Medová vína

Definice:

Medové víno je medovina vyráběná přírodním kvašením bez dolihování bez chemických přísad jako jsou kyseliny, kulér, stabilizátory, bez doslazování cukrem, a to za studena (bez vaření). Jedná se tedy o zcela přírodní produkt, jež si zachovává ty nejpříznivější léčivé účinky medu.

Základními složkami medoviny jsou med a voda. Vodu je ovšem možno nahradit ovocnou šťávou, dále je možno zvolit různé poměry v obou složkách a může se (během kvašení nebo dokvašování) ochutit nějakým druhem koření.

Původ:

V dobách největších such totiž včely obsadily díry v baobabech, a když přišly mohutné deště, med se smíchal s vodou a přírodními kvasinkami. Směs pak fermentovala, a tak vznikl první kvasinkový (a alkoholický) nápoj na světě – medovina, kterou později objevil a zamiloval si člověk. Údajně ji objevily obyvatelé Afriky před desítkami tisíc let.

Jestli se o nějakém medovém zkvašeném výrobku dá hovořit jako o původním, tak je to právě medové víno. Před kvašením se do vody dalo právě tolik medu, aby všechen zkvasil a v alkoholovém roztoku zůstala pouze medová chuť. Medové víno vyrábíme studenou cestou a jeho výroba je téměř totožná s výrobou révových vín.

Využití:

Léčivé účinky medu, tudíž i medoviny jsou známe už staletí. Vdnešní době je už vědecky potvrzené, že tajnou silou, která dokázala léčit je antimikrobiální aktivita včelího medu. Je známé, že med zamezuje růstu a rozmnožovaní širokého spektra mikroorganismů, hlavně bakterií.

Zajímavosti:

Kromě tradice a výborné chuti je na medovině zvláštní v tom dobrém slova smyslu ještě jedna věc – blahodárné účinky na náš organismus. Při konzumaci v rozumném množství (1 až 2 dcl denně) totiž pomáhá trávení, pozitivně se projevuje na kardiovaskulární soustavě a snižuje tvorbu cholesterolu.

Kromě toho se o medovině mluví jako o nápoji lásky, afrodiziaku chcete-li. Tělo a duši tak zahřeje nejen za tepla, ale i za studena.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.