Tmavý chléb

Definice:

Žitný chléb (tmavý chléb) - druh chleba pečeného z žitné tapety, loupané a prosérané mouky. Jednoduchý žitný chléb z tapetové mouky se peče ve formě žita.

Po celá staletí byl tmavý chléb jídlem pro běžné lidi. Žito, které je odolné proti mrazu a nenáročné na pěstební podmínky, přineslo vyšší výnosy než pšenice. Chléb vyrobený z pšeničné mouky byl proto vždy dražší než žito a mohli si ho dovolit jen bohatí lidé.

Zejména v severní a východní Evropě dávají přednost černému chlebu před bílým. Pečou ho z žitné mouky v různých podobách a kombinacích přísad. Patří k nim mj. křupavý knäckebrot, tmavé celozrnné chleby nebo jen žitné.

V receptech na tmavý chléb často doplňuje žitnou mouku pšeničná, a to kvůli lepku a nakynutí. Existují však i recepty „samožitné". Pro pečení tmavého chleba se nejlépe hodí žitná tzv. výražková (nízkovymletá) nebo chlebová (více vymletá) mouka. Součástí těsta mohou být i velmi hrubě mletá zrna — při použití pšeničného či žitného šrotu.

Původ:

Oraté zemědělství bylo známo východním Slovanům již v 1. století před naším letopočtem a v 7. a 10. století se žito zvané „žito“ ze slova „živý“ stalo rozšířeným, protože žitný „žitný“ chléb se stal hlavním jídlem zemědělců. Největší katastrofou byla neschopnost sklízet žito, a to i s velkým množstvím masa, mléka a jiných potravin.

Bohatí Řekové chléb namáčeli v medu a víně. Ve starém Římě měl politický význam – Caesar rozdával chléb lidu, aby si zajistil jeho přízeň. V českých zemích hrál důležitou roli při korunovaci králů a jeho význam se stavěl nad zlato. Mimochodem na našem území se našla nejstarší pec na pečení chleba v Bylanech u Olomouce a její stáří se odhaduje na 6600 až 6800 let.

Až do středověku si lidé v Čechách pekli chléb doma a teprve potom přešel tento úkol zcela do rukou pekařů, kteří se stávali váženými měšťany. Ještě v 18. století podléhalo řemeslo přísným předpisům a v případě jejich nedodržení byl pekař potápěn v pytli nebo ve velkém koši do Vltavy.

Využití:

Tmavý chléb v lidové medicíně

S rýmou. Položte kousek suchého chleba na suchou pánev. Když začne hořet, začněte vdechovat kouř, střídavě oběma nosními dírkami (sevřením jedné nosní dírky). Je lepší provést postup několikrát denně.

Při nachlazení a chřipce. Nastrouhejte kůrku žitného chleba s česnekem. Jíst tuto kůru několikrát denně pro prevenci a léčbu nachlazení. Stejný nástroj se používá při léčbě červů u dětí.

Kromě toho tmavý chléb podporuje rychlejší odstranění karcinogenů a dalších škodlivých metabolických produktů z těla. A ve srovnání s světlým chlebem - obsahuje mnohem méně kalorií. Chléb z žitné mouky je ideální pro stravu, je také užitečný při cukrovce, obezitě a anémii. Tento chléb však není vhodný pro ty, kteří trpí vysokou kyselostí.

Zajímavosti:

Ve středověké Evropě nebyl tmavý chléb pouze základem jídla, ale sloužil také jako nádobí. Při podávání byly na stůl položeny kousky zatuchlého chleba, které sloužily jako talíře, a také dokonale absorbovaly tekutinu. Po jídle byly tyto kousky snědeny, dány chudým nebo psům. Toto pokračovalo až do 15. století, když se objevily dřevěné desky.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.