Růžová vína

Definice:

Stejně jako vína červená a bílá, tak i růžová vína mají svou historii. První zmínky pochází již od Hippokrata, tedy zhruba z roku 400 př.n.l. Otec medicíny nabádal své pacienty ke konzumaci svěžího a lahodného nápoje světle červené barvy. Zdali byla tato vína vyráběná účelně, tedy jako léčivo, nebo se stala pouze náhodným výrobkem, se už nejspíš nedozvíme.

Vyrábí se z hroznů modrých moštových odrůd jen s krátkým nakvášením nebo bez nakvášení, takže výsledné zbarvení je světle červené (růžové). Víno s chráněným zeměpisným označením a víno s chráněným označením původu se nesmí vyrábět smísením červeného a bílého vína.

Dělení:

  • Francouzská vína

Francie vždy byla a stále je považována za nejdůležitější vinařskou zemi světa, i když o pozici největšího světového producenta vína se přetahuje s Itálií, v těsném závěsu se Španělskem. Francouzská vína jsou i přes vliv modernějších vín z Nového světa měřítkem standardu, tradice a hlavně špičkové kvality. Historické záznamy o pěstování vinné révy a výroby vína jsou zde již v 6. století př.n.l. a většina regionů produkovala víno již v době římské říše. Základním principem označování francouzských vín je tzv. apelační systém, Appellation d'origine contrôlée (AOC).

  • Italská vína

Itálie je aktuálně největším výrobcem vína na světě a svou roční produkcí pokrývá cca 20% světové produkce vína. Historie vinařství v Itálii sahá do doby etruského a řeckého osídlení, v době římské říše byly vinohradnictví a výroba vín hojně rozšířené a dobře organizované. Římané byly průkopníky v produkci ve velkém měřítku a v technikách uchovávání vín, jako je výroba sudů a lahvování. V dnešní době jsou italská vína nedílnou součástí středozemní kuchyně a dotvářejí moderní a temperamentní životní styl.

Pro Itálii je typická velká rozmanitost odrůd, často autochtonních, pestrá škála vín a velký počet vinařských regionů, které pokrývají celou zemi, od hornatého severu až po horký jih, včetně ostrovů, které k Itálii patří. Italská vína jsou populární všude ve světě, setkáme se zde s lehkými, snadno pitelnými víny, ale i s plnými, komplexními a proslulými víny, jako jsou Barolo, Brunello di Montalcino, Chianti či Vino Nobile di Montepulciano.

  • Chilská vína

Chilská vína má dlouhou historii pro vinařské New World regionu, jako tomu bylo v 16. století, když španělští dobyvatelé přinesli Vitis vinifera révy s nimi, když kolonizovali oblast.

Chile je země proslulá svými vynikajícími podmínkami pro pěstování vína. Mezi chilskými víny najdete nejčastěji odrůdu Chardonnay a Pinot Noir. I přes krátkou historii chilského vinařství je víno z Chile velmi populární. Chutné, ovocné chilské víno osloví laiky i skutečné znalce vín. Chilská vína nabízejí to, co podmiňuje vlastnosti velkých červených vín: plnost, jemnost, oheň. Údolí Aconcagua severně od Santiaga je například jednou z nejrenomovanějších oblastí pěstování modrých odrůd.

  • Argentinská vína

Tato země z jižního cípu Ameriky je pátou největší vinařskou zemí světa. Kořeny místního vinohradnictví nalezneme ve Španělsku - v průběhu španělské kolonizace přivezl Juan Cedrón první vinnou révu již v roce 1557. Katoličtí kněží poté zakládali vinice kolem svých klášterů, aby získali víno pro své svaté mše.

  • Portugalská vína

Portugalsko má velmi dlouhou historii v pěstování vína, která se datuje ke Keltům, Féničanům, Řekům a Římanům. Portugalsko produkuje velmi kvalitní červená i bílá vína. Nejznámějším pojmem portugalského vína je dolihované Portské víno.

  • Česká a moravská vína

V České republice se pěstuje více než padesát odrůd, což zaručuje, že si to své oblíbené najde opravdu každý. Řada odrůd je navíc přímo na našem území vyšlechtěná, takže se jim zde také daří nejlépe a dávají zde ta nejkvalitnější vína. Mimořádnou pestrost oceňují rok co rok i degustátoři na vinařských soutěžích napříč celým světem.

Původ:

Jako o období významném pro rozmach světle červených a narůžovělých vín, můžeme mluvit o středověku, kdy se zejména na francouzských vinicích vysazovaly společně odrůdy Pinot Noir a Pinot Gris, které daly za vznik vínům světlejší barvy. Tento trend přetrvával až do 17. století.

V dnešní době je růžové víno stále populárnější. Jeho největším evropským výrobcem je Francie, kde růžová vína tvořila vždy alespoň desetinu celkové vinné produkce. Významnou produkcí rosé se může chlubit ale i USA nebo Austrálie. Ročně se ve světě vyrobí celkově asi 20 milionů hektolitrů růžových vín.

Využití:

Vychlazená růžová vína jsou ideální nápoje k letnímu posezení. A ta naše si navíc získala výbornou pověst i ve světě. Obsah alkoholu i svěží kyselinka jim totiž dovolují snoubení s mimořádným počtem jídel. Podle mínění labužníků neurazí dokonce ani ve spojení s hamburgerem.

K těstovinám i do koktejlů

Růžové víno se podává chladnější, ideální je teplota mezi 8 a 10 ˚C. Skvěle se hodí na všechny letní a jarní akce od grilovačky přes oslavu až po příjemné posezení na zahradě. Oceníte ho u lehčích jídel, jako jsou grilované pokrmy, saláty, těstoviny, ale i některé lehké dezerty.

Používá se také do koktejlů a bude vám chutnat i s jahodami, malinami a ledem.

Zajímavosti:

V dnešní době je růžové víno stále populárnější. Jeho největším evropským výrobcem je Francie, kde růžová vína tvořila vždy alespoň desetinu celkové vinné produkce. Významnou produkcí rosé se může chlubit ale i USA nebo Austrálie. Ročně se ve světě vyrobí celkově asi 20 milionů hektolitrů růžových vín.

Protože se růžové víno vyrábí z modrých hroznů, obsahuje resveratrol. Tato látka má velmi pozitivní roli v prevenci srdečně cévních chorob a nejspíš i cukrovky. Proto lékaři doporučují konzumaci 2 dl vína denně. Ve víně rosé se skrývají i fenoly, které fungují jako antioxidanty. Zpomalují stárnutí buněk, a dokonce se jim připisují anti rakovinové účinky.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 58

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 58

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr