Džemy, medy a sladké pomazánky

Definice:

Čokoládové pomazánky jsou sladké nugátové, lískooříškové nebo kakaové pomazánky populární svou chutí a všestranným využitím. Jejich zdravou alternativou jsou oříšková másla, jako arašídové máslo, kešu nebo mandlové máslo, které obsahují vysoký podíl ořechů, a proto jsou zdrojem stabilní energie a zdravých tuků. Oba typy pomazánek se vyznačují lahodnou chutí, skvělou texturou a bohatým využití pro přípravu sladkých i slaných pokrmů.

Stále doma slýcháte od dětí, že chtějí něco sladkého? Zkuste je trochu obalamutit a připravte pomazánku, která bude nejen sladká, ale i zdravá a můžete ji doplnit i čerstvým zdravým ovocem.

Sladkou pomazánku mažeme na různé druhy sladkého pečiva jako jsou neslané housky, rohlíky, veky, toastový chléb nebo vánočka.

Menším dětem ji můžeme mazat na piškoty nebo jednoduché sušenky.

Pojďme ale na samotnou tvorbu pomazánek, inspirujte se třemi výbornými recepty.

 Domácí nutela - Lahodná pomazánka pro děti i dospělé

Ingredience

2/3 hrnku neloupaných lískových oříšků

3/4 hrnku slazeného, kondenzovaného mléka

1/2 hrnku středně sladké čokolády, na malé kousky rozsekané

3 lžíce medu.

Postup

Rozehřát troubu na 200°C. Položit oříšky v jedné vrstvě na plech s nízkým okrajem. Opražit oříšky po asi 15 min. Dát je do utěrky a mnout, až se většina slupek uvolní. Dát oloupané, ještě horké oříšky do mixéru a rozmixovat je na kaši. Smíchat mléko, čokoládu a med v ohnivzdorné misce a vše rozehřát nad pomalu vařící vodou, sem tam zamíchat. Přidat horkou čokoládu do oříšků a mixovat společně po 5 min, až je pomazánka hladká. Předat pomazánku do vzduchotěsných skleniček a skladovat je v chladničce po 1 měsíc. Pomazánka je výborná na chlebech, houskách, brioškách, loupáčcích s ovocem a také jako náplň, nebo na potření moučníků atd.

Využití:

Čokoládová pomazánka

Charakteristika receptu:

Lahodná čokoládová pomazánka, vhodná zejména pro děti nebo milovníky sladké chuti. Můžeme ji výhradně na jemné bílé pečivo. Zdobíme plátky ovoce, aby nezhnědlo, tak je pokapeme citronovou šťávou.

Ingredience:

10 dkg másla, 2 lžíce strouhané čokolády, několik kapek citronové šťávy, moučkový cukr. 

Na ozdobu: plátky hrušek, banánů nebo jiného ovoce, citronová šťáva.

Postup:

Změklé máslo utřeme s čokoládou a s cukrem a dochutíme citronovou šťávou.

Využití:

  • na pečivo, do palačinek nebo na lívance
  • nepečené dezerty - pomazánka je skvělým pojidlem pro nepečené cukroví
  • nápoje - zkuste do svého oblíbeného smoothie před mixováním přidat trochu pomazánky pro čokoládovou chuť
  • pečení - pomazánka lze použít i při pečení, běžně se přidává do těsta (sušenky) a někdy se přimíchává i do krému na dort

Zajímavosti:

Jaký je rozdíl v čokoládových a oříškových pomazánkách podle podílu ořechů?

  • 100 % oříšková másla

Oříškové pomazánky se 100% obsahem oříšků nebo arašídů jsou zárukou, že konzumujete čisté a zdravé oříškové máslo. Ze všech pomazánek jsou másla se 100% koncentrací ořechů nejvíce zdraví prospěšné a organismu nabízejí maximum vitamínů, bílkovin a minerálů. Neobsahují žádné přídavné látky, jako sůl, cukr, palmový olej ani kousky ovoce. V této kategorii rozlišujeme více typů oříškových másel podle druhu ořechů, ze kterých je máslo vyrobeno, a to kešu máslo, mandlové máslo, pistáciové máslo, piniové máslo a speciální kategorií jsou arašídová másla.

Výhody 100 % oříškového másla:

  • nutričně bohatý zdroj
  • výborná textura a chuť
  • zdravá alternativa čokokrému
  • Čokoládovo-oříškové krémy s přídavnými látkami

Některá oříšková másla jsou kvůli zlepšení chutě, konzistence nebo zvýšení trvanlivosti doplňována různými látkami. Lidé, kteří milují sladké chutě, upřednostňují čokokrémy, Nutellu, nebo jiné ochucené varianty. Na trhu existují i oříšková másla, která obsahují kousky ovoce. Takové pomazánky však mohou obsahovat zvýšený podíl cukru a často i přídatné látky, jako sůl či palmový olej.

Výhody oříškového másla s přídavný látkami:

  • neodolatelná chuť
  • vhodné na přípravu sladkých jídel
  • různé příchutě, jako nugát, bílá čokoláda, lískový oříšek
  • Proteinová másla

V nabídce většiny obchodů s výživovými doplňky najdete i oříšková másla a arašídové krémy obohacené o proteiny. Hlavní část bílkovin v takovém oříškovém másle tvoří syrovátka.

Proteinové máslo se zvýšeným obsahem bílkovin je oblíbeným doplňkem stravy sportovců, protože je vhodné během objemové fáze, ale také v rámci diety. Formou se od běžných 100% oříškových másel příliš neliší, takže ho můžete konzumovat stejným způsobem - buď jako pomazánku na pečivo, nebo do proteinových nápojů a jídel.

Výhody proteinového másla:

  • zvýšený obsah proteinu
  • různé příchutě
  • zdravá pochoutka bez nepříznivých následků
  • Ochucená oříšková másla

Jde o oříšková másla a pomazánky, které mají ve složení vyšší obsah ořechů, například čokokrém, ale zároveň jsou dodatečně ochucené příchutí nebo ovocem. Pokud preferujete mléčnou nebo bílou čokoládu, jahody, kakao, karamel, kokos, banán nebo jinou sladkou dobrotu a zároveň vyžadujete potravinu s bohatou dávkou ořechů, váš favorit je jasný.

Výhody ochuceného másla:

  • různé ovocné a čokoládové příchutě
  • výrazně sladší chuť
  • zdravá pochoutka bez nepříznivých následků

Jak se liší konzistence čokoládových a oříškových pomazánek?

  • Smooth

Oříšková másla a pomazánky označené jako smooth mají jemnou a krémovou konzistenci. Nadrobno mleté arašídy nebo oříšky v podobě krému se snadněji roztírají a kromě lahodné chuti, která se v ústech rozplývá, necítíte nic navíc. Krémová oříšková másla a čokoládové pomazánky se mohou konzumovat s pečivem jako pomazánka nebo je můžete využít jako snadno rozpustnou přísadu do koláčů, palačinek, jako součást domácí zmrzliny a jiných jídel.

  • Crunchy

Crunchy pomazánka je obohacena o kousky ne rozemletých arašídů nebo oříšků. I toto máslo s drobnými kousky oříšků si můžete natřít na pečivo, nebo si z něj udělat v domácím prostředí různé pokrmy. Jídla připravená díky tomuto máslu vám budou příjemně křupat pod zuby.

  • Práškové oříškové máslo

Oříškové máslo v prášku je novou formou arašídového másla, které je skvělé do různých receptů, na přípravu zdravých koláčů či nápojů. Je praktické, protože ho můžete užívat v práškové formě a zároveň po smíchání se lžičkou vody jako pomazánku. Má lahodnou chuť a ve srovnání se 100% arašídovým máslem má až o 70% méně tuku. Obsahuje výlučně nenasycené mastné kyseliny a může být doplněno o protein. Ocení ho milovníci zdravého životního stylu a příznivci fitness.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 280

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 280

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr