Kokosové mléko

Definice:

Kokosové mléko se získává lisováním buničiny a kokosová voda je přirozeně uvnitř dutiny. Když kokos uzraje, je hnědý a z bílé dužiny pak lze vyrobit kokosové mléko nebo olej. Kokosové mléko je naprosto božskou přísadou do pečených i vařených dobrot, o tom není pochyb.

Původ:

Kokosové mléko není žádným novodobým vynálezem, v oblasti tropů a subtropů, hlavně v jihovýchodní Asii, Tichomoří, Karibiku, Jižní Americe, jihovýchodní Africe a na Madagaskaru kokosové mléko používáno již po staletí při vaření dezertů, polévek, omáček a kari, jeho kvašením se vyrábějí i alkoholické nápoje, v moderní kuchyni se používá také jako součást koktejlů, známá je např. Piña Colada.

Od poloviny 19. století se začali kokosy dovážet i do Evropy, kde se brzy staly poměrně populárními. V současnosti lze kromě sušené dužniny sehnat i konzervované kokosové mléko, kokosovou smetanu, ve skle balený za studena lisovaný kokosový olej a také různé nápoje na bázi kokosové vody.

Využití:

Kokosové mléko svým složením je vhodný také pro vegetariány, osoby léčící se s cukrovkou nebo onemocněním srdce a cév. Pro svou velmi lahodnou chuť ho budou rádi popíjet děti i dospělí. Nápoj dodá vašemu dni exotický nádech a dobře vychlazený je v horkých dnech k nezaplacení! Ráno je skvělou alternativou při zalévání cereálních snídaní, přes den pak k přípravě celé řady pokrmů a koktejlů. Přidává se kokosové mléko také do čaje nebo kávy. V thajské kuchyni kokosové mléko patří mezi běžně používanou surovinu, protože slouží ke zmírnění pálivosti pokrmů.

Zajímavosti:

Kokosové mléko se vyrábí z kokosových ořechů, které rostou na vrcholku palmy, zvané kokosovník ořechoplodý. Až třicet metrů vysoká palma rostoucí v tropických oblastech poprvé plodí po sedmi letech růstu. Vyzrálý ořech má tvrdou dřevnatou skořápku hnědé barvy. Pokrývají ji odlupující se svazky lýka, které jsou pozůstatkem po zeleném obalu, ve kterém se ořech nacházel během růstu.

Ořech je vydatným zdrojem energie! Pod skořápkou je bílá dužnina, která obsahuje cca 60% tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinů a 6 % vody. Průměrný mladý kokos obsahuje až 20 % denní dávky vápníku, 2 gramy vlákniny, 2 gramy proteinů, 15 gramů cukrů a 3 gramy nenasyceného tuku. Sušená bílá dužnina se nazývá kopra nebo též sušený kokos. Ořech má uprostřed dutinu, která mu umožňuje plavat na vodě. Dutina je zároveň vyplněna kokosovou vodou, nazývanou též kokosové mléko. Tato voda je bohatým zdrojem draslíku, vitaminů řady B a vitaminu C. Voda z kokosového ořechu je naprosto sterilní, což je neocenitelné zejména v oblastech, kde jsou přirozené vodní zdroje znečištěné.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.