Francouzská vína

Definice:

Růžové víno neboli rosé je lehké, svěží a pije se nejčastěji mladé.

Na růžové víno se používají hrozny modrých odrůd, jako je Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon.

Francie je také jedním z největších producentů vína na světě. Francouzské víno sleduje svou historii až do 6. století před naším letopočtem. Mnoho francouzských regionů datuje historii výroby vína do římských časů.

Prodejnost růžových vín stále stoupá, protože se jedná o vína s velmi svůdnou vůní červeného ovoce a okvětních lístků růží. Velmi rozmanitý projev a charakter těchto vín vytváří možnost uspokojit různorodou poptávku. Od světlých odstínů až k tmavým. Od suchých po sladká. Od lehkých po hutná a robustní.

Původ:

Růžové víno, se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu).

Francouzská vína jsou považována za nejlepší na světě a toto tvrzení ctí i většina jejich konkurentů. Žádná jiná země nemá tak dlouhou tradici v pěstování révy, tak propracované technologie výroby vína ani tak širokou škálu klimatických podmínek, které umožňují produkovat kompletní spektrum klasických druhů vín, včetně růžových vín.

Francie je bez přehánění růžová velmoc, růžová vína se v zemi galského kohouta vyrábí prakticky ve všech vinařkých oblastech, Bordeaux nebo Champagne nevyjímaje. Některé části Francie jsou produkcí rosé vyhlášené, ať už jde o Anjou v údolí Loiry, Tavel v rámci regionu jižní Rhôny nebo úplný jih země v čele s Provence.

V rámci rozsáhlé oblasti Côtes de Provence tvoří rosé až 80 % produkce vín. Drtivá většina růžových se zde vyrábí jako suchých a hlavními odrůdami jsou Grenache a Cinsault.

Využití:

Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně.

Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů – od sladce malinových tónů, přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové, nebo dokonce téměř fialové odstíny, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.

Růžové víno se podává vždy skvěle vychlazené. Ideální teplota pro degustaci je mezi 7-12 stupni. V parném létě nic nezkazíte lehkým zředěním do střiku. Perfektně se hodí k salátům, plodům moře, jemným sýrům a grilovanému masu.

Zajímavosti:

Růžová víná - název Vám napoví, že se jedná o vína vyráběná z hroznů modrých odrůd révy vinné. Jeho výroba je velice podobná výrobě vína červeného, ale nakvášení probíhá pouze krátkou dobu. Ideální jsou růžová vína k osvěžení během letních dní.

Příjemně pitelná jsou ale po celý rok. Velmi rozmanitý projev a charakter těchto vín vytváří možnost uspokojit různorodou poptávku. Od světlých odstínů až k tmavým. Od suchých po sladká. Od lehkých po hutná a robustní. Růžová vína, neboli „rosé“ je ideální podávat při teplotě 4 - 8°C. Osvěžte své tělo i duši s našimi růžovími víny.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.