Vícezrnný a celozrnný chléb

Definice:

Vícezrnný chléb nebo vícezrnné pečivo je pekařský výrobek, do jehož těsta jsou přidání mlýnské výrobky z jiných obilovin něž pšenice a žita, například luštěniny nebo olejniny v celkovém množství nejméně 5% z celkové hmotnosti mlýnských výrobků

Vícezrnný chléb - vypadá docela zdravě. Často se však ukazuje, že většina jeho složení je pšeničná mouka nejvyšší kvality. Obvykle se jedná o běžný chléb, který kromě pšeničné a žitné mouky zahrnuje také mouku z několika (nejméně tří) obilovin. Aby to vypadalo užitečněji, přidává se slad nebo kvas, aby byl hnědý, jako žitný chléb, a posypaný semínky nahoře.

Celozrnný chléb - jeho hlavní složkou je mouka, která obsahuje všechny části celých zrn. Výhodou tohoto chleba je vysoký obsah vlákniny, která podporuje normální fungování střev, slouží jako potrava pro střevní mikroflóru a pomáhá lépe kontrolovat pocit hladu. Tento chléb má vyšší obsah bílkovin, vitamínů B a minerálů než jemné moučné výrobky. Je proto cennějším produktem pro zdravou stravu. Existuje také chléb z naklíčených zrn pšenice. Bude dokonce bohatší na vitamíny a minerály.

Původ:

Chléb se poprvé objevil na Zemi před více než 15 000 lety. Život našich předků v těch vzdálených dobách nebyl snadný. Hlavním zájmem byla starost o jídlo. Při hledání jídla obrátili pozornost na obilniny. Po dlouhou dobu lidé jedli zrna syrová, pak se naučili brousit je mezi kameny, získávali cereálie a vařili. A tak se objevily první mlýnské kameny, první mouka, první chléb ...

Mimochodem, první chléb vypadal jako tekutá kaše. V té době se lidé už naučili oheň a používali ho na vaření. V průběhu experimentů někdo zjistil, že pokud byla pražená zrna rozdrcena a smíchána s vodou, ovesná kaše se ukázala mnohem chutnější než ta, kterou jedl ze surových zrn. To byl druhý objev chleba. A od té doby začali naši vzdálení předkové upéct nekvašený chléb ve formě koláčů z husté obilné kaše.

Využití:

Nejvzácnějším a nejstarším druhem chleba je inzhera. Ve skutečnosti je to stále stejný dort - a tato rozmanitost je přítomna v mnoha lidech, například v Arménii, Gruzii, Uzbekistánu. Ale inzhera je chléb pečený výhradně v Etiopii, protože ne vyžaduje pšenici ani žitné mouky. Inzhera se vyrábí z teffu, což je obilná plodina pěstovaná výhradně v této zemi. Je ekonomicky nerentabilní vzít teff do jiných regionů. V restauracích, které nabízejí etiopskou kuchyni, je inzhera někdy pečen ze směsi pšenice a proso, ale je to pouze relativně blízká alternativa.

Hrubá cihla italské ciabatty se zdá být jedním z pilířů středomořské kuchyně, mnozí si myslí, že je to výsledek tisíciletých tradic. Ve skutečnosti jde o nejmladší druh chleba, který vynalezl v roce 1982 Arnaldo Cavallaria a patentoval jej v roce 1999.

Zajímavosti:

Věděli jste například, že vařený chléb se nerozpadá? Pivovarnictví zvyšuje trvanlivost chleba.

Léky na anémii Žitný chléb je dobrým pomocníkem v boji proti anémii. Obsahuje o 30% více draslíku a 50% více hořčíku než bílý chléb. Studie navíc ukazují, že u lidí, kteří dávají přednost žitnému chlebu, je méně pravděpodobné, že trpí kardiovaskulárními chorobami a srdečními chorobami.

Skutečnost! Lidé jedí každý den na světě asi 9 milionů bochníků chleba!

Nelze najít produkty odpovídající výběru.