Konzervovaná játra

Definice:

Konzervovaná rybí játra jsou nejenom vhodným zpestřením jídelníčku, ale i v mnoha aspektech prospěšná lidskému zdraví. Obsahují především vitamíny D a A a omega-3 mastné kyseliny. Jejich konzumace by však neměla mít každodenní či nadměrný charakter.

Využití:

Recept na pomazánku z tresčích jater

Konzervovaná játra z tresky jsou velmi lahodná a mají mnoho milovníků. Připravte si pomazánku z tresčích jater, která dokonale podtrhne jejich chuť. Je výborná na chleba i jako příloha k zeleninovému salátu. Pusťte se do její přípravy a pochutnejte si.

Suroviny:

  • 2 konzervy tresčích jater
  • 1 ks cibule
  • čerstvě vymačkaná šťáva z citronu
  • sůl a pepř
  • opečený toustový chléb nebo jiná zvolená příloha

Postup:

  1. Pusťte se do pomazánky. Oloupejte a nakrájejte cibuli na drobné kousky
  2. Připravte si tresčí játra. Slijte z konzervy olej. Pokud ho chcete ponechat, přidejte strouhanku, která játra dobře zahustí.
  3. Rozmixujte játra z tresky nebo rozmačkejte vidličkou. Záleží na vás, jestliže máte raději pomazánky jemnější nebo vám vyhovují kousky. Tresčí játra přidejte k nakrájené cibuli a promíchejte.
  4. Na konec ochuťte hotovou pomazánku citronovou šťávou, solí a pepřem podle své chuti. Pomazánka je hotová a můžete ji směle namazat na opečený toustový chléb nebo na jiné pečivo.

Zajímavosti:

Konzervovaná jatra mořských ryb, tresek, zpracovaných a naložených ve vlastním oleji a soli, buďto přírodní nebo také uzená. Jsou bohatá na polynenasycené Omega 3 - mastné kyseliny a především vitamín D a A. Olej z tresčích jater byl odedávna používán v lidovém léčitelství, především pro léčbu podvýživy, pro zdravý vývoj a růst kostí. Pozitivní je jeho účinek na funkci mozku a srdce, a to především u dětí.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.