Rolády

Definice:

Roláda je moučník tvořený svinutým plátem piškotového těsta, obsahující ovocnou nebo krémovou náplň. Sladké rolády jsou vedle dortů, koláčů či řezů dalším oblíbeným dezertem, který nejenom skvěle vypadá, ale také chutná. Roláda se hodí jak pro slavnostní chvíle, tak také pro klidné nedělní odpoledne s dobrou kávou či čajem.

Dělení:

Sladké rolády se připravují buď v pečené nebo nepečené verzi. Úplně nejtypičtější pro výrobu pečených rolád jsou různé modifikace piškotového těsta. Na výrobu těsta pro nepečené rolády se nejčastěji používají sušenky či piškoty. Náplně pečených i nepečených druhů rolád mohou být připraveny z pudinku, tvarohu, vyšlehané smetany či marmelády. Náplně se často pro obohacení chuti doplňují ovocem nebo kompoty. Po srolování mohou být rolády polity čokoládovou polevou nebo obaleny v nastrouhaném kokosu.

Zajímavosti:

V mnoha evropských zemích se na Štědrý den rodina setkávala u krbu či pece, ve které hořelo silné poleno. Jeho praskot doplňoval koledy a vyprávění dospělých. Popel z tohoto polena se uchovával, protože měl mít údajně ochrannou funkci. Jenže tato tradice začala od 19. století společně s krby a pecemi mizet. Postupem času ovšem vánoční poleno nahradila alespoň symbolicky roláda.

Bûche de Noël je skutečně perfektní napodobeninou polena, ačkoli se vlastně jedná o klasickou piškotovou roládu s krémem. Má ovšem barvu dřeva, když je politá čokoládovou či kávovou polevou a někdy jsou přidávány i lískové ořechy a mandle. Navíc se povrch upravuje vidličkou, díky čemuž opravdu připomíná kmen stromu. Někdy je krém posypán také moučkovým cukrem, jenž symbolizuje sníh, a přidávány bývají i cukrové pusinky či marcipán třeba ve formě větviček, polínek anebo houbiček. Korpus rolády je tvořen především vejci, polohrubou moukou a cukrem, přičemž Bûche de Noël může i uvnitř připomínat řez stromu.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 71

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 71

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr