Kokosové produkty

Definice:

Kokos je základní potravinou pro velkou část světové populace.

Sušená dužina z kokosu – kopra (zvaná též sušený kokos) se často používá jako dekorační a aromatická přísada na sladké pochutiny jako jsou zákusky a dorty. V obchodech s potravinami se kromě celých kokosových plodů také běžně prodává kokos strouhaný. V menší míře a spíše ve specializovaných prodejnách je možné se setkat s dalšími kokosovými produkty, jako jsou kokosový olej, kokosové mléko, kokosová smetana, kokosové máslo, kokosový cukr. Kokos je zdrojem kokosové mouky. Kokosová mouka je rozmělněná část kokosového jádra s nulovým podílem otrubnatých částic. Používá se zejména v přípravě jídel. Hodí se zejména na pečení, protože je sladší než pšeničná mouka. Kokosová mouka má velmi nízký glykemický index a neobsahuje lepek. Je velice bohatá na bílkoviny, tuky a vlákninu.

Dělení:

Kokosový olej - získává se z jader kokosových ořechů. To je to bílé a voňavé.

Kokosové mléko - má jemné kokosové aroma a je vhodné pro osoby trpící alergií na mléko živočišného původu. Je jednou z běžných surovin využívaných v thajské kuchyni.

Původ:

Kokos je perfektní plodina, protože se dá využít snad na všechno na co si vzpomeneme. Hodí se na smažení nebo pečení, užitečný je v kosmetickém průmyslu a můžete si z něj vyrobit i unikátní šperky nebo misky či květináče. První oblastí, kde došlo ke spolupráci lidí s kokosovými palmami, jsou ostrovy jižně od Indie, tedy Srí Lanka, Maledivy a Lakadivy. Z písemných památek, svědectví místních jazyků i archeologických památek lze vyčíst, že kokosové palmy se v oblasti jižně od Indie pěstovaly již přinejmenším v době před 3 000 lety. Kokosový olej a kokosové mléko neodmyslitelně patří do domácností většiny asijských kultur. Jejich použití zde sahá daleko do historie. V současné době roste zájem o kokosový olej a kokosové mléko po celém světě, díky znovuobjeveným účinkům na naše zdraví.

Využití:

Sušená dužina z kokosu – kopra (zvaná též sušený kokos) se často používá jako dekorační a aromatická přísada na sladké pochutiny jako jsou zákusky a dorty. V obchodech s potravinami se kromě celých kokosových plodů také běžně prodává kokos strouhaný. V menší míře a spíše ve specializovaných prodejnách je možné se setkat s dalšími kokosovými produkty, jako jsou kokosový olej, kokosové mléko, kokosová smetana, kokosové máslo, kokosový cukr. Kokos je zdrojem kokosové mouky. Kokosová mouka je rozmělněná část kokosového jádra s nulovým podílem otrubnatých částic. Používá se zejména v přípravě jídel. Hodí se zejména na pečení, protože je sladší než pšeničná mouka. Kokosová mouka má velmi nízký glykemický index a neobsahuje lepek. Je velice bohatá na bílkoviny, tuky a vlákninu.

Zajímavosti:

Kokosový olej a kokosové mléko doporučujeme ke konzumaci v přiměřené míře všem kuchařům a pekařům. Nejenže skvěle chutná, ale obohatí vaši kuchyň o báječnou vůni.

Jako přírodní kosmetika má všestranné využití a neměl by chybět v žádné domácnosti. Můžeme jej vřele doporučit těhotným ženám, dětem i domácím mazlíčkům.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.