.

Zajímavosti:

V osmdesátých letech se sladká vína dělila do následujících čtyř skupin:

  • přírodní sladká;
  • dezertní (přislazovaná cukrem);
  • dezertní kořeněná (vermuty);
  • dezertní likérová.

Kagor je také dezertní víno. To je ynikající, dezertní červené sladké víno (pozdní sběr) je vyrobeno z vybraných druhů odrůd Cabernet-Sauvignon, Merlot a Bastardo Magarach.

Výraz fortifikované víno se do češtiny nejčastěji překládá jako víno dolihované či doslova víno posilněné ať už se jedná o alkohol, aromatické směsi bylin, koření či koncentrovaný vinný mošt. To už napoví, co se během výroby děje. Fortifikovaná vína se dále dělí na likérová a aromatizovaná, tyto kategorie u nás upravuje zákon o vinohradnictví a vinařství č. 321/2004 Sb.

Benátky byly mezi 12. a 18. stoletím centrem evropského obchodu a místem, kde se s vínem čile obchodovalo. Fortifikovaná vína tu byla populární a cílila na určitou skupinu lidí, kteří chtěli vína popíjet mimo hlavní jídlo nebo společně s marcipánovými dezerty a sušenkami, kterými se tradičně zahajovala každá oficiální večeře v Benátské republice. Podle staré byzantské tradice se vína posilněná alkoholem nebo pryskyřicí dolévala vodou.

Fortifikovaná vína v ČR

Tradice výroby těchto vín tu prakticky chybí a první pokusy z první poloviny 20. století nebyly zdařilé. Přesto někteří vinaři vytrvali a dnes se na českém trhu objevují jakostní likérová vína s originálním původem.

V České republice je v současné době jen několik vinařství, která mají koncesi na výrobu fortifikovaných vín.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 41

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 41

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr