Korpusy a vafle

Definice:

Korpusy

Neexistuje jednotící recept na „korpus“. Označuje se tak pouze těsto, sloužící v naprosté většině jako základ dortů.

Vafle je moučník z kynutého nebo nekynutého těsta, pečeného mezi dvěma železy s typickým mřížkováním, pocházející z Francie a Belgie. Podobně jako palačinky se konzumují samotné nebo polité marmeládou, čokoládovým krémem,šlehačkou apod. Základní rozdíl proti palačinkám je, že do těsta vaflí se dává máslo a cukr. Díky tomu má karamelovější chuť.

Dělení:

Korpusy

Těsto na korpus se liší podle typu dortu.

Sachrův korpus, korpus red velvet, piškotový korpus, ořechový korpus. Jmenované příklady se v přípravě značně liší, moukou, způsobem nadýchnutí těsta, přípravou. Přesto všechny spadají do kategorie korpusů.

Vaflí je několikero druhů a tyto jsou jen některé z nich:

  • Bruselské vafle se připravují z těsta se sněhem z bílků, s droždím nebo s pivními kvasnicemi. Jsou hranaté s velkými “dírami”, nadýchané a spíše křupavé.
  • Lutyšské, tedy z města Liège jsou o něco hutnější, “gumovější” a sladší než vafle belgické.
  • Vlámské jsou kynuté, máslové a podávané s cukrem a vodou z pomerančových květů.
  • Belgické vafle jsou překvapivě specialitou Severní Ameriky a v podstatě je to zjednodušený recept z Bruselu.
  • Valfe z německého vévodství Bergu jsou křupavé a ve tvaru srdce. Podávají se s třešněmi a šlehačkou.
  • Vafle z města Gouda nejsou sýrové, stroopwafel jsou tenké oplatky se sladkou sirupovou náplní.
  • Ty skandinávské vafle jsou podobné stroopwafel, jen nejsou plněné, ale zdobené nahoře – rebarborou, marmeládou, šlehačkou či jednoduše cukrem.

Původ:

Korpusy

Vznik cukrářských dortů je datován již v době středověku. V 16. století ve Francii byly velmi rozšířené a oblíbené koláče pod názvem „Tort“, vyráběné z dortových korpusů. Tyto Torty zdobily stůl v každé zámožnější francouzské rodině. Možnost výběru Tortů měli ze šestnácti druhů. Francouzské cukrářství zažilo bouřlivý rozvoj až v 19. století.

Vaflí

Víte, jak se jinak v Evropě říkalo nebo dodnes říká vaflím? Wafre, wafer, wâfel, waufre, gaufre, goffre, gauffre, wafe, waffel, wåfe, wāfel, wafe, vaffel nebo våffla. To je poměrně slušný výběr, že? První vafle se připravovaly někdy okolo 9. a 10. století. Pánve byly kulaté s biblickými výjevy nebo jinými, jednoduchými motivy. O několik století později se pekly vafle podle tohoto receptu: “V míse rozšlehej vejce, ochuť solí a vínem. Přidej mouku a promíchej. Pak dej na dvě pánve tolik těsta jako plátku sýra. Pánev zavři a opěč po obou stranách.” K ochucení se často používala voda z pomerančových květů a med. O další dvě století později se do těsta přidávalo i droždí, nebo alespoň sníh z bílků.

Zajímavosti:

Korpusy

Korpus je základem dortu a může ho tvořit i něco jiného než těsto. U nepečených dezertů se používají piškoty, cheesecake má jako korpus propracované drcené sušenky s máslem.

Vaflí

S čím vafle podávat? S čerstvým ovocem nebo ovocnou omáčkou, bílým jogurtem, marmeládou, nutellou nebo čokoládou, ovocnou přesnídávkou, šlehačkou, kakaem, medem a ořechy. Pokud chceme vafle ohřát, na minutu je dáme do vaflovače nebo topinkovače. Zmražené vafle je dobré předem rozmrazit.

Zobrazení Mřížka Seznam

4 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

4 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr