Konzervovaný tuňák

Definice:

Konzervovaný tuňák se vyrábí a balí v konzervárnách, které se nachází v zeměpisné oblasti výroby a jsou zapsány v rejstříku regulační rady, v souladu s hledisky uvedenými ve specifikaci, zejména s ohledem na ruční zpracování za použití metod a postupů používaných v minulosti, díky kterým si ryba zachová své přirozené vlastnosti. 

Využití:

Jak správně vybírat

Zásluhou vysokého obsahu bílkovin je konzervovaný tuňák zdravou alternativou masa. Za nejchutnější se považují výrobky z druhu se žlutými ploutvemi. Dobrou kvalitu konzervovaného tuňáka signalizují:

Světle růžová barva masa bez tmavých skvrn a žilek.

Hustý, průzračný olej bez příměsi vody.

Celistvá, jemná konzistence bez úlomků a drti.

Vůně jen s lehkým rybím aroma. Vyrazili z konzervy silný pach rybiny, není obsah vhodný ke konzumaci.

Maso tuňáka neobsahuje pojivové tkáně, takže se snadno tráví. Na rozdíl od hovězího, které na to potřebuje čtyři hodiny, je u tuňáka tato doba o polovinu kratší. Hodí se proto i do jídelníčku dětí a seniorů.

Zajímavosti:

Prevence onemocnění srdce

Ryby obsahují cenné bílkoviny, pro zdraví důležité tuky i řadu vitamínů a minerálů. Jejich bílkoviny jsou lehce stravitelné, tuky bohaté na esenciální mastné kyseliny (omega-3), jež se podílejí na prevenci srdečně-cévních chorob. Příjemným bonusem je i množství vitamínů, hlavně B12, PP (niacinu), a fosforu.

Mořské ryby jsou na zmíněné látky ještě bohatší než sladkovodní a tuňák mezi nimi má prim. V kuchyni se uplatní nejen syrový, ale také konzervovaný. Stačí jen otevřít, doplnit zeleninou, kouskem dobrého chleba a na stole máme zdravou, chutnou večeři. Konzervovaný tuňák ale může být i součástí velmi rafinovaných pokrmů – třeba v kombinaci s kuskusem a sušenými rajčaty.

  - Tuňák v oleji (100 g): 1184 kJ, 23,8 g bílkovin, 20,9 g tuku.

  - Tuňák ve vlastní šťávě (100 g): 454 kJ, 25 g bílkovin, 0,8 g tuku.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.