Tmavý chléb

Definice:

Žitný chléb (tmavý chléb) - druh chleba pečeného z žitné tapety, loupané a prosérané mouky. Jednoduchý žitný chléb z tapetové mouky se peče ve formě žita.

Po celá staletí byl tmavý chléb jídlem pro běžné lidi. Žito, které je odolné proti mrazu a nenáročné na pěstební podmínky, přineslo vyšší výnosy než pšenice. Chléb vyrobený z pšeničné mouky byl proto vždy dražší než žito a mohli si ho dovolit jen bohatí lidé.

Zejména v severní a východní Evropě dávají přednost černému chlebu před bílým. Pečou ho z žitné mouky v různých podobách a kombinacích přísad. Patří k nim mj. křupavý knäckebrot, tmavé celozrnné chleby nebo jen žitné.

V receptech na tmavý chléb často doplňuje žitnou mouku pšeničná, a to kvůli lepku a nakynutí. Existují však i recepty „samožitné". Pro pečení tmavého chleba se nejlépe hodí žitná tzv. výražková (nízkovymletá) nebo chlebová (více vymletá) mouka. Součástí těsta mohou být i velmi hrubě mletá zrna — při použití pšeničného či žitného šrotu.

Původ:

Oraté zemědělství bylo známo východním Slovanům již v 1. století před naším letopočtem a v 7. a 10. století se žito zvané „žito“ ze slova „živý“ stalo rozšířeným, protože žitný „žitný“ chléb se stal hlavním jídlem zemědělců. Největší katastrofou byla neschopnost sklízet žito, a to i s velkým množstvím masa, mléka a jiných potravin.

Bohatí Řekové chléb namáčeli v medu a víně. Ve starém Římě měl politický význam – Caesar rozdával chléb lidu, aby si zajistil jeho přízeň. V českých zemích hrál důležitou roli při korunovaci králů a jeho význam se stavěl nad zlato. Mimochodem na našem území se našla nejstarší pec na pečení chleba v Bylanech u Olomouce a její stáří se odhaduje na 6600 až 6800 let.

Až do středověku si lidé v Čechách pekli chléb doma a teprve potom přešel tento úkol zcela do rukou pekařů, kteří se stávali váženými měšťany. Ještě v 18. století podléhalo řemeslo přísným předpisům a v případě jejich nedodržení byl pekař potápěn v pytli nebo ve velkém koši do Vltavy.

Využití:

Tmavý chléb v lidové medicíně

S rýmou. Položte kousek suchého chleba na suchou pánev. Když začne hořet, začněte vdechovat kouř, střídavě oběma nosními dírkami (sevřením jedné nosní dírky). Je lepší provést postup několikrát denně.

Při nachlazení a chřipce. Nastrouhejte kůrku žitného chleba s česnekem. Jíst tuto kůru několikrát denně pro prevenci a léčbu nachlazení. Stejný nástroj se používá při léčbě červů u dětí.

Kromě toho tmavý chléb podporuje rychlejší odstranění karcinogenů a dalších škodlivých metabolických produktů z těla. A ve srovnání s světlým chlebem - obsahuje mnohem méně kalorií. Chléb z žitné mouky je ideální pro stravu, je také užitečný při cukrovce, obezitě a anémii. Tento chléb však není vhodný pro ty, kteří trpí vysokou kyselostí.

Zajímavosti:

Ve středověké Evropě nebyl tmavý chléb pouze základem jídla, ale sloužil také jako nádobí. Při podávání byly na stůl položeny kousky zatuchlého chleba, které sloužily jako talíře, a také dokonale absorbovaly tekutinu. Po jídle byly tyto kousky snědeny, dány chudým nebo psům. Toto pokračovalo až do 15. století, když se objevily dřevěné desky.

Zobrazení Mřížka Seznam

13 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

13 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr