Česká a moravská vína

Definice:

Víno je nápoj získaný úplným nebo částečným alkoholovým kvašením čerstvých rozdrcených nebo nerozdrcených vinných hroznů nebo hroznového moštu.

Moravským a českým vínům věnuje poučený konzument na základě jejich jedinečné kvality postupně vyšší a zaslouženou pozornost. Nejen červená a bílá, ale také růžová vína.

Mnoho lidí se stále domnívá, že růžové víno vzniká slitím červeného vína s bílým. Naštěstí však stále roste počet milovníků vína, kteří dobře vědí, že růžové víno, neboli rosé, se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu).

Navíc čím vyšší je cukernatost použitých hroznů, tím se barva vína posouvá do méně atraktivních nahnědlých tónů. Proto vinaři volí krátkodobou maceraci, která dává vzniknout svěžím vínům lehčího charakteru a výraznější chuti.

Díky tomu se růžová vína chlubí celou škálou barevných odstínů. Rosé vám ukáže sladce malinové tóny, jemně lososové a pomerančové i temně cibulové, a to podle zvolené odrůdy hroznů a technologie zpracování.

Původ:

Stejně jako vína červená a bílá, tak i růžová vína mají svou historii.

Jako o období významném pro rozmach světle červených a narůžovělých vín, můžeme mluvit o středověku, kdy se zejména na francouzských vinicích vysazovaly společně odrůdy Pinot Noir a Pinot Gris, které daly za vznik vínům světlejší barvy. Tento trend přetrvával až do 17. století.

Výroba vín zabarvených do růžova probíhala v českých zemích již v 16. století. Nejčastěji se kromě odrůd pro bílá vína vysazovaly modré odrůdy Pinot Noir a později také Frankovka a Modrý Portugal.

Drobní vinaři se smíšenou výsadbou byli odkázáni lisovat své nadrcené hrozny na obecních lisech nebo u vlastníků rozlehlých vinic. V důsledku dlouhého čekání tak jejich drť ze směsi hroznů bílých a modrých dávala možnost vzniku moštu zabarveného právě do růžova.

Využití:

Růžové víno se obvykle pije mladé ideálně z aktuálního nebo předešlého ročníku. Má totiž za úkol osvěžit a působit lehkým dojmem, který se z růžového s postupujícím časem až na výjimky pozvolna vytrácí.

V rozmarném létě si možná budete chtít dopřát speciální „odrůdu" růžového vína – tzv. „plážovky". Získáte je tak, že si s sebou k vodě vezmete láhve svého oblíbeného růžového a zahrabete je velmi hluboko do písku, kde se víno správně vychladí.

Suchá růžová vína jsou vhodným aperitivem. Podávejte k nim různé druhy drobných chuťovek, paštiky či uzeniny, například oblíbenou kombinaci prosciutta se žlutým melounem.

Z hlavních chodů nešlápnete vedle se zeleninovými saláty ani s těstovinami, obzvlášť pokud je doplníte rajčatovou omáčkou. Vhodné jsou také ryby v rozmanité úpravě a plody moře. Rosé se dobře páruje s masem, především pečeným a grilovaným. Růžové víno můžete kombinovat také se sýry, měly by však být jemnější, ne příliš průrazné chuti.

Ačkoli je rosé lehké víno, hodí se i k výrazně kořeněným pokrmům exotické thajské či indické kuchyně.

Některá nasládlá až sladká rosé ideálně doplní lehké dezerty a ovoce, především s růžovou a červenou dužinou – brusinky, meloun, maliny a jahody.

Zajímavosti:

Současným trendem výroby česká a moravská vína je tzv. řízené kvašení, kdy se během procesu hlídá určitá teplota tak, aby se ve víně uchovalo více přírodních aromatických látek, vína byla odrůdově charakteristická a omezilo se nežádoucí rozmnožování mikroorganismů.

Růžová vína a klarety se vyznačují širokou škálou barev od čiré přes růžové a měděné tóny až po světle červenou. Výsledná barva záleží na vybrané odrůdě a technologii zpracování vinných hroznů. Pro rosé je charakteristický ovocný buket, ale také smetanové či jogurtové tóny, svěží kyselinka a atraktivní barvy. K jaru a počátku léta neodmyslitelně patří první ochutnávky růžových vín z poslední sklizně.

V buketu růžových vín rozpoznáme různé druhy ovoce, například jahody nebo meruňky, maliny, ostružiny, černý bez, broskve, citrusové plody, černý a červený rybíz, ale třeba i třešňový kompot, višně či vodní meloun, ale i hutnější marmeládové tóny. Nechybí ani tóny smetanové či jogurtové, které jsou často k nalezení zejména v růžových vínech z Moravy a Čech.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.