Dorty

Definice:

Dort je sladká pochoutka vyrobená obvykle z těsta nebo huspeniny, která je po upečení rozřezána na pláty. Tyto pláty se slepují krémem, čokoládou, medem či dalšími pochutinami. Svrchní část dortu obvykle bývá ozdobena polevou, čokoládou, ovocem, či dokonce pudingem, jogurtem, vhodnou zeleninou, cereáliemi, ořechy, mandlemi, karamelem, džemem, povidly apod. Dort má také různé chutě. Může být čokoládový, vanilkový, jahodový, malinový apod. Dort může mít několik pater, kdy postupně menší a menší dorty tvoří pyramidu. Používá se většinou při oslavách narozenin, při svatbách, veselkách, jiných oslavách a i jen tak bez důvodu a pro radost. Dorty mohou být vhodně upraveny do tvaru srdíček, knih, aut, zvířat, zbraní, šachovnic, lidských postav, obskurních geometrických tvarů a jinak.

Dělení:

Dorty podle příležitosti

Dorty se připravují pro různé příležitosti, nejčastěji jako

  • svatební
  • narozeninové
  • dětské
  • speciální pro různé netradiční příležitosti
  • běžné

Dorty mohou být nízké i vysoké, mohou mít i několik různě velkých pater - tyto dorty jsou určené především pro svatby a různá významná jubilea. Vzhledem k mnoha tvarům a velikostem forem na dorty, které jsou v současnosti k dostání, je možné příležitostem přizpůsobit i základní vzhled korpusu. 

Na narozeninové dorty se často dávají svíčky, kterých počet odpovídá věku oslavence. Při vyšším věku se počet svíček z úcty k oslavenci záměrně snižuje - jedna svíčka symbolizuje 10 let života.

Dorty podle použitých náplní

Dortové náplně mají podle použitých ingrediencí různou chuť, konzistenci i aroma. Náplně do dortů jsou

  • čokoládové
  • máslové – krémové
  • šlehačkové
  • ovocné
  • ořechové

Příprava dortové náplně není ve většině případů složitá, je ale potřeba používat kvalitní suroviny a samozřejmě dodržovat doporučené postupy. Jednodušší a rychlejší možností je použití připravených náplní, které už v současnosti mají vynikající chutě, příjemné aroma i ideální konzistenci. Náplň dortu by měla odpovídat chuti polevy.

Dorty podle druhu polevy

Poleva určuje konečný vzhled dortu a měla by svojí chutí odpovídat náplni. Dortové polevy jsou

  • čokoládové
  • fondánové
  • marcipánové
  • karamelové
  • máslové – krémové

Při přípravě polevy na dort je potřeba používat kvalitní suroviny a dodržovat postupy. Rychlejší a jednodušší způsob je použití připravených polev, které mají dokonalou konzistenci i vynikající chuť.

Původ:

Sladkou variantu pečiva si lidé připravovali už ve starověku, ať už do těsta přidávali sušené ovoce či placky při jídle namáčeli do medu. Dorty na způsob dnes módních cheesecaků se připravovaly s medem a tvarohem už za časů antického Řecka.

Badatelé zachytili slovo „tort“ poprvé ve Francii 16. století. Takto nazývaných koláčů prý existovalo šestnáct druhů a těšily se velké oblibě. V žádné zámožné rodině prý nesměly chybět. U většiny z nich samozřejmě nemůžeme vysledovat ani původ, ani přesné ingredience.

Dorty a koláče byly znakem bohatství, protože za cukr, tedy ten třtinový, se až do poloviny 19. století, kdy trh ovládla řepa, platily horentní částky. Sladilo se medem, sušeným ovocem, javorovou či březovou mízou a vinnou šťávou.

Zajímavosti:

A na závěr jedna zajímavost. Lidé na celém světě znají Sacherův dort.  Je to originální zákusek z koláčové hmoty, promazaný meruňkovou marmeládou a potažený čokoládovou polevou. V roce 1832 ho vyrobil tehdy šestnáctiletý cukrářský učeň Franz Sacher na objednávku knížete Klemense Metternicha. Byl tehdy ve druhém ročníku a tehdejší nejvlivnější muž rakouské monarchie ho pověřil, aby pro něj a jeho hosty vyrobil nějaký netradiční dezert. A protože knížecí šéfkuchař byl nemocný, dostalo se Metternichovo přání až k Sacherovi. Definitivní podobu dostal dortík až za působení Sacherova syna Eduarda, který se vyučil u dvorního císařského cukráře Demmela. A právě v této době dostal Sacherův dort jak čokoládovou polevu, tak i meruňkovou náplň.

V roce 1876 byla otevřena cukrárna a také hotel Sacher ve Vídni. Hotel existuje dosud, stejně jako Originální Sacherův dort. Tato značka je registrovaná hotelem Sacher. Tradiční receptura je ovšem po celé generace držena v nejpřísnějším utajení.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 29

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 29

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr