Ryby

Definice:

Starověké způsoby uchování ryb zahrnovaly sušení, solení, moření a kouření. Všechny tyto techniky se používají dodnes, ale modernější techniky zmrazování a konzervování získaly velký význam.

Dělení:

Konzervovaný tuňák se vyrábí a balí v konzervárnách, které se nachází v zeměpisné oblasti výroby a jsou zapsány v rejstříku regulační rady, v souladu s hledisky uvedenými ve specifikaci, zejména s ohledem na ruční zpracování za použití metod a postupů používaných v minulosti, díky kterým si ryba zachová své přirozené vlastnosti.

Konzervované sardinky jsou konzervy v mnoha různými způsoby. Na konzervárny, ryby se promíjí, jejich hlavy jsou odstraněny, a ryby jsou pak uzené nebo vařené, a to buď fritování nebo parní vaření, načež se vysuší. Poté jsou baleny buď olivový, slunečnicový nebo sojový olej, voda, nebo v rajčatové, chili, nebo hořčice omáčkou.

Konzervované šproty jsou ideální pro vedro nebo grilování. Jsou také k dispozici solené nebo uzené.

Konzervované ančovičky. Sardel obecná je významná hospodářská ryba. V kuchyni je známá jako delikatesa pod názvem ančovičky. Používají se v rostlinném oleji ve formě filetů či oček s kapary. V obchodní síti jsou nejčastěji prodávána pod názvem sardelová očka.

Konzervované sledě. Sleď tlustá ryba, prodává se především konzervovaná nebo uzená. Má šťavnaté tučné maso a snadno odstranitelné kosti. Nevýhodou je silná rybí chuť, trochu připomínající rybí tuk. Hodí se na grilování, pečení, uzení.

Konzervovaná játra - výborná jakou jen tak na pečivo nebo k přípravě zdravé chutné pomazánky.

Konzervované saláty z ryb a mořských plodů. Výrobci snaží spotřebitelům zpříjemnit konzumaci zeleniny tak, aby s její přípravou neměli prakticky žádnou práci.

Původ:

Kdo se vůbec zasloužil o to, že si můžeme třeba i na rybičkách v konzervě pochutnat kdykoli a kdekoli? V roce 1795 nabídl Napoleon Bonaparte odměnu 12 tisíc franků tomu, kdo najde způsob jak uchovat jídlo pro vojsko na dlouhých výpravách. Teprve po patnácti letech pokusů získal tuto odměnu pařížský lahůdkář a obchodník s vínem Nicholas Appert. Jídlo plnil do skleněných lahví se širokým hrdlem a uzavřel korkovými zátkami. Láhve pak ještě ohříval. Přesto se ale za první skutečnou konzervu považuje až plechovka, kterou v roce 1810 vymyslel Angličan Peter Durand. Bytelná válcová nádoba z pocínovaného plechu měla - stejně jako na druhé straně kanálu - především sloužit armádě. Na návodu stálo: „ Otevřete podél horního okraje pomocí dláta a kladiva.“ Až v roce1858 získává Ezra Warner z USA patent na vynález otvíráku.

Využití:

Rybí konzervy mají hned několik výhod, bývají po ruce, jídla se z nich připravují bez složitého kuchařského kličkování a navíc prospívají zdraví.

Zajímavosti:

První plechová konzerva

Přeprava skleněných konzerv byla poněkud obtížná, což vedlo anglického vynálezce jménem Peter Durand k jejich zdokonalení. Plechovou konzervu si nechal patentovat roku 1810. Tyto plechovky byly mnohem odolnější proti poškození při přepravě a brzy se masově rozšířily. Plechové nádoby však zpočátku obsahovaly velké množství olova, které způsobovalo časté otravy. Až později byl využíván zdravotně nezávadný materiál. První průmyslový podnik, který začal produkovat konzervy s jídlem, založili angličané John Hall a Brian Donkin a již v roce 1830 se takto zakonzervované potraviny začaly prodávat v anglických obchodech. Etiketa se na nich pak objevila až v roce 1860. Úsměvným faktem mimochodem je, že s příchodem konzervy vzápětí nedošlo také k vynalezení pomůcky, kterou bude plechovka otevřena. Na vynalezení otvíráku na konzervy se totiž čekalo další půlstoletí. Do té doby se konzervy otevíraly pomocí hrubé síly a kladiva s dlátem, nebo prostě čímkoli, co zrovna bylo po ruce.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 189

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
  1. Krabí filet přírodní Dovgan 170 g
    Akční cena 119,00 Kč Běžná cena 132,00 Kč
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 189

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr