Světlý chléb

Definice:

Chléb je oblíbený produkt, který lidé konzumují bez ohledu na jeho typ a rozmanitost.

Pokud jde o vyváženou stravu, znamená to obvykle zejména racionální spotřebu a spotřebu potravin. A hodnota chleba závisí na mouce použité při přípravě těsta na pečení a na povaze přísad.

Původ:

Chléb existuje v rozmanitém množství druhů, velikostí, tvarů i chutí. Sortiment chlebů

je dnes tedy velmi široký, a to vlivem nových a hlavně malých pekárenských provozů a díky dostupnosti zahraničních přípravků a receptur.

Vědci a apoologové tvrdí, že první kvasnicový světlý chléb se objevil ve starém Egyptě. A na důkazech jsou zbytky pšenice, vhodné pro výrobu mouky, síto na vaření, pekáče na pečení. Barva chleba odrážela společenské rozdíly: pšeničný chléb byl bílý, byl určen pánům a vnímán jako přepychový výrobek.

Využití:

Názory na používání pekařských výrobků se liší. Někteří věří, že čím méně jíme chléb, tím chudší jsme. Jiní naopak jedí všechno s chlebem a zároveň je nevyhladí. Pokud mluvíme o správné výživě, pak by měl chléb v lidské stravě na prvním místě.

Světlý chléb nepoškodí energické a mobilní lidi. Mohou jíst jakýkoli chléb, protože rychle spalují kalorie.

Všude slýcháte o škodlivosti konzumace bílého pečiva. Ale proč? Pravda je, že kdybychom jedli pouze výrobky z bílé mouky, moc živin bychom do svého těla nedostali. Právě způsob zpracování zrna totiž výrobky ze světlé mouky odsuzuje k tomu, aby se zařadily do kategorie téměř prázdných kalorií. Kromě vysokého obsahu složitých sacharidů totiž neobsahují skoro nic navíc. Naopak celozrnné produkty mají vysoký obsah vlákniny, minerálů (hlavně vápník, železo a hořčík), vitaminů (vitamíny řady B, vitamín E) a stopových prvků.

Chléb také obsahuje malé množství bílkovin, stejně jako esenciálních aminokyselin, které se v těle netvoří a musí být dodávány s jídlem.

Další zajímavou nuancí je, že bílý chléb je pro lidské tělo měkčí a snáze stravitelný. Z tohoto důvodu se doporučuje v období zotavení po exacerbacích nemocí, zejména gastrointestinálního traktu.

Zajímavosti:

Proč pečivo časem ztvrdne? Dochází k úbytku vody a zpětné krystalizaci škrobu. Nejrychleji tvrdne běžné pečivo – rohlíky, housky, veky. Už po čtyřech hodinách pozbývá čerstvosti. Naopak chléb lze skladovat až pět dnů.

Předci chleba byly obilné koláče vařené na horkých kamenech. První kvasnicový chléb vyrobil Egypťan, nechal náhodou nechat mouku zředěnou vodou na teplém místě po celou noc. A ráno jsem zjistil, že těsto je chutnější a měkčí. Z toho udělal flatbready, které se mu zdály mnohem chutnější než ty, které byly předtím. Egypťané předali své znalosti Řekům a Římanům, kteří je šířili po celém světě.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.