Paštiky a pomazánky

Definice:

Pomazánka je v gastronomii směs, která se maže na chleba, pečivo nebo toasty a může se použít také na obložené chlebíčky.

Paštika je roztíratelná masová pasta. Jedná se o tepelně zpracovaný uzenářský výrobek, zhotovený z jemně kutrované základní směsi.

Dělení:

  • Paštiky - je roztíratelná masová pasta. Jedná se o tepelně zpracovaný uzenářský výrobek, zhotovený z jemně kutrované základní směsi, do které mohou být přimíchány hrubší kousky chuť nesoucí výplně (například hrubší jádra masa, špeku, hub, lanýžů či ořechů nebo mandlí).
  • Pomazánky - je jídlo, které se doslova šíří, obvykle nožem, na potraviny, jako je chléb nebo sušenky. K jídlu se přidávají pomazánky, které zvyšují chuť a strukturu jídla, což bez něj lze považovat za nevýrazné. Roztříštěné potravinářské výrobky se připravují ve formě pasty, sirupu nebo tekutin, často z mletých potravin, jako jsou ovoce nebo ořechy. Máslo a výrobky z másla se běžně používají jako pomazánka na různé potraviny, jako je chléb, toast nebo sušenky.

Původ:

Každá země má své vlastní preference v paštiky a pomazánky, v závislosti na převládajících územních a historických preferencích.

Využití:

Receptů na paštiky a pomazánky má každá rodina v zásobě bezpočet. A není divu... Pomazánka je rychle hotová, můžete ji mazat na chleba i na chlebíčky, krekry nebo do ní namáčet zeleninu, a blesková snídaně, svačinka či večeře je tak na stole za chvilku, bez velkého vaření.

Zajímavosti:

Ne však pro ty, kdo vědí, že paštiky se neservírují pouze na chlebu, a že při skutečně odborné a pečlivé přípravě je lze považovat za vrchol vyspělé gastronomie. Dnes jsou již v obchodech takové druhy paštik, které můžeme směle chápat jako dárek pro člověka, který je považován za gurmána nebo má prostě jen rád dobré a kvalitní potraviny. Dárky v podobě potravin jsou všeobecně velmi oblíbené.

Zobrazení Mřížka Seznam

5 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

5 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr