Šumivá a šampaňské

Definice:

Šampaňské víno je šumivé víno, které se vyrábí tak, že se v láhvi vyvolá sekundární kvašení vína, čímž vzniká oxid uhličitý.

Šumivá vína je to nápoj, který se vyrábí primárním a sekundárním kvašením vína nebo moštu, nejčastěji kyselejšího charakteru.

Dělení:

  • Šampaňské

Označení šampaňské mohou nést pouze šumivá vína z oblasti Champagne (Francie). Pěstování a výroba se řídí přísnými pravidly, odrůdami jsou téměř výhradně Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay.

Sekty vyrobené šampaňskou metodou v jiných francouzských oblastech se označují názvem Crémant. Charakterizuje je drobnější perlení, které po nalití vytváří hustou „smetanovou” pěnu.

  • Cava

Cava je šumivé španělské víno s označením původu, bílé nebo růžové, vyráběné tradiční metodou ve španělském regionu Cava, především v katalánské oblasti Penedès v provinciích Barcelona a Tarragona.

Výroba španělského šumivého vína je poprvé doložena rokem 1851, nicméně historické stopy cavy vedou k Josepu Raventósovi, který se začal o šumivá vína zajímat ve francouzském kraji Champagne, kam jezdil propagovat klasická vína vinařství Codorníu. Nápoj, který se dnes označuje jako cava, se původně se vyráběl ze stejných odrůd jako šampaňské a byl poprvé představen roku 1868 na světové výstavě v Paříži díky výzkumu Luise Justy Villanuevy v Katalánském zemědělském ústavu v Sant Isidre.

  • Prosecco

Prosecco je název italského vína, dříve též název bílé odrůdy vinné révy. Je odvozen od vesnice, která je součástí Terstu v severní Itálii. Od roku 2010 smí být Prosecco užito jen k označování původu vína, odrůda se nyní jmenuje Glera. Slovo Prosecco se rozděluje na 2 části pro, které znamená čistě pro a secco, které se překládá jako tvrdý nebo suchý.

  • Sekt

Sekt či někdy také šumivé víno je označení alkoholického nápoje, které je vyrobeno primárním či sekundárním kvašením vína a nebo moštu. Sekt je šumivý nápoj, který je skladován ve skleněných lahvích s korkovým a nebo plastovým uzávěrem, jejíž je možné tlakem sektu vytlačit z láhve.

Označení sekt je převzato z Německa, kde bylo používáno od 18. století. Od roku 1908 se totiž jedná o chráněnou značku.

Původ:

Víno s označením Champagne se může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Tato zásada je v Evropské unii zakotvena ve statutu chráněného místa původu (PDO). Výroba šampaňského je povolena ze tří odrůd, jimiž je rulandské modré, mlynářka a Chardonnay.

Sekt se vyrábí dvojí cestou z vína, které je nejčastěji v podobě suchého kyselejšího vína. V první fázi dojde k lisování hroznů, čímž se zabrání vzniku oxidantních látek a tříslovin. Klasickou a původní metodou je kvašení vína v láhvi, které je ve Francii nazýváno jako Méthode Champenoise.

A jak pravé šampaňské poznat?

Pravé šampaňské víno nese označení „Champagne“ a může se vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne v severovýchodní Francii.

Tajemství výroby

Šampaňské se vyrábí nejčastěji mícháním tří odrůd vína: rulandského modrého (Pinot Noir), mlynářky (Pinot Meunier) a Chardonnay.

Po sklizni se hrozny lisují, procházejí první fermentací a na řadu přichází scelování. Následuje přidání kvasinek a třtinového cukru, po němž vína zrají v hlubokých a dlouhých křídových sklepech. Tady se víno rozvíjí a právě druhotným kvašením v něm vznikají bublinky.

Šumivá

Požitek ze samotné skleničky lahodného šumivého vína si vychutnáte nejlépe tak, když si ho necháte velmi dobře vychladit a ke konzumaci použijete správné skleničky na sekt. Sklenička na sekt je úzká, ve které perfektně vynikne perlení a aroma vína. Šumivé víno si nechte vychladit na teplotu v rozmezí od 5 až 7°C.

Využití:

Šumivá vína si nejvíce vychutnáte pěkně vychlazená a to v rozpětí 8-12°C, záleží dle druhu. Servírují se ve vysokých sklenicích typu “flétna”, aby bublinky nevyprchaly příliš rychle. Nalévat víno po skle se doporučuje ze stejného důvodu.

Zajímavosti:

Traduje se, že tajemství bublinek ve víně čili šampaňské víno jako takové objevil mnich Dom Pérignon. A to přitom vznikl úplnou náhodou, když benediktinský mnich vozil víno z Francie do Anglie. Po cestě mu kvašením vznikly bublinky, které zprvu považoval za nežádoucí, později si ovšem uvědomil potenciál tohoto moku. Narodilo se tedy šampaňské.

Chystáte-li se sekt otevřít, dbejte zvýšené pozornosti, neboť tlak může zátku vyhnat rychlostí až 300 km za hodinu. Vychlazený nápoj nalévejte do nakloněné sklenice tak, aby víno stékalo po její stěně, víno tak bude méně pěnit. Víno nalévejte nadvakrát, nejdříve trochu, jakmile se víno ve sklenici uklidní, dolijte další část.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 229

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 229

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr