Svařená vína

Definice:

Svařené víno neboli svařák je teplý nápoj vyráběný typicky z červeného vína nejrůznější kvality smícháním s bylinným odvarem. V dřívějších dobách se takto „napravovalo“ nekvalitní víno. V současnosti se často doslazuje cukrem a podává s plátky citrónu.

Svařené víno patří neodmyslitelně k zimnímu období a Vánocům, kdy tento horký nápoj dokáže zahřát.

Původ:

Historie svařeného vína se táhne až do antického Říma. Jak známo, Římané víno milovali a pili ho na mnoho způsobů. Nezřídka kdy do něj přidávali i různé koření, což víme z historie vína. Dali tak vlastně vzniknout i dnešnímu svařáku.

Svařák z červeného vína v žádném případě nepatří mezi nejnovější recepty. Už ve starověkém Římě nedali na jeho účinky a lahodnou chuť dopustit. Díky válečnému tažení Římanů se nápoj dostával do povědomí Evropy. Až o něm věděl celý svět. Ale zdali to byl originální recept Římanů a kde k němu přišli, to se můžeme jen dovtípit. Vídeň má řízek, Slovensko zase halušky. Čí je ale svařené víno? Prostě všech. Ač tento nápoj najdete v jiných zemích pochopitelně pod jinými názvy, nikdo si jej nenárokuje.

Využití:

K Vánocům svařák tak nějak patří. Snad na každém vánočním trhu najdete stánek se svařákem. Dodává jim totiž tu pravou vánoční atmosféru.

Předtím, než vezmete svařené víno, můžete se nadechnout - jen nadechněte horkého nápoje. A navíc ovoce a koření nasycují nápoj vitamíny. Svařené víno používejte během nachlazení, samozřejmě, s mírou.

Jak pít svařené víno?

  • Svařené víno se nejlépe pije horké;
  • V chlazeném nápoji je vůně výrazně snížena chuť a již se nezahřívá;
  • Svařené víno je nezávislé jídlo, přesto ho lze kombinovat s různými zákusky. Například s ovocem a sušenkami;
  • Horký nápoj se často pije na čerstvý vzduch, takže se dobře hodí k grilovaným pokrmům. Může to být gril, párky nebo různé pečivo.

 Zajímavosti:

Přidáním pomerančového džusu v  svařené víno lze získat jednu z variant punče.

Zvláštností svařeného vína je jeho vynikající oteplovací účinek. Nejúčinnější způsob užívání „léku“ je v raných stádiích nachlazení, protože tímto způsobem se můžete zbavit malátnosti v nejkratším možném čase.

Výhody svařeného vína a horkých lihovin

Opravdu zahřeje - tento účinek je způsoben tím, že ethanol rozšiřuje krevní cévy a zlepšuje krevní oběh. Tento vzorec však platí, pouze pokud je množství alkoholu, které pijete, uvnitř. Přípustná dávka je 20 ml ethanolu pro ženy a 30 ml ethanolu pro muže. To znamená, že pokud jste si připravili svařené víno, do kterého se brandy nepřidává, a voda je polovina nápoje, pak přibližná síla nápoje bude 5-6%. Při takové síle bude 20 ml ethanolu obsaženo ve 400 ml nápoje a 30 ml v 600 ml. V souladu s tím se také vypočítává maximální dávka pro další nápoje - musíte začít od pevnosti. Nezapomeňte však: uvedená přípustná dávka je maximum, které můžete použít bez poškození zdraví

Nelze najít produkty odpovídající výběru.